POTRESNA PRIČA O MODRIĆU: / Britanci detaljno i emotivno opisuju tragediju i uspon 'svemoćnog Luke'

Image
Foto: Screenshot: You Tube/AFP

Britanski tabloid The Sun donosi veliku, potresnu i nadahnjujuću priču o Luki Modriću

5.12.2018.
9:21
Screenshot: You Tube/AFP
VOYO logo

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić na krovu je svijeta nakon osvajanja Zlatne lopte France Footballa i nema svjetskog medija koji ne piše o njemu. Tako je najtiražniji britanski tabloid The Sun donio veliku priču o "svemoćnom Modriću" pod nazivom: 'Osvajač Zlatne lopte Luka Modrić: Izbjeglica čiji je djed ubijen kad je dječak imao šest godina, a koji je na kraju postao megazvijezda'.

Image
SVI UŽASI KOJE JE PROŽIVIO NISU GA SLOMILI: /

Priča o Modriću nije bajka, ali je njen vrhunac upravo postao bajkovit

Image
SVI UŽASI KOJE JE PROŽIVIO NISU GA SLOMILI: /

Priča o Modriću nije bajka, ali je njen vrhunac upravo postao bajkovit

Image
Foto: FRANCK FIFE / AFP
Image
Foto: FRANCK FIFE / AFP

Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric kisses the trophy after receiving the 2018 FIFA Men's Ballon d'Or award for best player of the year during the 2018 FIFA Ballon d'Or award ceremony at the Grand Palais in Paris on December 3, 2018. - The winner of the 2018 Ballon d'Or will be revealed at a glittering ceremony in Paris on December 3 evening, with Croatia's Luka Modric and a host of French World Cup winners all hoping to finally end the 10-year duopoly of Cristiano Ronaldo and Lionel Messi. (Photo by )

Tako Britanci pišu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Modriću, čovjeku koji je dobio najviše glasova u izboru France Footballa, svijet se okrenuo naglavačke kada su njegova djeda ubili četnici i bio je prisiljen živjeti kao izbjeglica u razorenoj domovini.

Image
Image

Razoreno djetinjstvo

Kada je zvijezdi Hrvatske i Real Madrida bilo samo šest godina, srpski su militanti ubili njegova voljenog djeda. Cijela je obitelj Modrić nakon toga živjela u izbjeglištvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč svim teškoćama, to nije zaustavilo ambicioznog dječaka da postane jedan od najboljih igrača na planetu i u dobi od 33 godine globalna superzvijezda. U ponedjeljak navečer proglašen je najboljim igračem svijeta, prekinuvši tako desetljeće vladanja Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Paravojne srpske postrojbe izazvale užas među hrvatskim obiteljima'

Dana 8. prosinca 1991. godine, tijekom hrvatskog rata za neovisnost, paravojne srpske postrojbe ušle su u selo Modrići, u zadarskom zaleđu, i izazvale užas među hrvatskim obiteljima koje nisu pobjegle iz sela.

Jedan od onih koji su uhvaćeni bio je Luka Modrić stariji, koji je hodao puteljkom dok je vodio blago na ispašu. Naišao je na skupinu Srba koji su ga brutalno pogubili zajedno s još petero mještana. Ideja je bila poslati poruku ostalim Hrvatima u selu Modrići da moraju otići sa svojih ognjišta, a nakon toga su opljačkali njihovu kuću", piše autor teksta Jon Boon i tako vrlo detaljno opisuje Lukino teško djetinjstvo, kao i ono što se dogodilo u selu Modrići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

This picture taken in November 1991 in the Croatian town of Vukovar shows Yugoslav army captain Miroslav Radic (R) listening to a report of a Serbian paramilitary. Beta news agency reported 21 April 2003 that Radic, indicted by the UN tribunal for war crimes committed in 1991 in Vukovar has surrendered to authorities in Belgrade. AFP PHOTO/STR (Photo by - / AFP)

U tekstu se mogu vidjeti Lukine fotografije kad je bio dječak, kad je tek počeo igrati nogomet, kao i njegovu preregistraciju HNS-u za Zadarkomerc iz 2000. godine, znači kad je imao 15 godina.

'Priča o putu do uspjeha koja svjedoči o predanosti i odlučnosti'

Nadalje, opisuje se što se sve dogodilo nakon progona, kakvu je muku i tugu proživljavao Luka zajedno sa svojom obitelji zbog velikosrpske agresije. I to prilično detaljno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon djedove smrti, njegovi su roditelji bili prisiljeni napustiti svoj dom i smjestili su se u prognanički hotel Iz u Zadru. To je nadahnjujuća priča o putu do uspjeha koja svjedoči o predanosti i odlučnosti četverostrukog pobjednika Lige prvaka u svjetlu strašne tragedije.

Image
Image

A picture taken on April 20, 2018 shows a street sign reading "Modrici" on the slopes of Croatia's Velebit mountain where Luka Modric, Croatian Football player's grandfather, also named Luka, lived in Modrici. - A burned stone house nested on the slopes of Croatia's Velebit mountain witnesses a long way Luka Modric has gone from a refuge child training under shells to a Real Madrid star. The player's grandfather, also named Luka, lived in the house, lying on a mountain road through the Modrici hamlet. Modric, born in 1985, was spending there and in the nearby village of Zaton Obrovacki his early years until Croatia's 1990s independence war broke out. His grandfather was killed by Serb forces, the house was burned and the family fled to the coastal town of Zadar, some 40 kilometres (19 miles) away. (Photo by - / AFP)

Modrić rijetko govori o teškim trenucima svog života, ali kada je 2008. potpisao za Tottenham, kratko se osvrnuo na trenutke koji su ga potresli, ali i izgradili kao osobu, kao čovjeka spremnog na velike stvari. 'Kad sam imao šest godina, bilo mi je teško, to su bila teška vremena za sve nas. Sjećam se toga u magli, ali, ruku na srce, to nije nešto što uopće i želiš pamtiti. Živjeli smo u hotelu niz godina dok smo se financijski borili u životu, dok smo preživljavali, ali ja sam uvijek volio samo nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Rat me učvrstio na kraju svega'

Sjećam se da su moji prvi jastučići imali Ronaldovu sliku i volio sam ih. Rat me učvrstio na kraju svega, bilo je to vrlo teško vrijeme za mene i moju obitelj. Ne želim to vući sa sobom zauvijek, ali ne želim to ni zaboraviti', opisuje Luka teške trenutke svog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez električne energije i vode, zvukovi granata, bombi i metaka njemu i njegovoj sestri Jasmini postali su svakodnevica, da ne spominjemo da su morali izbjegavati minska polja, koja su bila potencijalna opasnost u Hrvatskoj u to vrijeme na gotovo svakom koraku. No, sve to nije spriječilo dječaka da nastavi udarati malu, improviziranu loptu na parkingu preko puta hotela, maštajući pritom kako će jednog dana napustiti ratno područje i rat ostaviti iza sebe, uživati u djetinjstvu i nogometu", ističe novinar The Suna koji se u tekstu pita:

Image
Image

A picture taken on April 20, 2018 shows burned stone house nested on the slopes of Croatia's Velebit mountain where Luka Modric, Croatian Football player's grandfather, also named Luka, lived - A burned stone house nested on the slopes of Croatia's Velebit mountain witnesses a long way Luka Modric has gone from a refuge child training under shells to a Real Madrid star. The player's grandfather, also named Luka, lived in the house, lying on a mountain road through the Modrici hamlet. Modric, born in 1985, was spending there and in the nearby village of Zaton Obrovacki his early years until Croatia's 1990s independence war broke out. His grandfather was killed by Serb forces, the house was burned and the family fled to the coastal town of Zadar, some 40 kilometres (19 miles) away. (Photo by - / AFP)

'Je li to izvor njegove mentalne snage?'

"Je li to izvor njegove mentalne snage koja ga je služila i koja ga služi tijekom njegove karijere? Ne zaboravimo da govorimo o čovjeku koji je promašio odlučujući penal protiv Danske za vrijeme regularnog dijela susreta, ali skupio je hrabrost, uzeo odgovornost u svoje ruke i zabio u raspucavanju s bijele točke na SP-u prošlog ljeta. Također je pucao penal protiv Rusije u raspucavanju s bijele točke u četvrtfinalu turnira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk ga proglasio neperspektivnim i slabašnim za nogometaša

Opisuje se kako je bio i na probi u Hajduku, nakon koje je, pak, završio na probi u Dinamu, a ostalo je - povijest! Spominje se i njegov privatni život, supruga Vanja, djeca, te kako mu je Ćorluka najbolji prijatelj i vjenčani kum. Tekst završava riječima njegova oca Stipe Modrića sa dodjele Zlatne lopte, u najavi u obliku iznenađenja France Footballa, uglednog medija koji mu je posebno za ovu prigodu priredio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
VOYO logo