KALKULACIJE / Što će se dogoditi ako Dinamo, Osijek i Hajduk budu imali isti broj bodova? Evo što bi u tom slučaju bilo presudno

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Čeka nas nikad napetija borba za prvaka

22.4.2022.
14:08
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko nogometno prvenstvo dugo nije bilo toliko neizvjesno kao ove sezone. Pet kola prije kraja čak su tri kluba u utrci za naslov prvaka. Dinamo je za sada u najboljoj poziciji. Vodeći je sa 66 bodova, ispred Osijeka (64) i Hajduka (62).

Dinamo do kraja prvenstva igra s Goricom, Lokomotivom, Osijekom, Šibenikom i hajdukom. Osijek već ovog vikenda gostuje kod Rijeke, a onda ih još osim s s Dinamom čeka obračun s Istrom, Lokomotivom i Goricom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk će pak prije derbija s Dinamom u zadnjem kolu igrati sa Slaven Belupom, Hrvatskim dragovoljcem, Rijekom i Istrom.

Puno je stoga kombinacija oko toga kako ova tri kluba mogu doći do nalsova. Dinamu za naslov trebaju tri pobjede protiv 'malih' i dva remija u derbijima ili sve pobjede do kraja. U tim slučajevima naslov će im sigurno pripasti. Osijek je siguran sa svih pet pobjeda, dok je Hajduk u najtežoj poziciji jer ne ovise samo o sebi nego moraju čekati posrtaje druga dva kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dogodi li se kojim slučajem da svi nakon zadnjeg kola imaju isto bododa, onda odlučuju međusobni ogledi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk ima bolji omjer s Dinamom, a Osijek protiv Hajduka, dok je Dinamo zasad bolji od Osijeka.

Što kaže pravilnik?

O utvrđivanju plasmana govori članak 65. pravilnika o nogometnim natjecanjima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub koji pobijedi na utakmici osvaja tri (3) boda, a kod neriješenog rezultata svaki klub osvaja po jedan (1) bod.

Ako klubovi osvoje isti broj bodova, o plasmanu odlučuje bolja razlika između datih i primljenih golova. U slučaju iste gol razlike, bolje mjesto na tablici zauzima momčad koja je
postigla više golova, a ako su postigli isti broj golova dijele mjesta koja im pripadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se radi o utvrđivanju pobjednika natjecanja ili mjestu koje utječe na prijelaz u viši ili niži rang natjecanja, ili mjesto koje osigurava sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima, u slučaju jednakog broja bodova, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tablice od rezultata koje su u međusobnim utakmicama postigli klubovi sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj pomoćnoj tablici utvrđuje se zbrojem osvojenih bodova. Ako je zbroj bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih golova.
Ako je i ova razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih golova u gostima (kada su u kombinaciji dva kluba), odnosno veći broj postignutih golova (kada su u kombinaciji tri ili više klubova).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ni na ovakav način ne može utvrditi plasman, onda se odigravaju utakmice između zainteresiranih klubova i to:

  • dvije utakmice po dvostrukom kup sustavu, ako su u kombinaciji dva kluba,
  • tri utakmice po jednostrukom bod sustavu na neutralnom terenu, ako su u kombinaciji
    tri kluba,
  • potreban broj utakmica, po jednostrukom bod sustavu, na neutralnom terenu, ako su u
    kombinaciji četiri ili više klubova.

Ukoliko se usaglase klubovi, umjesto odigravanja ovih utakmica, pitanje pobjednika može se utvrditi ždrijebom koji će provesti nadležni natjecateljski organ. Ukoliko se natjecanje odvija osim bod i kup sustavom i sustavom odigravanja iz članka 7. ovog Pravilnika, propozicijama sustava na koji se odnosi bit će posebno utvrđen način odvijanja natjecanja i način utvrđivanja plasmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo