Vatreni progovorio o teškim danima koji čekaju Hrvatsku

Gost našeg ovotjednog sportskog intervjua Jedan na jedan je legendarni hrvatski nogometaš Robert Jarni.

23.10.2013.
17:53
VOYO logo

Jarni je sada na 'nogometnoj burzi', igračku karijeru je završio, u čekanju je pravog trenerskog angažmana, te je rado prokomentirao aktualnosti u našem nogometu.

Hrvatsku čeka Island, uzvrat je kod kuće. Savršen ždrijeb? Pa svi ćemo se složiti da bolje nije moglo. Samo, ne bih se ja zavaravao. Nakon depresije s kraja kvalifikacija, opet je cijela nacija pala u euforiju. Vidim što se događa oko mene, svi su opet u nekom ludilu. Treba stati, povući kočnicu, ma kakvi ribari i lagan prolaz. Nije Island više momčad od prije tri-četiri godine, ona reprezentacija protiv koje možeš računati na bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je Island, što znate o njima? Vrlo moćna reprezentacija na terenu. Igrači im igraju u kvalitetnim klubovima u Europi, ima ih i u Engleskoj, ali djeluju kako kolektiv. Nisam gledao njihove cijele utakmice u kvalifikacijama, ali neki dijelovi koje sam našao su mi dali dojam. U prekidima su vrlo moćni, igraju brz nogomet. Mnogi će reći da imaju i dobre napadače, ali meni se čini da je špica najslabiji dio njihove momčadi u usporedbi s nama.

Hrvatska je ostala druga u skupini, je li to uspjeh? Mislim da je. Ne vidim zašto ne bi bio uspjeh. Pa dosad smo stalno igrali i prolazili kroz dodatne kvalifikacije. Iza nas su ostali Srbija, Škotska, Makedonija i Wales. Belgija je definitivno kvalitetnija od nas, pokazala je to kroz kvalifikacije. Ima odličnu reprezentaciju i mi smo prošli kako smo prošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to mislite? Ma, nema smisla vraćati se u prošlost, nisam čovjek koji gleda unatrag nego naprijed. Naš savez, stručni stožer i igrači trebaju poduzeti sve kako bi otišli u Brazil i treba im dati punu podršku.

Ipak, zar vas nije iznenadio niz loših rezultata. Dva kiksa od otpisane Škotske, pa Hrvatska ne pamti tri poraza zaredom u kvalifikacijama. Iznenađenje i je kad pogledate da smo u prve četiri utakmice imali 10 bodova. Zamalo i svih 12, ako se sjećate starta u Belgiji. Bili smo u fantastičnoj situaciji, sve je izgledalo idealno, da idemo prema Brazilu. Što se dogodilo, ne znam. Nisam izbornik i nemam pravi uvid, a ne bih volio i ne mogu pričati u detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Hrvatska nakon Roberta Jarnija više nema igrača za lijevi bok? Nije to samo problem Hrvatske, nema ih više ni u svijetu. Nema više toliko ljevaka, a nije lako igrati na vrhunskoj razini u oba smjera. Jako je nezahvalno staviti igrača da pokrpa tu poziciju, treba biti brz, tehnički jak da se može probiti u igri 'jedan na jedan' i dovoljno snažan da to može raditi cijelu utakmicu. Hrvatska ima odlične igrače i treba ih taktički iskoristiti najbolje što može.

Niko Kovač vam je bio suigrač, je li to dobar izbor za izbornika? He, he. To je kao da me pitate koji će brojevi biti izvučeni na lotu. Tko to može znati. Niko nema niti jednu seniorsku utakmicu iskustva iza sebe. Stvar je vrlo jasna i jednostavna u ovom poslu. Trenera drži rezultat, tako se i gleda, sve se gleda kroz rezultat. Ako ima pobjede, dobar je, ako ne pobjeđuje, on je prvi krivac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island možda i nije tako loša opcija za start Kovača, puno bolja nego recimo Francuska u dodatnim kvalifikacijama. Definitivno, ali bit će to vatreno krštenje. Bilo bi šteta da se u slučaju neuspjeha odmah 'potroši' Niko. On ima svoj put i ideju, treba mu dati šansu i podržati ga. Pogotovo igrače, oni su ti koji najviše žele uspjeh, igrati na Svjetskom prvenstvu je san svakog igrača.

Vi kao trener u Hajduku i Istri niste dugo izdržali. Kako gledate na to danas? Ma, ja sam bio trener u vrijeme kad je bila najgora situacija u klubovima. Nije bilo ništa sređeno i dobio sam veliko iskustvo, prije svega u međuljudskim odnosima, trenersko iskustvo, ma za cijeli život. Vjerujte mi, nakon Hajduka me ne može ništa iznenaditi, ne postoji situacija u životu u kojoj se ne bih mogao snaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se točno dogodilo? Pamtim samo lijepe stvari, a ove neke druge nisu za javnost. Kad klub nije sređen, jako je teško raditi i nema smisla vraćati se natrag i kopati po prošlosti. Hajduk je veliki plus, čast mi je bila biti trenerom Hajduka.

Do kraja prošle sezone vodili ste juniore Hajduka, ali više niste u klubu. Što se dogodilo, kakav vam je plan? Ne bih o tome. Recimo da tražim klub, ponudu koja bi me zadovoljila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta onda na tu temu. Svratimo u HNL, konačno imamo zanimljivu ligu. Definitivno je sistem natjecanja s 10 klubova bio pogodak. Liga je puno zanimljivija, sve nekako djeluje življe i porasla je kvaliteta. Svatko svakog može dobiti. Tko se mogao nadati da će Hajduk biti uz Dinamo na vrhu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo bi ipak trebao biti favorit? S obzirom na stanje u Dinamu, Dinamo nije favorit, barem nije kao na početku. Pitanje je koliko će dugo trajati ova kriza, koliko dugo će kiksati. Hajduk je jako profitirao, Igor Tudor radi odličan posao s mladom momčadi.

Gdje je tu Rijeka? Ne vidim je na vrhu na kraju, o prvaku će, mislim, odlučivati Hajduk i Dinamo. Bojim se da će Rijeka posustati zbog Europske lige. Taj nastup uzet će veliki danak. Realno, u toj konkurenciji ne mogu ništa napraviti, tek osvojiti koji bod. Imaju i solidan fond igrača, ali to su nogometaši koji nisu navikli na taj ritam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo