slavlje redsa / Veliko finale u Madridu: Liverpool golovima Salaha i Origija svladao Tottenham i osvojio Ligu prvaka

Image
Foto: AP Images

Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren nije nastupio u finalu, ali je postao deseti hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka

1.6.2019.
22:52
AP Images
VOYO logo
Image

Veliko finale u Madridu: Liverpool golovima Salaha i Origija svladao Tottenham i osvojio Ligu prvaka

Image

Veliko finale u Madridu: Liverpool golovima Salaha i Origija svladao Tottenham i osvojio Ligu prvaka

Nogometaši Liverpoola šesti put u povijesti postali su prvaci Europe nakon što su u finalnom susretu pred 53.000 gledatelja na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu pobijedili Tottenham s 2:0.

Liverpool je poveo već u 108. sekundi utakmice golom Mohameda Salaha iz kaznenog udarca koji je skrivio Mousa Sissoko jer je igrao rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to drugi najbrži gol u finalima Lige prvaka. Rekord i dalje drži kapetan Milana Paolo Maldini koji je u finalu 2005. protiv Liverpoola zabio pogodak 50 sekundi nakon početka utakmice. Najbrži gol u povijesti Lige prvaka zabio Nizozemac Roy Makayy koji je u dvoboju Bayerna i Real Madrida u ožujku 2007. zatresao mrežu
Kraljevskog kluba nakon samo 10 sekundi utakmice.

Pobjedu Liverpoola potvrdio je Divock Origi u 87. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren nije nastupio u finalu, ali je postao deseti hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka od proglašenja hrvatske neovisnosti. Prije njega naslov prvaka Europe osvojili su: Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić.

Za Redse je to bilo deveto finale Kupa i Lige prvaka te šesti naslov nakon što su slavili i 1977., 1978., 1981., 1984. i 2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestom europskom krunom Liverpool se probio na treće mjesto najuspješnijih klubova, a ispred njega su samo Real Madrid (13) i Milan (7). Slijede Bayern i Barcelona s po pet titula, Ajax s četiri krune te Inter i Manchester United s po tri naslova.

Bilo je to i sedmo finale elitnoga nogometnog natjecanja Starog Kontinenta u kojem su igrali klubovi iz iste zemlje te drugo u kojem su snage odmjerili Englezi. Prije 11 godina u Moskvi su igrali Manchester United i Chelsea, a nakon izvođenja kaznenih udaraca slavio je Manchester United.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesti naslov Liverpoola, Real i Španjolci najuspješniji

Nogometaši Liverpoola osvojili su šesti naslov prvaka Europe, no rekorder je i dalje Real Madrid s 13 europskih naslova prvaka.

Po zemljama rekorderi su Španjolci s 18 titula prvaka, engleski klubovi imaju 13 naslova, a na trećem mjestu su Talijani s 12 naslova prvaka Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OSVAJAČI NASLOVA PRVAKA EUROPE

13 - Real Madrid

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7 - Milan

6 - Liverpool

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5 -  Bayern München, Barcelona

4 - Ajax

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3 - Manchester United, Inter

2 - Benfica, Nottingham Forest, Juventus, Porto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 - Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, Hamburger SV, Steaua, PSV Eindhoven, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, Chelsea

BROJ TITULA PO DRŽAVAMA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18 - Španjolska

13 - Engleska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12 - Italija

7 - Njemačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6 - Nizozemska

4 - Portugal...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Messi najbolji strijelac ove sezone, Ronaldo ukupno

Zvijezda Barcelone Argentinac Lionel Messi najbolji je strijelac Lige prvaka ove sezone s 12 golova. 

Na drugom mjestu je napadač Bayerna Poljak Robert Lewandowski s osam golova,  zatim slijede četvorica igrača s po šest golova - Argentinac Sergio Aguero (Manchester City), Portugalac Cristiano Ronaldo (Juventus), Malijac Moussa Marega (Porto) i Srbin Dušan Tadić (Ajax).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić zabio je u dresu Hoffenheima pet golova u elitnom natjecanju Starog Kontinenta.

Rekorder Kupa i Lige prvaka je Portugalac Cristiano Ronaldo koji je do sada zabio 126 golova u dresu Manchester Uniteda, Real Madrida i Juventusa. Drugi je Lionel Messi s 112 golova u dresu Barcelone u elitnom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LJESTVICA STRIJELACA:

12 - Lionel Messi (Arg/Barcelona)
 8 - Robert Lewandowski (Polj/Bayern)
 6 - Sergio Aguero (Arg/Manchester City)
 6 - Cristiano Ronaldo (Por/Juventus)
 6 - Moussa Marega (Mali/Porto)
 6 - Dušan Tadić (Srb/Ajax)
 5 - ANDREJ KRAMARIĆ (HRV/Hoffenheim)
5 - Paulo Dybala (Arg/Juventus)
5 - Neymar (Bra/Paris Saint-Germain)
5 - Edin Džeko (BiH/Roma)
5 - Harry Kane (Eng/Tottenham)
5 - Lucas Moura (Bra/Tottenham)...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UKUPNO:

126 - Cristiano Ronaldo (Por/Manchester United, Real Madrid, Juventus)
112 - Lionel Messi (Arg/Barcelona)
71 - Raul (Špa/Real Madrid, Schalke)
60 - Karim Benzema (Fra/Lyon, Real Madrid)
56 - Ruud van Nistelrooy (Niz/PSV, Manchester United, Real Madrid)
50 - Thierry Henry (Fra/Monaco, Arsenal, Barcelona)...

Lovren postao deseti hrvatski nogometaš pobjednik Lige prvaka

Branič Liverpoola Dejan Lovren postao je deseti hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka od proglašenja hrvatske neovisnosti.

Prije njega naslov prvaka Europe osvojili su: Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić.

Bilo je hrvatskih nogometaša koji su osvajali europski naslov i u bivšoj državi. Robert Prosinečki je kao član Crvene zvezde slavio u Kupu prvaka u svibnju 1991. Beogradska momčad u Bariju je nakon jedanaesteraca pobijedila Olympique Marseille s 5:3 (0:0).

Lovrenu je to bilo drugo finale Lige prvaka. Prošle godine to mu nije uspjelo nakon što je Liverpool u finalu izgubio od Real Madrida, no u drugom pokušaju stigao je do slavlja.

Luka Modrić je apsolutni hrvatski rekorder s četiri osvojene Lige prvaka, a sve četiri je osvojio u dresu Real Madrida (2014., 2016., 2017., 2018.). Mateo Kovačić ima tri europska naslova, također u dresu Kraljevskog kluba (2016., 2017., 2018.) dok je Dario Šimić dvaput bio prvak Europe u dresu Milana (2003., 2007.).

Prvi hrvatski nogometaš koji je osvojio Ligu prvaka bio je Alen Bokšić u dresu Marseillea 1993. kad su Francuzi u Münchenu na Olimpijskom stadionu slavili protiv Milana 1:0 golom Basilea Bolija u 43. minuti. Bokšić je igrao cijeli susret, a bilo je to prvo izdanje 'Champions league'. Bokšić je u finalu igrao i četiri godine poslije s Juventusom. Zanimljivo, na istom stadionu, no Juve je izgubio od Borussije Dortmund s 1:3.

Identičan učinak kao Bokšić, dva finala i jedan naslov ima i Zvonimir Boban. Bivši kapetan Vatrenih s Milanom je osvojio europsku krunu 1994. u Ateni deklasiravši Barcelonu s 4:0. Godinu dana kasnije Rossoneri su ponovno stigli do finala, no u susretu igranom u Beču slavio je Ajax s 1:0. 

Aktualni predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza i najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije Davor Šuker okitio se naslovom prvaka Europe 1998. u dresu Real Madrida nakon pobjede protiv Juventusa s 1:0. Šuker je ušao u igru u 88. minuti umjesto Predraga Mijatovića.

Uslijedile su dvije europske krune Darija Šimića, koji je bio pobjednik Lige prvaka s Milanom 2003. protiv Juventusa (3:2, jedanaesterci) te 2007. protiv Liverpoola (2:1). Međutim, Šimić je oba finala pratio s tribine i nije bio u krugu kandidata za nastup.

Nije nastupio ni u finalu 2005. u kojemu je Milan izgubio od Liverpoola. U tom finalu nakon čudesnoga preokreta Redsa slavio je Igor Bišćan koji je utakmicu pratio s tribina. Talijani su vodili 3:0, no Liverpool je u drugom poluvremenu uspio izjednačili, a potom i nakon izvođenja jedanaesteraca slaviti. 

Mario Mandžukić je osvojio Ligu prvaka 2013. godine u dresu Bayerna pobijedivši na Wembleyju Borussiju Dortmund s 2:1. Mandžukić je tada postao prvi Hrvat koji je zabio zgoditak u finalima Lige prvaka, a ukupno šesti hrvatski nogometaš koji je osvojio to najelitnije europsko natjecanje. Super Mario je zabio gol za 1:0 u 60. minuti.

Iduće godine Luka Modrić je s Real Madridom osvojio prvi od četiri europske titule. U finalu igranom u Lisabonu Kraljevski klub je nakon produžetaka pobijedio Atletico Madrid s  4:1. Upravo je Luka asistirao Sergiju Ramosu u trećoj minuti sudačke nadoknade za 1:1 i produžetak u kojem je Real zabio još tri gola.

Iduće sezone europska kruna je pripala Barceloni. Katalonski velikan je u finalu slavio protiv Juventusa s 3:1, a Rakitić je postigao vodeći pogodak na utakmici u 4. minuti, postavši tek drugi Hrvat koji je zabio u finalu Lige prvaka nakon Mandžukića. Rakitić je postao i prvi hrvatski nogometaš koji je s dva različita kluba osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu nakon što je u najmasovnijem eurokupu slavio u dresu Seville 2014. Kasnije mu se pridružio i Mateo Kovačić.

Posljednje tri godine europski naslov je osvajao Real Madrid s hrvatskim dvojcem Modrić - Kovačić. Real je 2016. u Milanu nakon kaznenih udaraca pobijedio Atletico Madrid, godinu dana kasnije u Cardiffu Juventus s 4:1, a lani u Kijevu Liverpool s 3:1.

Još sedam hrvatskih nogometaša je poraženo u finalima.

Ivica Olić nastupio je u dva finala Lige prvaka i oba finala je izgubio igrajući za Bayern. Prije devet godina u susretu protiv Intera igrao je do 83. minute, a talijanska momčad slavila je s 2:0. Dvije godine kasnije je u finalu protiv Chelseaja ušao u igru u produžetku, a Englezi su slavili nakon izvođenja jedanaesteraca. Olić je promašio udarac s bijele točke i uz Bastiana Schweinsteigera postao tragičar finala. Oba finala s Bayernove klupe je pratio Danijel Pranjić.

Do finala Lige prvaka stigli su i Boris Živković, Marko Babić i Jurica Vranješ s Bayer Leverkusenom 2002. U završnom ogledu igranom u Glasgowu pobijedio je Real Madrid s 2:1. 

Igor Tudor stigao je do finala Lige prvaka 2003. s Juventusom, no u dvoboju igranom na Old Traffordu slavio je Milan boljim izvođenjem jedanaesteraca. 

Dado Pršo bio je jedan od najboljih igrača Monaca na putu do finala Lige prvaka u sezoni 2003/04. Ipak, u finalnom susretu u Gelsenkirchenu s 3:0 je slavio Porto predvođen Joseom Mourinhom.

HRVATSKI IGRAČI U FINALIMA OD NEOVISNOSTI

1993. ALEN BOKŠIĆ (Marseille)

1994. ZVONIMIR BOBAN (Milan)

1995. Zvonimir Boban (Milan)

1997. Alen Bokšić (Juventus)

1998. DAVOR ŠUKER (Real Madrid)

2002. Boris Živković, Marko Babić, Jurica Vranješ (Bayer Leverkusen)

2003. DARIO ŠIMIĆ (Milan), Igor Tudor (Juventus)

2004. Dado Pršo (Monaco)

2005. IGOR BIŠĆAN (Liverpool)

2007. DARIO ŠIMIĆ (Milan)

2010. Ivica Olić, Danijel Pranjić (Bayern)

2012. Ivica Olić, Danijel Pranjić (Bayern)

2013. MARIO MANDŽUKIĆ (Bayern)

2014. LUKA MODRIĆ (Real Madrid)

2015. IVAN RAKITIĆ (Barcelona)

2016. LUKA KOVAČ, MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid)

2017. LUKA MODRIĆ, MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid), Mario Mandžukić, Marko Pjaca (Juventus)

2018. LUKA MODRIĆ, MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid), Dejan Lovren (Liverpool)

2019. DEJAN LOVREN (Liverpool)

NAPOMENA: Velikim slovim ispisana su imena igrača koji su osvojili Ligu prvaka

Klopp ušao u elitu, rekorderi Paisley, Ancelotti i Zidane

Njemački nogometni stručnjak Jürgen Klopp upisao se u skupinu nogometnih stručnjaka koji su osvojili klupski naslov prvaka.

Kloppu je to bilo treće finale Lige prvaka i prvo slavlje nakon što u prva dva pokušaja nije uspio. Prije šest godina vodio je Borussiju Dortmund koja je na Wembleyju izgubila od Bayerna (1:2), a prošle godine je na klupi Liverpoola izgubio od Real Madrida (1:3). Klopp je 2016. izgubio i finale Europske lige, tada su Redsi izgubili od Seville s 1:3.

Do sada je samo jedan trener izgubio tri finala Lige prvaka, Talijan Marcello Lippi i to na klupi Juventusa 1997., 1998. i 2003. Međutim, Lippi ipak ima jedan naslov prvaka Europe osvojen s Juventusom 1996. protiv Ajaxa.

Najuspješniji treneri u povijesti Kupa i Lige prvaka su Englez Bob Paisley, Talijan Carlo Ancelotti i Francuz Zinedine Zidane. Paisley je to uspio na klupi Liverpoola (1977., 1978., 1981.), Ancelotti s Milanom (2003., 2007.) i Real Madridom (2014.), a Zidane na klupi Real Madrida (2016., 2017., 2018.).

Samo je pet trenera osvajalo europski naslov s dva različita kluba - Ancelotti (Real Madrid, Milan), Ernst Happel (Feyenoord, HSV), Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund, Bayern München), Jose Mourinho (Porto, Inter), te Jupp Heynckes (Real Madrid, Bayern München).

Sedmorica su osvajala europski tron i kao igrač i kao trener: Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Pep Guardiola i Zinedine Zidane.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo