ŠTO SE DOGAĐA U ENGLESKOM NOGOMETU? / Rasističkih i homofobnih incidenata ima gotovo 60% više nego prošle godine

Image
Foto: AFP

"Neophodne su hitne i korjenite mjere kako bi se zaustavio negativni trend", rekao je Ouseley

7.2.2018.
16:34
AFP
VOYO logo

Engleska organizacija Kick It Out koja se bori protiv rasizma u nogometu, objavila je izvještaj o zabrinjavajućem porastu rasističkih i homofobnih incidenta u engleskom nogometu u prvom dijelu ove sezone.

Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone je u porastu za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone. Kick It Out je zabilježio 282 incidenta u odnosu na 177 incidenata prošle sezone. Najviše je bilo rasističkih napada (54 %), nakon čega slijedi homofobija, transfobija, antisemitizam i islamofobija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvještaju se navodi da je polovica incidenata registrirana na utakmicama elitne Premier lige (49 %), slijede Championship, League One i Two sa 36 posto, te niže lige sa 14 posto, a jedan posto incidenata je zabilježen na ženskom nogometu.

'Neophodne su korjenite mjere'

"Ove brojke trebaju djelovati kao poziv svima koju su u sportu. Rješavanje svih oblika diskriminacije mora biti kolektivni napor," kazao je predsjednik Kick It Outa lord Herman Ouseley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kick It Outu smatraju kako su nogometne vlasti olakšale prijavljivanje takvih incidenata jer igrači mogu prijaviti incidente na internetskoj stranici organizacije ili putem aplikacije, e-pošte, telefona i društvenih medija.

"Neophodne su hitne i korjenite mjere kako bi se zaustavio negativni trend. Čelnici u svim dijelovima društva i nogometa, mediji i navijači trebaju poduzeti akciju, prijaviti diskriminaciju i pomoći nam u iskorjenjivanju mržnje," poručili su iz Kick It Outa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo