NEVJEROJATNI PROMAŠAJI / Prokletstvo plave devetke: Imena od kojih vam zastaje dah, a nijedan nije ispunio očekivanja. Zašto?

Image
Foto: Profimedia

Prokletstvo broja devet u Chelseaju se nastavlja

22.6.2022.
19:10
Profimedia
VOYO logo

Kada je prošle godine Tammy Abraham napustio Chelsea i preselio u Romu, broj devet na plavom dresu ponovno je postao dostupan. Nakon što su doveli Thomasa Tuchela, osvojili Ligu prvaka i pokazali da ses radi o sjajnoj mladoj momčadi, Chelsea je doveo ime koje ih je trebalo lansirati u sami vrh svjetskog nogometa.

Image
TKO JE NAJNOVIJE POJAČANJE RIJEKE? /

Nedavno je slavio pobjedu Hajduka u Kupu, a sada potpisao za Rijeku: Štimac ga je vidio u reprezentaciji, cura mu je turbofolk pjevačica

Image
TKO JE NAJNOVIJE POJAČANJE RIJEKE? /

Nedavno je slavio pobjedu Hajduka u Kupu, a sada potpisao za Rijeku: Štimac ga je vidio u reprezentaciji, cura mu je turbofolk pjevačica

Naravno, riječ je o Romelu Lukakuu, koji je stigao iz Intera za 113 milijuna eura nakon što je sezonu prije odradio sjajnu sezonu. U 44 utakmice je postigao 30 pogodaka i namjestio ih još deset te se činilo kako će Chelsea postati nezaustavljivi stroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Lukaku se nakon samo jedne sezone vraća u Inter na posudbu, a prokletstvo Chelseajevog broja devet se nastavlja.

Image
Foto: Profimedia

Romelu Lukaku

Promašaj za promašajem

Lukaku je odigrao 44 utakmice ove sezone za londonske Plavce te je postigao 15 pogodaka i samo u dva navrata asistirao. No, nije Belgijac jedini koji je stigao u Chelsea kao spasitelj i prava devetka, pa potom podbacio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chris Sutton je 1999. za tada velikih deset milijuna funti stigao na Stamford Bridge iz Blackburna s kojim je osvojio naslov igrajući u sjajnoj formi. U Chelseaju je u 39 nastupa uspio postići samo tri pogotka i brzo je napustio London.

A 2004. godine je u klub stigao Mateja Kežman kako bi zamijenio sjajnog Jimmyja Floyda Hasselbainka. Srpski napadač je briljirao u PSV-u, ali svoju formu iz Nizozemske nije pretočio u Englesku gdje je u 25 utakmica postigao svega četiri pogotka. Potom je devetku nosio Khalid Boulahrouz, koji je pokrivao poziciju desnog beka. Možda su u Chelseaju mislili da će na taj način "razbiti" prokletstvo, ali - nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je devetku nosio Steve Sidwell, središnji vezni koji je nakon svega 25 utakmica preselio u Aston Villu, a od 2008. godine plavu devetku preuzeo je Franco Di Santo, mladi argentinski napadač koji je bio jedan od najtalentiranijih napadača na svijetu u svoje vrijeme. Za Chelsea je odigrao samo 16 utakmica, imao je jednu katastrofalnu posudbu u Blackburn, nakon čega je otišao u Wigan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

El Nino, El Tigre, Morata i Pipito

A svi se dobro sjećaju Fernanda Torresa, čovjeka koji je u dresu Atletico Madrida i Liverpoola terorizirao obrane diljem Europe, a kada je za nešto manje od 50 milijuna eura preselio u Chelsea, njegov golgeterski "njuh" kao da je nestao. Iako je postigao 45 pogodaka za Chelsea, napravio je to u 172 utakmice, što nije ni približno dobro kao u drugim klubovima.

Image
Foto: Profimedia

Od 2015. do 2019. devetku su nosila tri igrača i to redom ponajbolji napadači posljednjih godina. Radamel Falcao je stigao na posudbu u Chelsea te je u svega 12 utakmica postigao jedan pogodak, a njega je naslijedio mladi Alvaro Morata. Morata je odigrao solidnu prvu sezonu, ali onda se potpuno pogubio, nakon čega je preselio u Atletico i kasnije Juventus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njega na posudbu je stigao Gonzalo Higuain koji je u 19 utakmica zabio pet pogodaka, iako je godinama "trpao" u dresu Real Madrida, Napolija i Juventusa. Zašto napadači s brojem devet na leđima kiksaju u Chelseaju, nije nikome jasno. Kako je jedan Torres izgubio osjećaj za gol nitko ne zna. Ostali su jednostavno bili prekratko na Stamford Bridgeu, neki nisu dobivali prilike, a za posljednjeg, Lukakua, osjećaja smo da se previše zamjerio treneru nakon nekoliko nespretnih izjava. Euforija nakon dolaska je splasnula i jednostavno nije izgledao kao igrač od pretprošle sezone.

Prokletstvo broja devet za Chelsea tako se nastavlja, a Thomas Tuchel i nova uprava imaju veliki pritisak da najnovije pojačanje ne razočara. Ili mu odluče dati neki drugi broj…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo