POČINJE MJESEC DANA LUDILA: / Platinijev eksperiment, terorizam, štrajkovi i - ponešto nogometa!

Image
Foto: AFP, ALAIN JOCARD

Gurnite u stranu sve probleme, zaboravite ih na neko vrijeme i uživajte u nogometu! Utakmicom između Francuske i Rumunjske na pariškom Stade de Franceu večeras počinje 15.

10.6.2016.
9:15
AFP, ALAIN JOCARD
VOYO logo

Bit će ovo prvo prvenstvo na kojem će nastupiti čak 24 reprezentacije. Naravno, za konačnu ocjenu ovog eksperimenta treba pričekati barem da završi grupna faza, ali već u startu se mnogima ne sviđa ova ideja. Bivši i osramoćeni predsjednik UEFA-e Michel Platini ju je 'patentirao' kako bi se dodatno dodvorio 'malim' nogometnim nacijama o čijim je glasovima ovisio, ali dojam je da je tim potezom ubio značajan dio draži koje je imala kontinentalna smotra.

Pet debitanata

Pola Europe sada sudjeluje na završnom turniru i danas više nikako ne može proći teza da su europska prvenstva jača i od svjetskih na kojima je uvijek bilo 'liliputanaca'. Sada ih ima i na Euru, a Platinijevo proširenje je dovelo do toga da ćemo u Francuskoj gledati čak pet debitanata - Albaniju, Island, Sjevernu Irsku, Slovačku i Wales. Reprezentacije koje su još donedavno nerijetko služile za nabijanje gol-razlike u kvalifikacijama...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, GEOFFROY VAN DER HASSELT

Pariz je spreman za Euro

Osim eksperimenta s brojem momčadi, ovo će prvenstvo biti i najveći sigurnosni izazov u povijesti kad su u pitanju sportski događaji. Nakon terorističkih napada na Pariz u studenom prošle godine osiguranje je podignuto na najvišu moguću razinu, ali strah i psihoza i dalje su prisutni. Više od 90.000 policajaca, vojnika i privatnih zaštitara angažirano je na osiguranju prvenstva koje će posjetiti oko sedam milijuna navijača. Samim stadionima će se tijekom 51 utakmice prodefilirati oko 2,5 milijuna gledatelja, a UEFA i francuske vlasti tvrde da su napravili sve što je u njihovoj moći da ih učine sigurnima.

Još jedan izazov za organizatore predstavlja i serija štrajkova koja je posljednjih tjedana zahvatila zamlju, a ponajviše glavni grad Pariz. Deseci tisuća nezadovoljnika prosvjeduju protiv novog zakona o radu, a pojavila se i prijetnja da će tijekom Eura u štrajk krenuti željeznički i zrakoplovni sektor. To bi moglo dovesti do ozbiljne paralize zemlje, ali vlast i u ovom slučaju izražava uvjerenje da će sve biti riješeno na pozitivan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska euforija

U takvom okruženju, između terorističkih prijetnji i socijalnih nemira, bit će ipak i nešto nogometa. Kladionice i velik dio stručnjaka u status prvog favorita guraju domaćina Francusku. Didier Deschamps čak i uz ozljedu Raphaela Varanea i suspenziju Karima Benzeme ima dobro posloženu momčad, a Tricolori su kroz povijest dokazali da se itekako dobro snalaze u ulozi domaćina. Na svome su terenu osvojili europski naslov 1984. i svjetski 1998. i spremni su ponovno s peharom proći kroz Slavoluk pobjede.

Španjolci su na prethodnom Euru u Poljskoj i Ukrajini postali prva reprezentacija u povijesti koja je uspjela obraniti naslov, a u Francuskoj će ganjati hat-trick. Premda iza sebe imaju ispadanje u grupnoj fazi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i ne djeluju posebno uvjerljivo u posljednje vrijeme, ipak ne treba zanemariti da Španjolci imaju odličan sastav i neće biti iznenađenje ako postanu prvi u povijesti s četiri europske krune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, LLUIS GENE

Španjolska brani naslov prvaka

Tu su, dakako, i aktualni svjetski prvaci Nijemci koji velika natjecanja gotovo u pravilu igraju dobro, čak i kad se u najavi prvenstva ne čini da će biti tako. Pratit ćemo i može li Cristiano Ronaldo povući Portugal do završnice, za što su spremni Englezi, hoće li Belgijanci nakrcani kvalitetnim igračima ispuniti velika očekivanja...

Naravno, u Hrvatskoj će fokus biti na Vatrenima. Kao i obično, euforija je na vrhuncu, hrvatski čovjek je uvijek sklon ekstremnom optimizmu kad je u pitanju nogometna reprezentacija. Sve dok ne uslijedi bolno prizemljenje. Kako će biti na ovogodišnjem Euru, mogu li zvijezde Barcelone, Real Madrida i Juventusa povesti Hrvatsku prema zvijezdama? Mamićev izbornik Ante Čačić ne uživa popularnost i ne ulijeva veliko povjerenje, ali sve će se to zaboraviti ako krene dobro već u nedjelju protiv Turske. U suprotnom će euforiju vrlo brzo zamijeniti dobro nam poznata nacionalna tragedija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo