RENESANSA LIVERPOOLA: /

Evo kako je Jürgen Klopp oživio igru Redsa

Image

Jürgen Klopp već neko vrijeme stanuje u Liverpoolu u koji je stigao uz velika očekivanja navijačkog puka priklonjenog bojama kluba.

3.12.2015.
13:44
VOYO logo

Ukupno jedanaest utakmica odradili su nogometaši kluba s Anfielda pod vodstvom bivšeg trenera dortmundske Borussije i nakon upoznavanja kroz tri uvodna remija uslijedila je serija od sedam pobjeda u osam posljednjih utakmica kroz sva natjecanja. Dovoljno dobar niz da apetiti navijača kluba porastu i da se počne govoriti o naslovu prvaka.

“Nešto malo o nogometu znamo, radimo u fantastičnom kluba i volimo ga. Da ga ne volimo sigurno ne bismo ovdje bili, u Liverpool se sigurno ne dolazi zbog vremena”, zadovoljan je i sam Kloppkoji je u srijedu u pobjedi 6:1 protiv Southamptona u četvrtfinalu Liga kupa vratio sustav 4-3-1-2 nakon niza utakmica u kojima je momčad igrala u formaciji 4-2-3-1, odnosno jednim istaknutim naapdačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što je još Klopp napravio u razdoblju od sjedanja na klupu Liverpoola i čemu se navijači mogu nadati.

1. Očekivani presing

Volio ga je Klopp u Dortmundu a prenio i u Liverpool već u svojoj prvoj utakmici protiv Tottenhama. Njegov je utjecaj na način igranja sastava bio trenutačan i igrači su vrlo brzo pronašli dodatnu energiju i strast koju nisu ispoljavali u vremenu njegova prethodnika Brendana Rodgersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Coutinho je ponovno aktivan

Iako mu je minutaža i prije bila značajna, sjajni je brazilski veznjakCoutinho bio pomalo izgubljen u utakmicama pod Rodgersovim vodstvom. Klopp ga je ‘pronašao’, započeo ga koristiti u sredini terena potom i prekomandirao na lijevu stranu i dobio igrača koji radi razliku. Vidjelo se to posebno u derbijima protiv Chelseaja i Manchester Cityja u kojima je Liverpool slavio a od 23-godišnjeg nogometaša dobio tri gola i asistenciju u njima.

3. Firmino se nameće

Čini se napokon spremnim dokazati da je igrač za Liverpool i Kloppu, koji ga naziva “kompletnim ofenzivnim igračem”, preostaje tek odlučiti na kojoj ga poziciji koristiti. Može biti desetka a može napraviti i nered u suparničkim redovima s pozicije drugog napadača i kroz prodore s desne strane. Protiv Cityja je kreirao dva i zabio jedan gol, bio ključan u uspjesima protiv Rubina i Chelseaja, a protiv Bournemoutha proglašen igračem utakmice.

Image
Foto: AFP, OLI SCARFF

4. Daniel Sturridge još nije razlog za sreću

To da Sturridge zna postići pogodak nije ni novost ni iznenađenje, a to što je u srijedu navečer postigao dva nije poseban razlog za neku sreću. Jer Sturridgeovi učinici mogu biti popraćeni zadovoljstvom samo kada će dolaziti u kontinuitetu a on ga već dulje vrijeme nema. Uopće nije upitno da zajedno s jednako tako u potpunosti spremnim Christianom Bentekeom ovaj dvojac može golovima pomoći Liverpoolu da ostvari visok plasman. Samo, njihovu spremnost, a posebice se to odnosi na Sturridgea, treba održati netaknutom kroz dulji niz susreta.

5. Što se može popraviti

Mjesta za napredak ima a srce obrane svakako je jedno od njih. Reakcije zadnjeg reda momčadi znaju frustrirati a posebice u trenucima prekida igre. Također, često se zna apostrofirati problem u igri na domaćem travnajku na koji suparnici stižu s mislim pretežno usmjerenima na obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Na kojem mjestu mogu završiti

Počelo se pričati o osvajanju naslova engleskih prvaka što je Klopp odmah odbacio kao ideju. Borba za vrh je opcija, mjesto među onima koji će u Ligu prvaka moguće ostvaranje, ali ukupan naslov u ovome trenutku za njega nije realnost. Ipak, treba znati da vodeći Manchester City pokazuje znakove kiksanja i da se cijela situacija može iskoristiti. No, u ovome trenutku šest bodova razlike do prvog mjesta ljestvice, koliko je između Liverpoola i Cityja, popunjava još nekoliko klubova koji ciljaju visoko. Uostalom, Kloppova je momčad na tek šestom mjestu, no sama činjenica da se o tome razmišlja pokazuje što je njemački strateg već napravio na Anfieldu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo