IZBORNIKOVA PRESSICA / Zlatko Dalić ovakav tjedan nikad nije imao od kad je izbornik Hrvatske: Svjetski doprvaci po prvi put nakon dvije godine na Maksimiru

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Uoči utakmica Lige nacija izbornik Zlatko Dalić održao je pressicu, a Net.hr je bio na licu mjesta.

19.9.2022.
9:15
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Na redu je tjedan u kojem će u fokusu biti najpopularnija hrvatska sportska selekcija, naša nogometna reprezentacija, aktualni doprvaci svijeta, Vatreni. Ulazimo tako u posljednji reprezentativni tjedan prije Svjetskog prvenstva u Kataru. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u ponedjeljak je u Zagrebu okupio našu nogometnu reprezentaciju uoči završnice Lige nacija, nikad uspješnije za Hrvatsku.

Image
ISTINSKI RATNIK /

Zlatko Dalić oglasio se oko Šime Vrsaljka: 'Svi znamo s kakvim je koljenom i na koji način odigrao u Rusiji. Zbog njega smo osvojili srebro'

Image
ISTINSKI RATNIK /

Zlatko Dalić oglasio se oko Šime Vrsaljka: 'Svi znamo s kakvim je koljenom i na koji način odigrao u Rusiji. Zbog njega smo osvojili srebro'

----------------------------------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZBORNIKOVE IZJAVE

'Dinamovci se brane'

"Petković je u boljoj formi nego prije, golgeterskoj i igračkoj, zato je dobio poziv u reprezentaciju. Može puno napraviti ako je pravi. Htio bih ga konkretnijeg i više u kaznenom prostoru, imamo mi u reprezentaciju druge koji mogu pripremati šanse. Oršić daje golove u Dinamo, igra poziciju koja mu odgovara, pogotovo u Ligi prvaka gdje ima puno prostora, u reprezentaciji baš nema takve situacije, da smo u bloku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

"To je razlika Dinama i reprezentacije. No, kvalitetom i igrom je zavrijedio mjesto, Oršić će sigurno dobiti šansu na lijevom krilu. Imamo Perišića na toj poziciji, nešto ćemo iskombinirati.... Vlašić je pogodio s novim klubom, nadam se da će biti još bolji, kakav je bio u kvalifikcijama za Euro."

"Pratimo ga i na toj poziciji, on je u kadru, u fokusu, na zadnjem veznom i na desnom boku. Otvara se i ta mogućnost naravno, trebali bi to isprobati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Danci su najbolji u Europi'

"Kandidati za poziciju desnog beka u Katru su Juranović i Stanišić. Juranović je neupitan, Stanišić ne igra u Bayernu, ali kupio je mjesto igrama s Danskom i Francuskom. Nadam se da će više igrati u Bayernu. Šime Vrsaljko se oprostio, donio je najpošteniju i najispravniju odluku, muči se četiri godine, svjestan je da nije kao u Rusiji, da dolaze mladi. Hvala mu za sve što je napravio za reprezntaciju i mene kao izbornika, slika njega na zastavi ostat će za pamćenje svima cijeli život."

"Danci su u zadnje dvije godine po statistici najbolji u Europi. Kompaktna su momčadi, Eriksen je prava zvijezda. Agresivni su i djeluju impozantno, pogotovo na domaćem terenu. U Kopenhagenu su bila dva različita poluvremena, u prvom smo bili inferiorni, oni to nisu iskoristili, ispuhali su se i onda smo im vratili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

"Sada će biti drugačije, neće se ponoviti utakmica iz Kopenhagen, bit će čvrsta i borbena utakmica. No, igrači su nam u dobroj formi i stanju, nadam se da će svi biti zdravi. Dugo nas nije bilo u Zagrebu, stadion će biti pun koliko može, očekujem sjajnu atmosferu i da ćemo dati sve da dobijemo."

Četvorica u zadnjoj liniji

"Nemamo puno stvari koje moramo iznova raditi, sve je bilo dobro, pogotovo u zadnje tri utakmice. Igrat ćemo 4-3-3 ili 4-2-3-1, dat ćemo šansu na par pozicija koje su nam upitne da vidimo igraće, Htio bih da svi dobiju minutažu koji su na popisu. Želim da dodatno učvrstimo samopouzdanje i kompaktnost koji su bili u lipnju kako bismo spremni dočekali Katar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorio sam da Liga nacija nije moje natjecanje, sve poraze i teške utakmice smo u njoj doživjeli. To me frustriralo, Smetalo mi je što smo u lipnju imali četiri utakmica u deset dana, nismo bili kompetentni u tom natjecanju. No, sami smo si izborili da se sada borimo za prvo mjesto. Sad imamo lijepu šansu da sve ispravimo što nije bilo dobro u Ligi nacija. Dvaput smo izborili ostanak, a sada je cilj ipak veći."

"Većina izbornika se složila s opcijom 26. Na Euru smo morali trojicu slati na tribine što je bilo mučno. Imamo sam na Euru velikih problema oko toga, sada će svi moći biti na klupi. Nezadovoljnici? Kad si na popisu moraš biti zadovoljan, u reprezentaciji nema mjesta nezadovoljnima, oni koji su nezadovoljni, ako je to osjetim, neće ići u Katar. Imao sam tih situacija, to sam riješio, sada je lijepa atmosfera i to ne želim pokvariti. Tko bude nezadovljan neće biti s nama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrsaljko najpošteniji'

"Imamo sjajnu konkurenciju na stoperskoj poziciji. Erlić, Šutalo, Gvardiol, Pongračić i Ćaleta-Car bili su na zadnjem popisu. Lovren i Vida imaju zasluge, ne želim ih se odreći, ali svjesni su da dolaze mlađi. Kako su oni izbacili Ćorluku, tako će netko izbaciti njih, a jednog će dana i mene. Vrijeme donosi svoje, dolaze mlađi, to je biološki proces koji ide svojim tijekom i moramo ga primijeniti. Najpošteniju odluku donio je Vrsaljko koji se opostio, shvatio je kad je vrijeme za to."

Image
Foto: Profimedia

Vrsaljko je, inače, seniorsku karijeru započeo u Dinamu, da bi preko Genoe i Sassuola 2016. stigao u Atletico Madrid. Osim toga bio je jednu sezonu na posudbi u Interu (2018.-2018.) Za reprezentaciju je debitirao 9. veljače 2011. tijekom prijateljske utakmice s češkom. Najveći uspjeh bio mu je osvajanje srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. S tog prvenstva svi pamte njegovu fotografiju godine i scene nakon pobjede protiv Engleske u polufinalu.

"Došli smo u situaciju da imamo šansu biti prvi i to je prvi cilj. Za Svjetsko prvenstvo nema prave pripreme, dakako da moramo to iskoristiti i za Mundijal. Isprobati što bismo htjeli. Iskreno, nemam puno nedoumica oko popisa igrača za Katar, to je uglavnom to što sam objavio za ovu akciju. No, riješit ćemo tih nekoliko nedoumica."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okupili smo se nakon tri mjeseca, tijekom dana bi trebali doći svi igrači koji su na popisu, nadam se svi zdravi i spremni. Erlić nije igrao dva tjedna, ima ozljedu mišića, doći će pa ćemo vidjeti kako će biti s njim. Luka Sučić ide u mladu reprezentaciju. Čekaju nas dvije važne i teške utakmice. Dansku smo svladali u Kopenhagenu, to je ključna utakmica za prvo mjesto. Pobjeda nam otvara vrata završnice, što bi bilo sjajno. Osim toga bolji plasmana u Ligi nacija donosi nam bolju poziciju u ždrijebu kvalifikacija za Euro. Imamo jako puno motiva."

---------------------------------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni trenutno drugi u skupini Lige nacija

Hrvatska je trenutno druga na tablici i ako pobijedi u obje utakmice, Dansku u četvrtak u Zagrebu i Austriju u nedjelju u Beču, plasirat će se na Final Four s ostala tri pobjednika skupina, za što nam mogu biti dovoljna i četiri boda. Ako Hrvatska, kojim slučajem izgubi u obje, može čak ispasti iz A ranga Lige nacija, u slučaju da Francuska pobijedi i Austriju i Dansku. U suprotnom će mjesec i pol dana uoči SP-a branitelj naslova svjetskog prvaka ispasti u drugi razred europskog nogometa. Kako bilo, iznimno je u grupi uzbudljivo, a Francuzi su u nezavidnoj situaciji.

Reprezentacija ponovno u Zagrebu

Navijačima Hrvatske te utakmice znače da prvi put nakon gotovo pune dvije godine mogu vidjeti hrvatsku nogometnu reprezentaciju u Zagrebu, na ruglu u Maksimiru i da ih ovacijama i podrškom mogu ispratiti u Katar jer do SP-a više neće igrati u Hrvatskoj. Iako bi se i u Beču lako moglo naći i 20.000 naših navijača. Sektor za hrvatske navijače odavno je rasprodan i očekuje se domaćinska atmosfera za Vatrene u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo