RTL DOSJE / Što nam je donijela najuspješnija nogometna generacija? Šimić: 'Motiv smo drugima da budu bolji'

U RTL dosjeu analiziramo doprinos Vatrenih, a današnji poraz komentirao je Dario Šimić

18.11.2018.
19:12
VOYO logo

Iako je izgubila na Wembleyju i pala u B skupinu UEFA-ine Lige nacije te će plasman na Europsko prvenstvo morati izboriti u kvalifikacijama, Hrvatska će ovu nogometnu godinu pamtiti kao najuspješniju u svojoj povijesti

I igra protiv Španjolske, kao i dio utakmice protiv Engleske podsjetili su na Vatrene iz Rusije, kad je sa svakom utakmicom Svjetskog prvenstva - euforija u zemlji bila sve veća, a srebrna reprezentacija dočekana kao nitko nikad dosad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog ponedjeljka sve je ostalo palo u drugi plan, jedino je bilo važno dočekati viceprvake svijeta. A krenuli su ponizno. Uoči leta u Rusiju – izbornik je pokušao spustiti loptu. "Ja bih dao sve da budemo mi svjetski prvaci, ali sad bih dao sve da prođemo grupu", kazao je tad Zlatko Dalić.

Nigerija, Argentina, Island, pa Danska, Rusija… Pala je i Engleska. Seizmolozi su mjerili podhrtavanje dok je Hrvatska slavila. O Hrvatskoj je pisao cijeli svijet, kao nikad dosad, o reprezentaciji koja pobjeđuje sa stilom i slavi do pet ujutro, o sjednici Vlade u dresovima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije finala bio je to najveći uspjeh hrvatskog nogometa, a tugu nakon poraza od Francuske zamijenilo je dotad neviđeno slavlje u cijeloj Hrvatskoj. Uslijedili su dočeci diljem zemlje. Najveći i najspektakularniji pripremio je glavni grad. Danima kasnije trajala je rasprava je li u autobusu i na pozornici trebao biti i Thompson. A jedna od najljepših slika s dočeka koja je otišla u cijeli svijet – zagrljaj je dječaka Petra i njegova idola kapetana Modrića. 

Petar je dobio je uspomenu za cijeli život, baš kao i Ana koja koja je u vožnji svog života – bez greške dovela reprezentativce do Trga. Pitanje svih pitanja tada je bilo ostaje li Dalić s ovom generacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku Saveza je očito dobio, ali putem ostao bez Ćorluke, Subašića i Mandžukića, koji su se oprostili od reprezentacije. Za drugu momčad svijeta, nakon odličnog ljeta uslijedio je šok. Najteži u povijesti, 6:0 poraz od Španjolske u novom natjecanju – Ligi nacija. Uslijedio je remi s Engleskom, a uzvrat protiv Španjolske, napokon pred punim domaćim tribinama podsjetio je na ljeto koje svi dobro pamte.

Poraz protiv Engleske u posljednjoj utakmici Lige nacije i ispadanje u niži rang ne mogu pokvariti godinu koja je bila najbolja ikad. Godina u kojoj je Luka Modrić prvo proglašen najboljim igračem Europe, a potom i svijeta. Iza sebe je ostavio Salaha i Ronalda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić je ušao u uži izbori najboljih trenera na svijetu, vrijednost vatrenih nogu otišla u nebo. A u domovini se još jednom rasplamsala rasprava o nacionalnom stadion no
nisu se svi s tom skupom idejom složili. Dok čekaju svoj nacionalni stadion, reprezentacija je dobila poštansku marku, a predsjednica im je dodijelila odlikovanja. 

A oni će, obećaju, u svakoj novoj prilici dati sve od sebe, tamo gdje su najbolji - na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dario Šimić, dio brončane generacije '98. koju je Dalićeva Hrvatska ovog ljeta nadmašila, komentirao je za RTL Danas današnji poraz naše reprezentacije.

Kako komenirate današnji poraz reprezentacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da smo igrali jako dobru utakmicu, dramatičnu. Većim dijelom mogu reći da su Englezi bili bliže pobjedi i, nažalost, u prekidima su nas iznenadili i nismo uspjeli napraviti pravi podvig nakon ovog starta, mogli smo napraviti podvig.

Nakon Rusije u kojoj smo naviknuli na pobjede reprezentacije - trenutno rezultatski usponi i padovi. Je li momčad i dalje stabilna nakon odlaska nekoliko igrača? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je i za očekivati ovaj pad, to psihički i fizičko pražnjenje jako je teško i održati konstantu, neprestano igraš protiv najboljih reprezentacija u svijetu. Mi smo sada lovina i motiv da drugi igraju dobro protiv nas. Teško je nadoknaditi igrače koji su se oprostili u prvom redu Mandžukić pa onda Subašić i Čorluka. To nije lako, ali sam optimist jer vidim da Dalić radi odličan posao nakon fenomenalnog preuzimanja momčadi. Vidim da se nije opustio, da stalno traži neka nova rješenja, jako pošten izbor, vraća povjerenje u hrvatski nogomet i to mi daje nadu. 

Svijet se i dalje čudi hrvatskom uspjehu - ugledni Daily Mail tvrdi kako u Hrvatskoj vlada korupcija i ništa se nije promijenilo ni nakon SP-a...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne shvaćam to baš, mislim da se s izborom Dalića vratilo povjerenje u hrvatski nogomet. To treba dalje graditi - našu priču. Mislim da HNS mora dovesti za stol Hajduk kao drugi naš najveći klub kako bi se nastavilo vraćati povjerenje. Jedan korak je napravljen. 

Cijeli intervju možete pogledati u ostatku priloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo