'Ova sramota se nikada neće isprati!'

'Ovo su najcrnji dani grčkog nogometa, a ta sramota nikada se neće isprati', komentirao je najveći skandal u povijesti grčkog nogometa ministar sporta te zemlje Yiannis Ioannidis.

30.6.2011.
12:06
VOYO logo

U ljeto 2004. godine Grčka je na Europskom prvenstvu u Portugalu iznenađujuće postala prvak, a nogometne junake podno Akropole dočekalo je milijun oduševljenih navijača. Bilo je to vrijeme kada su Grci zbog nogometa bili najponosniji narod na svijetu.

Danas je, pak, nogomet u Grčkoj dotaknuo samo dno. U akciji Koriopolis razotkriven je najveći kladioničarski skandal u povijesti Grčke, u koji je, prema najnovijim saznanjima, upetljano više od 800 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su najcrnji dani grčkog nogometa, sramota koja se više nikada neće isprati. U toj sramoti nisu sudjelovali samo igrači, već i sam nogometni vrh, predsjednici klubova i čelnici sudačke organizacije", komentirao je aferu grčki ministar sporta Yiannis Ioannidis.

A afera svaki dan poprima sve veće razmjere. Iza rešetaka već su predsjednici prvoligaških klubova Olympiakos Volosa Achilleas Beos te Ilioupolija Giorgos Tsakogiannis, a uskoro bi mogla pasti i puno jača imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u srijedu je na razgovor u policiju pozvan i predsjednik Grčkog nogometnog saveza Sofoklo Pilavios. Sumnjiv je zbog audiosnimke na kojoj se čuje kako s predsjednikom Volosa Achilleasom Beosom dogovara kako će rasporediti njima odane suce za pojedine utakmice.

Pilavios se još neki dan kleo da nema nikakve šanse da je utakmice namještala i nogometna reprezentacija, no grčki tužitelji smatraju drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčki mediji u srijedu su objavili senzacionalnu vijest da je u aferu upleten i ponajbolji grčki nogometaš svih vremena Theodoros Zagorakis. Upletenost igrača sa 120 nastupa za reprezentaciju tim je više moguća što je Zagorakis jako dobar prijatelj sa šefom prvoligaša Kavale Stavrosom Psomiadisom, koji je navodno bio jedan od šefova kladioničarske mafije.

Sumnja se da su organizatori na namještanju zaradili više od 500 milijuna eura, a da su novac prali preko banaka na Cipru, u koje su nosili pune kovčege novčanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledalo je to nemoguće, no problemi s MMF-om i nasiljem na ulicama višu nisu glavni problem u Grčkoj.

Vezani članci:

arti-201105010054006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo