NOVI KOVAČIĆEV ŠEF / Jedan detalj je posebno zanimljiv. Tko je misteriozni vremešni milijarder težak 5,8 milijardi dolara koji želi kupiti Chelsea?

Image

Nedugo nakon što je objavljeno da je Chelsea na prodaju, već se počeo spominjati mogući kupac

3.3.2022.
9:06
VOYO logo

Ruski bogataš Roman Abramovič izjavio je u srijedu kako će prodati aktualnog europskog nogometnog prvaka, londonski Chelsea, za koji nastupa i naš Mateo Kovačić, te je obećao sav novac od prodaje donirati žrtvama rata u Ukrajini.

Abramovič je kupio Chelsea prije 19 godina te je u proteklom razdoblju klub sa Stamford Bridgea osvojio dva naslova europskog prvaka (2012., 2021.) te po pet naslova prvaka Engleske i pobjednika FA Kupa, dok je u prethodnih 98 godina Chelsea tek jednom bio prvak Engleske te imao tri naslova u FA Kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U aktualnoj situaciji, odlučio sam prodati klub jer vjerujem kako je to u njegovu najboljem interesu, kako navijača tako i zaposlenika te sponzora", najavio je Abramovič dodavši kako je svojim suradnicima naložio stvaranje humanitarne zaklade kojoj će pripasti sav prihod od prodaje.

"Zaklada će se brinuti za sve žrtve rata u Ukrajini. To uključuje pružanje hitne i trenutačne pomoći kao i podršku dugotrajnom radu na oporavku", dodao je 55-godišnji metalurški magnat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abramovič je dodao kako od Chelseaja neće tražiti povratak svih donacija koje je pružio klubu, a pretpostavljeni iznos je 1,5 milijardi funti. Abramovičevo bogatstvo procjenjuje se na 13,3 milijarde dolara.

Image

Tko preuzima Chelsea?

Međutim, nedugo nakon što je objavljeno da je Chelsea na prodaju, već se počeo spominjati mogući kupac. Ranije u srijedu švicarski tajkun Hansjörg Wyss izjavio je kako razmišlja o kupnji Chelseaja, a mnogi su se pitali tko je uopće Wyss, čime se bavi i koliko je "težak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Abramovič pokušava prodati sve svoje vile u Engleskoj, a rješava se i Chelseaja. U utorak sam dobio ponudu da kupim klub zajedno s još trojicom investitora. Naravno da sam zainteresiran, ali prvo moram dobro sve analizirati i onda donijeti odluku. Sigurno sam neću kupiti klub, vjerojatno će nas biti šest ili sedam", rekao je Wyss.

Image
Foto: Profimedia

Nema veze s nogometom

Prije svega riječ je o vremešnom 86-godišnjem milijarderu teškom oko 5,1 milijardu dolara. Visoko je obrazovan, studirao je na Harvardu te je nakon studija pokrenuo posao u čeličnoj industriji i prodaju zrakoplova. Živi u Americi, u Wyomnigu, i još davne 1977. godine osnovao je tvrtku Synthes USA koja se bavila proizvodnjom medicinskih pomagala, a u međuvremenu je postala jedna od vodećih tvrtki svijeta u tom poslu. Na kraju je tu tvrtku prodao Johnson & Johnsonu za 19,7 milijardi dolara u gotovini i dionicama 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio tog novca uložio je u razne tvrtke, a na glasu je kao jedan od najvećih filantropa. Ima humanitarnu zakladu vrijednu više od dvije milijarde dolara, a 2014. godine donirao je 120 milijuna dolara sveučilištima u Zürichu gdje je započeo studij. Donirao je i milijardu dolara za očuvanje oceana, a zalaže se i za veće poreze bogatašima te za pristupanje Švicarske Europskoj uniji.

Posebno je zanimljivo kako nikada u karijeri nije imao doticaja s nogometom niti je u njega ulagao, kao niti u sport općenito. Njegovi sportski hobiji su planinarenje i skijanje, a ulaganje u Chelsea vidi isključivo kao novu poslovnu priliku. No, u posao vjerojatno neće ući samostalno, jer spominje se kako će kupiti Chelsea uz pomoć konzorcija, a jedan od suvlasnika trebao bi, navodno, biti i Todd Boehly, suvlasnik LA Dodgersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wyss je rangiran kao 281. na Forbesovoj ljestvici milijardera, a na Bloomergovoj je 235.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo