SKANDAL U KOLIJEVCI NOGOMETA: / 'Trazili su da smanjim broj crnaca u reprezentaciji'

Engleski nogometni savez (FA) optuzen je za rasne kvote u reprezentaciji za vrijeme izbornika Grahama Taylora, koji je vodio Gordi Albion od 1990. do 1993. godine.

7.5.2015.
20:26
VOYO logo

U knjizi Pitch Black: The Story of Black British Footballers (Crni teren: Prica o tamnoputim britanskim nogometasima) autor Emy Onuora, brat bivseg skotskog nogometasa Iffyja Onuore, optuzio je celnike FA-a da su od izbornika Taylora trazili da ogranici broj tamnoputih igraca u dresu engleske vrste. Onuora u knjizi citira bivseg napadaca Birmingham Cityja Richieja Morana kojem se izbornik Taylor navodno povjerio.

"Ovo sto ti sada govorim u strogom je povjerenju i nikada to necu javno priznati - trazili su da smanjim broj tamnoputih igraca u reprezentaciji", navodno je kazao bivsi izbornik Moranu koji je nakon prekida karijere postao aktivist u borbi protiv rasizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Taylor je tijekom tri godine na klupi engleske vrste isprobao cak 59 igraca, medu kojima je bilo 15 tamnoputih, a na Europsko prvenstvo u Danskoj 1992. godine je vodio tri tamnoputa igraca (Des Walker, Carlton Palmer, Tony Daley) od 20 prijavljenih.

Vodstvo FA-a nije zeljelo komentirati ove optuzbe, dok je Taylor sve demantirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznenaden sam navodima iz knjige jer to nikada nisam rekao. Za vrijeme mojeg mandata na klupi reprezentacije nitko od celnika FA-a nije me trazio da smanjim broj tamnoputih nogometasa," kazao je Taylor.

Bivseg engleskog izbornika podrzao je Carlton Palmer, jedan od tamnoputih reprezentativaca iz toga doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taylor je covjek integriteta. Potpuno mu vjerujem. Za vrijeme njegova mandata u reprezentaciji je igralo ukupno 15 tamnoputih igraca, a Paul Ince je postao prvi tamnoputi kapetan u nasoj reprezentaciji," porucio je bivsi veznjak Leeds United i Nottingham Foresta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo