Analiza / Tajna poraza u Sevilli: Ključar Dinamove igre izgubio je bitku za sredinu terena, Kopić mu za uzvrat mora naći pomoć

Image
Foto: profimedia.hr

Zaključak je da je Dinamo izgubio utakmicu, jer se u prvom redu njegova sredina fizički nije mogla nositi sa Sevillinom, a nisu im mogli parirati ni tehnički

18.2.2022.
23:15
profimedia.hr
VOYO logo

Dinamo je u četvrtak navečer poražen na gostovanju u Sevilli u prvoj utakmici šesnaestine finala Europa lige s 3:1. Zagrepčani su dobro ušli u utakmicu, prvih 20-ak minuta su stajali u duplom bloku i pokušavali su nakon oduzete lopte što okomitije i brže doći do zadnje trećine odakle bi ugrozili vrata favoriziranog protivnika.

Prvak Hrvatske nije pao čak ni nakon što su iz dvojbenog jedanaesterca ušli u rezultatski zaostatak. Zapravo, period nakon primljenog prvog gola je bio ponajbolji dio Dinamove predstave u Sevilli, a kad je Mislav Oršić majstorskim pogotkom poravnao rezultat izgledalo je kao da su Modri na dobrom putu da prirede još jedno iznenađenje. Ipak, black out koji je nastupio od 41. minute pa do kraja prvog poluvremena Dinamo je gurnuo u rezultatsku provaliju iz koje je bilo jasno da se neće moći izvući u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan Oršić nije dovoljan

Početkom drugog dijela Modri su promašili nekoliko dobrih šansi, a onda su Andalužani sakrili loptu i tu je priči bio kraj. Dojam je poslije utakmice da je hrvatski prvak mogao do boljeg rezultata u ovom dvoboju no često autsajder ima takav osjećaj nakon pristojnog poraza od favoriziranog protivnika.

Image
europska liga /

Ivan Rakitić oglasio se nakon utakmice s Dinamom, Gavranović: 'Sram te bilo'

Image
europska liga /

Ivan Rakitić oglasio se nakon utakmice s Dinamom, Gavranović: 'Sram te bilo'

Da budemo jasni, Dinamo je bio opasan isključivo preko Mislava Oršića, a zadnja linija na čelu s Dominikom Livakovićem je više puta nespretnim reakcijama dovodila u opasnost vlastiti gol. Bruno Petković se opet nije pojavio na susretu i dojam je da je više potencijalnih kontri zagrebačkog kluba prekinuo on usporavanjem igre i pogrešnim odlukama no što je to učinila obrana Seville.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko dobije više duela, dobio je utakmicu

Ipak, Dinamo je ključnu bitku izgubio na sredini terena. Nedostajali su im Luka Ivanušec i Josip Mišić, a upravo izostanak ovog potonjeg se pokazao nenadoknadivim za Plave u dvoboju protiv kvalitativno dominantnog protivnika.

Image
Foto: SofaScore

Naime, Mišićevo mjesto je popunio Amer Gojak koji je uparen s kapetanom Arijanom Ademijem u srcu veznog reda. Gojak je odradio solidan posao u kreaciji, podijelio je nekoliko kvalitetnih i opasnih dodavanja no kako je riječ o igraču primarno okrenutom ofenzivi, njegov defanzivni doprinos je bio prilično skroman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to je dovelo do ključnog problema Dinama u utakmici protiv Seville. Srčani i požrtvovni kapetan Arijan Ademi ostavljen je na vjetrometini te je praktički sam morao pokrivati cijelu širinu terena u koridoru ispred Modre obrane. Ademi je više puta proteklih sezona pokazao da je to u stanju, no ne protiv momčadi kvalitetne kao što je to Sevilla. Kapetan jednostavno nije sve stizao pokriti, a posljedično je gubio jako puno izravnih duela, jer duel se gubi kad se u njega prekasno stigne.

Ademi - sam protiv svih

Ademijeva statistika pokazuje da tijekom cijelog susreta dobio svega dva od ukupno deset duela, uzeo je tek dvije lopte i ono što je osobito problematično bilo za Dinamo, vrlo je malo sudjelovao u igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ademi je imao tek 38 susreta s loptom, a to je primjerice Ivan Rakitić, njegov direktni suparnik s druge strane, ostvario samo u prvom poluvremenu. Nitko ne osporava želju i trud makedonskog reprezentativca no ovog puta je jednostavno ostavljen u okruženju iz kojeg nije imao šansu izaći kao pobjednik.

Kad smo se već dotakli, važnosti dobivenih duela Nijemci imaju mantru koja kaže 'tko dobije više duela, dobio je utakmicu' i upravo se to ovog puta i dogodilo. Dinamo ih je prema podacima SofaScorea dobio 48, a domaćin čak 61.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominacija Ivana Rakitića

Drugi bitan faktor u Sevillinoj premoći u sredini terena je bio Ivan Rakitić. Čak i ako stavimo na stranu njegov pogodak iz penala, Raketa je odigrao sjajan susret. Jako je puno sudjelovao u igri te se s loptom susreo čak 91 put, a sa visokim postotkom točnih dodavanja, bilo kratkih bilo dugih dao je sigurnost svojoj momčadi u posjedu. Dao je Sevilli upravo ono što Dinamo nije imao te je zasluženo bio najbolje ocijenjen igrač utakmice.

Zaključak je da je Dinamo izgubio utakmicu, jer se u prvom redu njegova sredina fizički nije mogla nositi sa Sevillinom, a nisu im mogli parirati ni tehnički. Dinamo neće preko noći moći nadoknaditi kvalitativni deficit u odnosu na španjolsku momčad tako da će Željko Kopić morati tražiti šansu za prolazak kroz taktičke zamke i zgušnjavanje sredine terena motoričnim i defanzivno odgovornim igračima kako se ključonoša igre njegove ekipe ne bi opet našao na vjetrometini kao što je to bilo u Sevilli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo