VELIKI DAN VATRENIH: / Dva sjajna niza, talisman Modrić i još nekoliko genijalnih statističkih podataka

Image
Foto: AFP, KENZO TRIBOUILLARD

Hrvatska nogometna reprezentacija na fantastičan je način otvorila nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

13.6.2016.
7:00
AFP, KENZO TRIBOUILLARD
VOYO logo

U prvom kolu skupine D izabranici Ante Čačića su na pariškom Parku prinčeva svladali Tursku s 1-0, a jedini je strijelac u 41. minuti bio Luka Modrić. Imala je Hrvatska još čitav niz prilika i u potpunosti dominirala, ali rezulta se do kraja nije mijenjao. No, i ovako je dojam i više nego pozitivan, a potkrepljuje ga i nekoliko zanimljivih statističkih podataka koje donosimo u nastavku.

Raspucani Hrvati

Koliko je Hrvatska bila uvjerljiva i kakav je pritisak napravila na suparnika, svjedoči i podatak da su čak osmorica od desetorice igrača iz polja (gledajući startnu postavu) uputila barem jedan udarac udarac na protivnički gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije velike serije

Hrvatska je u posljednjih osam utakmica ostvarila sedam pobjeda, te pritom zabila 22, a primila samo dva gola. Istina, uvelike ovu statistiku popravlja pobjeda protiv slabašnog San Marina (10-0), ali ostaje činjenica da su Vatreni u sjajnom nizu. Još jedna pozitivna serija se odnosi na uvodne utakmice na europskim prvenstvima. Hrvatska takve dvoboje nikad nije izgubila: na kontu ima četiri pobjede i jedan remi, onaj protiv Švicarske 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi gol iz daljine

Hrvatskoj je ovo 19. pogodak na europskim prvenstvima i, vrlo zanimljivo, prvi postignut izvan šesnaesterca. Do Modrićeva gola naša je reprezentacija na kontinentalnim smotrama uputila 82 udarca iz daljine veće od 16 metara, ali nijedan nije pronašao cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talisman Modrić

Statistika kaže da kad Modrić zabije, Hrvatska ne gubi! Modrić je dosad postigao 11 pogodaka u dresu nacionalne momčadi, Hrvatska je pritom ostvarila deset pobjeda i jedan remi - 2009. protiv Ukrajine (2-2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska nemoć protiv Hrvatske

Da, mnogima je i dalje u bolnom sjećanju poraz nakon izvođenja jedanaesteraca na Europskom prvenstvu 2008. godine, ali ako se pogleda samo osnovnih 90 minuta - Turska nikad nije pobijedila Hrvatsku. Ovo je bio sedmi dvoboj ovih reprezentacija, četiri su završena remijem, a tri slavljem Hrvatske. Turci su, inače, očajni u otvaranjima velikih natjecanja: ovo im je bio šesti poraz u isto toliko uvodnih utakmica, dva su doživjeli na svjetskim, a četiri na europskim prvenstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo