Scenarij za Hollywood / Reprezentacija zemlje uništene ratom i pošastima stigla na Kup bez ikakve nade, sad su prva priča turnira

Image
Foto: profimedia.hr

Dok se 'Lavovi' bore na zelenom travnjaku u Kamerunu, njihovi sugrađani iz uspjeha reprezentacije crpe nadu u bolju budućnost.

18.1.2022.
16:21
profimedia.hr
VOYO logo

Kontinentalna prvenstva od Europe i Južne Amerike pa do Azije već desetljećima su izvor zanimljivih i lijepih priča. Međutim, Afrički kup nacija uvijek ima posebno mjesto u srcima nogometnih romantičara. Natjecanje je to gdje svoj trenutak slave svake dvije godine doživljavaju neke od najsiromašnijih zemalja na planetu i gdje se rađaju junaci nevjerojatnih životnih priča.

Najljepša priča ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija u Kamerunu je reprezentacija Sierra Leone. Na prvenstvo su došli tiho, bez pompe i ikakvih očekivanja. Jedina su reprezentacija koja nije došla avionom u Kamerun već su zbog nedostatka novca doputovali brodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Društvene mreže gore /

Potez majstora: Modrić se golčinom upisao u povijest i Realu donio prvi trofej sezone

Image
Društvene mreže gore /

Potez majstora: Modrić se golčinom upisao u povijest i Realu donio prvi trofej sezone

Zaustavili reprezentacije koje vrijede 30 puta više

Kad ih je ždrijeb svrstao u grupu s braniteljima naslova Alžirem, moćnom Obalom Bjelokosti te Ekvatorijalnom Gvinejom svi su ih otpisali no oni su već u prvom kolu napravili prvoklasnu senzaciju.

U dvoboju protiv Alžira, prvih favorita turnira, zahvaljujući fanatičnoj borbi i akrobatskim obranama vratara Mohameda Nbailie Kamare su osvojili bod. Maharez i društvo cijelu su utakmicu nesmiljeno jurišali na Kamarina vrata, ali njegova mreža je ostala nedirnuta. Ludilo u Sierra Leoneu, zemlji izmučenoj ratom, siromaštvom i epidemijama, je moglo početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je prednost što igrači Alžira ne znaju moje mane."

Heroj nacije postao je 22-godišnji Mohamed Kamara koji nije mogao suspregnuti suze kad je proglašen igračem utakmice.

'Moja je prednost što igrači Alžira ne znaju moje mane. Ja sam Manchester City gledao puno puta, znam sve o Maharezu i ostalim igračima', izjavio je uplakani Kamara nakon dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tu ovoj bajci nije kraj, jer je Sierra Leone u drugom kolu otkinuo bodove reprezentaciji Obale Bjelokosti prepunoj zvijezda koje igraju u velikim europskim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završilo je 2:2, a gol za izjednačenje su postigli duboko u sudačkoj nadoknadi. Tim se golom rodio novi nacionalni heroj i opet je to bio Kamara. Ovog puta svoj trenutak slave dobio je Alhaji Kamara inače igrač danskog Randersa dok je njegov prezimenjak na vratima obranio jedanaesterac Franku Kessieu.

Jedna od najsiromašnijih država na svijetu

Kao što smo već napisali, prije prvenstva prognozirana su im tri poraza u grupi i put kući. Prije Kupa dobili su pojačanje u liku stopera Gaziantepa Stevena Caulkera. Osim njega široj nogometnoj javnosti poznati su još Kei Kamara iz HJK Helsinkija i Buya Turay koji je dio karijere proveo u švedskom Djurgardenu. Vodi ih John Keister, čovjek kojem je posao izbornika Sierra Leonea prvi trenerski angažman u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos tome što vrijede kao prosječna HNL ekipa, 'Lavovi' su fanatizmom i vještinom došli na korak do prolaska u drugi krug. Na putu im stoji Ekvatorijalna Gvineja, nominalno najslabiji protivnik u grupi. Za prolazak kroz 'vrata raja' im je potrebno bilo kakva pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Sierra Leone je jedna od najsiromašnijih država svijeta. Preko šezdeset posto stanovništva živi s oko 1 dolar dnevno što je daleko ispod granice siromaštva. Ova zemlja prolazi kroz užasan period svoje povijesti u kojem su je poharale epidemije kolere, ebole i koronavirusa, a imali su i desetogodišnji građanski rat na početku novog stoljeća. Dok se 'Lavovi' bore na zelenom travnjaku u Kamerunu, njihovi sugrađani iz uspjeha reprezentacije crpe nadu u bolju budućnost.

Trenutak istine za Sierra Leone je u četvrtak navečer kada se susreću s Ekvatorijalnom Gvinejom u izravnom duelu za prolaz dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo