'Šanse minimalne' /

Šef zdravstvene komisije HNS-a za RTL: 'Pregledima se moraju detektirati problemi igrača'

'U ovakvim slučajevima gotovo da i nema pomoći', kazao je Tomislav Madžar, predsjednik zdravstvene komisije HNS-a, upozorivši na potrebu sustavnih pregleda sportaša

25.3.2018.
19:50
VOYO logo

Tuga u Slavonskom Brodu dan nakon tragedije na nogometnoj utakmici. Zašto je otišao mlad čovjek u naponu snage? Pitanje na koje odgovor traže neutješni suigrači Brune Bobana. Njegova smrt ujedinila je nogometnu hrvatsku.

Svijeće na mjestu tragedije. Utihnuo je Slavonski Brod, a suigrači se ne mire da Brune Bobana više nema. "Gledaš njegove stvari, čekaš ga da dođe...". Ali nije došao, baš kao ni riječi koje se danas teško pronalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nismo ni svjesni šta se dogodilo, izgubili smo prije svega velikog prijatelja, mladog čovjeka, dobrog duha svlačionice koji se izvrsno snašao", kazao nam je Marko Čanić, suigač Brune Bobana.

Bruno Boban srušio se u 15. minuti utakmice. Kako se nagađa došlo je do pucanja srčane aorte, a predsjednik zdravstvene komisije nogometnog Saveza, Tomislav Madžar, objašnjava da se u takvim slučajevima malo može učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se u konkretnom slučaju radilo o rupturi aorte onda su rezultati krajnje kritični. Više od sedamdeset posto ljudi na licu mjesta premine i liječnička pomoć čak i u bolničkim uvjetima je svedena na, nažalost, minimum", objašnjava Madžar.

No nogometnu javnost danas ništa ne može utješiti. Tuguju Mario Mandžukić, Darijo Srna, Stipe Pletikosa koji su obitelji Boban izrazili sućut. Tragičnu vijest prenijeli su brojni svjetski mediji, pa tako i španjolska Marca, a po povratku iz Poljske, gdje je Hajduk igrao prijateljsku utakmicu šok je dočekao i Bobanova trenera iz Zagreba, Željka Kopića.

"'Jedino što mogu reći da smo izgubili prekrasnog čovjeka i sportaša. Bruno je uvijek bio jedan od onih za koje si znao da će dati svoj maksimum, izuzetno karakteren momak s uvijek onim osmjehom na licu", kazao nam je Željko Kopić, nekadašnji trener Brune Bobana.

U zadnjih mjesec dana život su izgubila još tri igrača, Davide Astori, Thomas Rodriguez i Adrian Lillebek. Madžar tvrdi, napori su porasli, a kontrole nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustavnim pristupom pregledima to je moralo biti detektirano. Privremeno će mu biti zabranjeno bavljenje sportom što ne znači u konkretnom slučaju trajno zabranjeno bavljenje športom", ističe Madžar.

Boban je prošao sve rangove hrvatskog nogometa. Kao veliko pojačanje došao je u Marsoniju i najavio veliku sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Momci su ga prihvatili odlično, postao je prvi strijelac lige, sve je bilo na pravom putu, na odličnom putu i odjednom nas zadesi ta tragedija. kažem, svi smo u šoku i nevjerici", priča nam igrač Marsonije Marko Čanić.

Nakon sutrašnje obdukcije okolnosti će biti jasnije no sve je to slaba utjeha za tragediju koja je u crno zavila hrvatski nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo