UOČI SPEKTAKLA: / Prisjetite se 6 nezaboravnih trenutaka 'borbe za Manchester'

Image
Foto: AFP

Pred nama je ovog popodneva jedan od najvećih gradskih derbija u svijetu nogometa. S početkom u 15.05 sati Manchester United u 10.

25.10.2015.
9:00
AFP
VOYO logo

Bit će to 170. mančesterski derbi u povijesti, okršaj velikih rivala koji su odigrali brojne nezaboravne dvoboje. Dugo je United bio gazda u gradu, ali posljednjih se godina, nakon dolaska arapskih tajkuna na čelo Cityja, situacija promijenila. Oba su kluba po dvaput osvojila naslov u posljednjih pet sezona Premierlige, tako da danas njihovi ogledi imaju veću čar nego ranije.

Zanimljivo, nedjeljni derbi se igra dan nakon 30. rođendana Unitedova kapetana Waynea Rooneyja. Pobjeda protiv Građana bi mu bila jedan od najljepših poklona, a još kad bi bio i strijelac... Iako mu forma u zadnje vrijeme nije na posebno visokoj razini, Rooney je uvijek bio 'napaljen' na City, pa nikoga ne bi trebalo čuditi da se opet prometne u junaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rooney je u veljači 2011. zabio vjerojatno najljepši gol u mančesterskim derbijima, nezaboravnim je 'škaricama' donio pobjedu Unitedu (2:1). Osim tog pogotka, mi smo se u nastavku prisjetili još nekih upečatljivih trenutaka iz okršaja za vlast u Manchesteru.

Poraz koji je umalo otjerao Fergusona

U rujnu 1989. godine City je razmontirao Crvene vragove s 5:1. Legendarni Unitedov trener Alex Ferguson kasnije je to nazvao najsramotnijim porazom u karijeri, a zbog njega je umalo dobio i otkaz. Za Unitedove navijače je sreća da se to nije dogodilo jer uskoro je krenula velika berba trofeja pod Fergusonovim vodstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osveta pet godina kasnije

Kad se Fergusonov stroj zagrijao, više ništa nije moglo spasiti City. U studenom 1994. United je slavio s 5:0. Briljirao je Eric Cantona, ali prvo je ime utakmice ipak bio Andrej Kančelskis koji je upisao hat-trick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Owenov bljesak

Michael Owen nije se posebno istaknuo u dresu Manchester Uniteda, ali doživio je i jedan blistavi trenutak. U rujnu 2009. United je pobijedio s 4:3 u možda i najboljem mančesterskom derbiju svih vremena, a Owen je zabio pobjednički gol u šestoj minuti sudačke nadoknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rooney za sva vremena

City je u veljači 2011. bio bolji suparnik, ali njegovi su igrači bili potpuno nemoćni kad je Rooney postigao pogodak koji mu je obilježio karijeru. Trenutak čiste genijalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika sramota na Old Traffordu

City je u listopadu 2011. ponizio United pred njegovim navijačima. Tih 6:1 i danas budi bolna sjećanja kod svih navijača Vragova i jednako tako razvlači osmjeh na lice pristalicama Građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Law poslao United u drugu ligu

Za kraj se vraćamo u malo dalju povijest. Denis Law je jedna od najvećih legendi Uniteda, ali posljednju je sezonu u karijeri odigrao u dresu gradskog rivala. U travnju 1974. petom je zabio jedini gol u pobjedi Cityja (1:0) koja je značajno pripomogla u guranju Uniteda u drugu ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo