SRNINA ISPOVIJEST GUARDIANU: / 'Imao sam ponude Chelseaja i Bayerna, ali nisam mogao napustiti Šahtar u teškoj situaciji'

Image

Ukrajinski Šahtar ovog će četvrtka odigrati polufinalni susret Europske lige sa Sevillom. Ujedno 16.

27.4.2016.
14:16
VOYO logo

"Sjećam se zadnjeg dana u Donjecku. To je bilo 16. svibnja 2014. Javili su nam da moramo brzo otići. Iz kuće nisam stigao uzeti puno toga. S dva smo automobila otišli, a moje majice još vise tamo u ormarima. Ja sam jedini bio uvjeren da će sve brzo završiti. Svima sam rekao da ćemo se za pola godine vratiit kući", opisao je Srna u razgovoru za Guiardian kako su počeli izbjeglički dani njega i suigrača mu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion prazan

"Rekli su mi da mi je kuća u redu i da je još tamo", dodaje Srna koji će predvoditi Šahtar protiv Seville u polufinalu Europske lige, utakmice zbog koje je RinatAhmetov, najbogatiji Ukrajinac, izgradio Donbas Arenu, stadion otvoren 2009. godine, kada je kub osvojio Kup Uefa. No rat je učinio svoje i stadion je oštećen tijekom granatranja. Svoj luksuzni dom kapaciteta 52 tisuće igrači su zamijenili onim u Lvivu, 1255 kilometara dalje. Zbog svega toga njihova priča nadilazi sami sport.

Image
Image

Poseban trenutak

Otkako je Srna iz Hajduka 2003. prešao u Šahtar klub je osvojio 13 titula, a jedna među njima mu je posebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sedmog svibnja 2009. pobijedili smo Werder u finalu Kupa Uefa. To je bio odličan dan za Ukrajinu, Donjeck i Šahtar. Bilo je to nešto posebno. No, ako to sada ponovimo bit će to još posebnije", kazao je Srna.

"Ova momčad još je snažnija nego ona iz 2009. Mentalno je jača i motivirnija je. Izgubili smo naše domove, stadion i naše navijača. Ostali smo bez stadiona i našeg grada, a sada jedan korak do finala i ova momčad zaslužuje poštovanje", priča Srna i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji su mislili da ćemo se raspasti jer smo ostali bez stadiona ne poznaju našeg predsjenika i klub. Ostali smo bez igrača poput Williana, Fernardinha, Mkhitaryana i Teixeire, a zadržali smo kvalitetu igre. Svi danas vide što Willian i Fernardinho rade u Engleskoj, a ovaj klub ih je stvorio". Desni branič koji posebno je bio dobar s Bazilcom prije odlaska u Manchester City.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživio rat

"Bio je zamjenik kapetana i njegov je zadatak bio kontrolirati brazilske nogometaše i pomagati im", dodaje hrvatski reprezentativac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od razloga zašto nije napustio klub kada je počeo rat krije se i u bliskom odnosu s vlasnikom. Srna je Ahmetovu pomogao u preobrazbi kluba u jednog od najmoćnijih u istočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam preživio jedan rat u mojoj Hrvatskoj. Šahtar je moj dom i nakon toliko godina nisam jednostavno mogao otići i napustiti ih u ovakvoj situaciji. Nisam takva osoba. Imao sam ponude od velikana poput Chelseaja, Bayerna i Borussije Dortmund, ali da sam npr. otišao u Chelsae morao bih sve početi iz početka i to mi nije imalo smisla", ispričao je Srna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klupski rekorder

"Donjeck je bio bio prekrasan grad s brojnim restoranima, parkovima i dobrim školama. Bio je grad budućnosti. Kada sam odlazio rekao sam da ću, ako se vratimo, kleknuti i poljubiti jednu ulicu. Sada bih poljubio svaku. Apsolutno svi žele sretan završetak ove priče", završio je Srna, koji je prije deset dana postao rekorder kluba po broju nastupa.

S 486 utakmica prestigao je klupsku legendu MihailaSokolovskog, koji je za klub s istoka Ukrajine igrao prije tri desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo