VEZIVNO TKIVO MOMČADI / Zaslužuje li Mišić poziv u reprezentaciju? Njegove igre i statistika to potvrđuju

Image
Foto: PIXSELL

Vezivno tkivo zagrebačkog prvaka

21.8.2023.
23:49
PIXSELL
VOYO logo

Josip Mišić (29) jedan je od ključnih igrača Dinamove momčadi. Njegovo iskustvo, mirnoća i autoritet uživaju ogromno povjerenje svakog trenera koji sjedne na klupu Plavih, a s njim na terenu puno su sigurniji i njegovi suigrači. Lakoća kojom se spušta među stopere i okreće strane zaista su užitak za gledati, pa ipak, pogledate li njegovu statistiku temeljenu na golovima i asistencijama pitat ćete se zašto je Mišić toliko važan za Dinamo.

Image
SLUŽBENO /

Dinamo pronašao novog trenera: Bišćana mijenja Jakirović

Image
SLUŽBENO /

Dinamo pronašao novog trenera: Bišćana mijenja Jakirović

U redove aktualnog (gotovo i jedinog u zadnjih 18 godina) prvaka stigao je potkraj 2020. godine, u listopadu. Tek nekoliko mjeseci ranije, rođeni je Vinkovčanin prebolio rak testisa, zbog čije je operacije izbivao s nogometnih travnjaka. Taj nesretni period njegove karijere došao je nakon sezone u kojoj je proglašen za MVP-ja grčkog prvenstva kada je PAOK-u izmaknula obrana naslova prvaka. Mišić je tada u 26 prvenstvenih nastupa zabio 5 pogodaka i asistirao 7 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se uspješno oporavio od raka, Mišić je debitirao u plavom dresu 19. prosinca 2020. godine protiv Varaždina, u susretu koji je Dinamo pobijedio sa 4-0. Sudjelovao je i u toj povijesnoj Dinamovoj sezoni kada je izbačen Tottenham, vodila se i žustra borba protiv Villarreala, ali članom udarnog sastava postao je u sezoni 2021./2022., kada je u prvenstvu nastupio 33, a u Europi 15 puta.

Iako je Mišić u svojoj karijeri igrao na pozicijama šestice, osmice i desetke, u jednom je intervjuu obznanio kako se najbolje osjeća na poziciji osmice, ali to ga ne sprječava da izvanredne partije u dresu Dinama pruža upravo na poziciji šestice. Korektor, vezivno tkivo, čovjek od povjerenja, samo su neki od epiteta kojima bi mogli opisati Josipa Mišića, veseljaka koji uvijek zdušno slavi pobjede pred tribinom Bad Blue Boysa. Jednom prilikom, mogao se čuti njegov komentar: ''Teže je navijati nego igrati utakmicu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac u Dinamu

Najbolji period svog boravka u Dinamu, Mišić je imao upravo prošle sezone, kada je u prvoj polovici iste proglašen za najboljeg igrača polusezone od strane navijača Dinama, a na kraju sezone bio je najbolje ocijenjen igrač HNL-a prema ocjenama Sofascorea. Skupio je čak 48 nastupa, od toga 11 europskih i 3 u Kupu, a u prvenstvu je dvaput zabijao, a jednom je bio i asistent.

Image
Image

Međutim, kada pričamo o Josipu Mišiću ne pričamo o golovima i asistencijama. Pričamo o oduzetim loptama, predasistencijama i otklanjanjima opasnosti pred vratima Dinama ili na polovici Plavih. Nezanemariva je usporedba Sergija Busquetsa i drugih nogometaša, po kojima je upravo Mišić najsličniji legendarnom španjolskom veznjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve igre kojima impresionira svakog tko iole razumije nogomet ne pruža samo na HNL ''pašnjacima'' već i na europskim pozornicama. Dinamo pod njegovom ''dirigentskom palicom'' djeluje kao zrela momčad koju je teško nasamariti. Zbog svega toga, Mišića su sve češće počeli zazivati kao potencijalnog reprezentativca, a Zlatko Dalić uputio mu je i pretpoziv za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ipak, Mišić u Katar nije išao, ali mnogi su smatrali kako bi mogao ići na završnicu Lige nacija u Nizozemsku, no, ni to se nije dogodilo. Valja napomenuti kako Dinamov veznjak ima dva nastupa za reprezentaciju, a koja datiraju još tamo iz siječnja 2017. godine i utakmica na China Cupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gužva u veznom redu

Naravno, treba reći kako je i vezni red hrvatske reprezentacije nakrcan ogromnom kvalitetom i sjajnim igračima, te kako bi Mišić u većini ostalih vrhunskih reprezentacija pronašao svoje mjesto. Na njegovu nesreću, tercet Brozović-Kovačić-Modrić nezamjenjiv je, ali on definitivno može i mora biti na popisu reprezentativaca kao zamjena Brozoviću ili alternativna opcija u slučaju nekog zatvaranja utakmice. Njegova kvaliteta, mirnoća, ležernost i iskustvo uvelike bi se uklopili u tako kvalitetan vezni red Dalićevih izabranika.

Image
Image

Na najnovijem pretpozivu opet se našao Nikola Moro, niti on nije dospio na ''udarni'' vidik izbornika Dalića, ali treba uzeti u obzir kako Mišić ipak igra i jaka europska natjecanja te je njegova istaknuta snaga - konzistentnost. Puno igrača Dinama uveseljava navijače svojim potezima i bljeskovima, ali Mišić je taj samozatajan lik koji je uvijek tu, odrađuje svoj posao bez puno pompe i pruža tim svojim suigračima upravo to - da zabljesnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možemo se oteti dojmu da je Zlatko Dalić za dvoboje protiv Latvije i Armenije pozvao četiri stopera ili recimo Nikolu Vlašića kojeg i kada igra gura na desno krilo, a njegov učinak rijetko je primjetan. Taj poziv Vlašiću još više čudi obzirom da je na popisu i Matija Frigan, ljevonogi ofenzivac koji u špici pored ostalih reprezentativaca nema mjesta, tako da se kao logičan odgovor nameće pozicija desnog krila.

Pozivi po regionalnom ključu

Nije novost da izbornik Dalić voli pozivati igrače i stavljati ih u igru ovisno o tome u kojem se hrvatskom gradu igra. Također, dobar dio Dinamovih igrača pozive bi dobio tek kada bi napustio redove Plavih, a ode li još netko osim Šutala, Dinamov broj reprezentativaca mogao bi se smanjiti. Hoće li onda reagirati izbornik, tamo krajem kvalifikacijskog ciklusa kada Europsko prvenstvo već bude osigurano?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC 12 iz pulske Arene ekskluzivno ćete 2. rujna moći gledati na streaming platformi Voyo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo