POLJUDSKI SKANDAL: / Policija otkrila nove informacije o slučaju svastika kao i o samoj istrazi

Image
Foto: AFP
28.6.2015.
11:49
AFP
VOYO logo

Polcija navodi i kako je 14 osoba podvrgnuto poligrafskom ispitivanju nakon kojeg su pušteni, a zanimljivo da je policija, sukladno ranijim najavama, pregledala snimke s ukupno 88 kamera, od čega su njih 84 smještene na samom poljudskom stadionu.

Upravo se na te kamere ponajviše računa kako bi trebale dati odgovor na pitanje tko je nacrtao nacistički simbol zbog kojeg Hrvatskoj prijeti drakonska kazna UEFA-e. No, loše za policiju i HNS je to da te kamere pokrivaju tribine, prostorije za službene osobe i djelomično travnjak, i za sada i nisu dali neke konkretne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vrijedi istaknuti kao je rezolucija tih kamera vrlo visoka, te se pomoću nje čak može jasno vidjeti broj na poljudskim sjedalicama na stadionu. Stari, pak, sustav na Poljudu je potpuno beskoristan. Ima četiri kamere koje su ugrađene prije desetak godina i samo jedna pokriva travnjak i niti jedna ne radi kako treba.

Nadzorne kamere su funkcionalnije po danu

"Temeljem smjernica iz projektnog zadatka, na objektu su korištene namjenske kamere sa visokom rezolucijom ( mega i multimegapikselne ) i ukupno sa perfomansama koje najbolje rezultate daju pri dnevnom svjetlu i u uvjetima osvjetljenog prostora na tribinama kako je to za vrijeme nogometnih utakmica. Sustav je moguće djelomično koristiti i u funkciji zaštite objekta izvan vremena u kojem se na objektu odvija nogometna utakmica ( 24 sata ), ali sa bitno smanjenim mogućnostima. Naime, postavljene kamere posebno one multimegapikselne, nisu pogodne, odnosno smanjeno su osjetljive na dojavljivač pokreta iz kojeg razloga se uopće ne pale ili kasne sa aktivacijom nakon aktiviranja dojavljivača koji se koriste u vrijeme izvan vremena održavanja nogometnih utakmica", stoji u propćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi istaknuti kako kamere nisu opremljene vlastitim izvorom svjetla ili IC dodatkom koji bi omogućio funkcionalnost u uvjetima noćnog rada, a do crtanja svastike je najvjerojatnije i došlo po noći.

Policija o nekim stvarima još uvijek šuti

Marko Srdarević, službenik ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske, kazao je kako su dobili rezultate vještačenja trave iz zagrebačkog Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" no zbog istrage koja je još u tijeku, ne žele otkrivati kojim sredstvom je travnjak spržen u obliku svastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitavo službeno policijsko priopćenje možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo