Europska nogometna federacija (Uefa) objavila je još prije dvije godine konačan popis gradova u kojima će se igrati utakmice Europskog prvenstva 2020. godine

Zbog problema s izgradnjom novog stadiona otpao je Bruxelles koji je trebao ugostiti četiri utakmice. Uefa je odlučila kako će se te utakmice igrati na londonskom Wembleyju. Kao zamjena za glavni grad Belgiji spominjali su se Stockholm i Cardiff, ali je Uefa te utakmice dodijelila Londonu koji će tako ugostiti ukupno sedam utakmica.

Razočarani Velšani

"Koncept uvođenja EP-a u 13 različitih zemalja osmišljen je kako bi manje zemlje, poput Walesa, imale jedinstvenu priliku sudjelovati u organizaciji tako velikog turnira. Zbog toga smo tužni i razočarani Uefinom odlukom," poručili su iz Velškog nogometnog saveza.

Belgijanci su trebali izgraditi novi nacionalni stadion u Grimbergenu sjeverno od Bruxellesa kapaciteta 62,000 gledatelja, međutim Eurostadium neće biti gotov do početka Eura koji će se igrati po cijeloj Europi.

EP će se igrati u 12 gradova (London, München, Rim, Baku, St Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Dublin, Bilbao, Budimpešta).

Otvaranje u Rimu

Uefa je odredila da će otvaranje biti u Rimu, a već ranije je bilo poznato kako će se polufinala i finale igrati u Londonu.

Novost je i da su određeni domaćini pojedinih grupa.

SKUPINA A: Rim i Baku SKUPINA B: Saint Petersburg i Kopenhagen SKUPINA C: Amsterdam i Bukurešt SKUPINA D: London i Glasgow SKUPINA E: Bilbao i Dublin SKUPINA F: München i Budimpešta. OSMINA FINALA: Kopenhagen, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Bukurešt i Glasgow ČETVRTFINALE: Munchen, Baku, Saint Petersburg, Rim POLUFINALA i FINALE: London

Gradovi i stadioni

Amsterdam (Niz) - Johan Cruyff Arena (56,000 gledatelja) Baku (Aze) - Olimpijski stadion (68,700) Bilbao (Špa) - San Mames (68,000) Bukurešt (Rum) - Nacionalna Arena (55,600) Budimpešta (Mađ) - Ferenc Puskas stadion (38,652) Kopenhagen (Dan) - Parken stadion (51,700) Dublin (Irs) - Aviva stadion (53,332) Glasgow (Ško) - Hampden Park (52,063) London (Eng) - Wembley (90,000) München (Njem) - Allianz Arena (75,000) Rim (Ita) - Olimpico (72,698) St Petersburg (Rus) - Krestovski stadion (68,134)