VELIKA OBLJETNICA / 'Osvojili prvenstvo bez poraza i ispali iz lige': Spasio ih bivši Socceroos, a sad im Hajduk uveličao 100. godišnjicu

Image
Foto: NK Urania

'Najveći uspjeh je ostvaren u sezoni 96/97. kada je Urania bez izgubljene utakmice, uz gol razliku 82:17 osvojila prvenstvo, ali je za nagradu, uslijed reorganizacije lige otišla u rang niže'

28.9.2022.
9:49
NK Urania
VOYO logo

"Osvojili smo prvenstvo i ispali iz lige. To je bio fenomen", ispričao nam je Ivo Sikavica, glasnogovornik i kroničar treće ligaša iz Baške Vode, zgodu iz sezone 96./97 dok smo pretresali povijest nogometnog kluba Urania, koji je proteklog vikenda proslavio sto godina postojanja. Tom je prigodom u Bašku Vodu stigao splitski Hajduk, a pred više od tisuću gledatelja se treće ligaš, vođen s klupe bivšim vratarem Milana i australske reprezentacije, Željkom Kalcem, suprotstavio najvećem dalmatinskom klubu.

"Čak nas je i kiša pustila na miru tih par sati", prokomentirao je Sikavica. Splitski velikan je u kombiniranom sastavu bio bolji s 4:1, ali rezultat u tom slavljeničkom danu nije bio ni pretjerano bitan. Uživalo se u prazniku nogometa, a ovakve obljetnice su idealne da se sa sjetom pogleda u slavnu prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

Upoznajte NK Dračice: Kvartovski klub kojem je međunarodnu slavu donio napadač sa svjetskim rekordom u broju uzastopnih hat-trickova

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

Upoznajte NK Dračice: Kvartovski klub kojem je međunarodnu slavu donio napadač sa svjetskim rekordom u broju uzastopnih hat-trickova

Usponi i padovi u životu stogodišnjaka

"Bilo je i uspona i padova. Uspinjali smo se do 50-ih godina, a nakon toga je veliki eksces na jednoj od utakmica poremetio razvoj kluba tako da nije igrao natjecateljske već samo prijateljske utakmice do 1965. godine kada je reaktivirana na inicijativu direktora komunalnog poduzeća Ante Jurišića Ake po kojem današnji stadion u Baškoj Vodi nosi ime", prisjeća se Sikavica dok mu oči sjaje od ponosa.

Od tada je Uranija rasla i cvjetala, a godine igranja u Dalmatinskoj ligi dovele su do potrebe da se i u Baškoj Vodi izgradi stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom periodu je dobro išlo i pojavila se potreba za izgradnjom igrališta. Mi smo do tada sve utakmice igrali u Makarskoj za što smo i danas zahvalni Zmaju i Makaranima. Tako je ’75. godine izgrađeno igralište u Baškoj Vodi, a napravili su ga zaljubljenici u sport i djelatnici komunalnog poduzeća na čeku s Antom Jurišićem. Na otvorenju je opet bio Hajduk", istaknuo je Sikavica i dodao kako je zadnji veliki klupski uspjeh bio u sezoni 2016./2017. kada je Urania ušla u 3. ligu Jug gdje se i danas natječe.

Pred samu obljetnicu došli na rub ponora

Ipak, posljednjih godina su se tamni oblaci nadvili nad klub koji ime duguje najljepšoj Zeusovoj kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedina nevolja u svemu ovome je bila ta što je Urania u posljednje dvije godine upala u organizacijsku i rezultatsku krizu. Uslijedila je i financijska kriza, slabo vođenje, slabi rezultati. Postojala je opasnost da ne doživi stotu obljetnicu, ali nas nekoliko, koji smo tu vječno, smo se organizirali kako bismo pomogli klubu. Baškovoški dragovoljci su se prihvatili toga i oni će voditi klub do izborne skupštine koja će se održati po završetku jesenskog dijela prvenstva", otkriva Sikavica i dodaje kako su lani bili na rubu ponora.

Image
Foto: arhiva NK Urania

Naime, Urania je desetak kola prije kraja prvenstva bila zabetonirana na dno ligaške ljestvice. Imali su svega jedan remi, gol razliku 3:43 te čak 12 bodova zaostatka za mjestom koje je osiguravalo ostanak u ligi. Izgledalo je kao da im uoči 100. godišnjice nema spasa no tada se ukazao spasitelj u liku Željka Kalca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To neću zaboraviti ni da odem na kraj svijeta'

Nekadašnji nogometni internacionalac koji je s Milanom stigao i do titule Lige prvaka iz vedra neba preuzeo je klupu Uranije i – spasio ih.

"Ja sam već 13 godina trener profesionalac i moj najveći uspjeh je ovo što smo ostvarili s Uranijom prošle sezone. Taj podvig i ostanak u ligi je nešto što neću nikad zaboraviti. Trenirao sam i prvu ligu, ali da odem i u Milan ili na kraj svijeta neću nikad zaboraviti", uključio se u razgovor i Kalac koji nije krio da je i sam bio impresioniran podvigom koji su on i momčad ostvarili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je, naravno, kako je do ove neobične suradnje došlo.

"Ja sam ovdje dugo. Imam tu stanove već 20 godina i ja svake godine dolazim u Makarsku. Kada je Urania pala u tu krizu zbilja je bilo gadno. Moj je prijatelj Steven Topić igrao u Uraniji i on je imao velik utjecaj na mene. Rekao mi je da ne smiju ispasti, jer do godine slave 100 godina postojanja. Prvu utakmicu koju sam išao gledati su izgubili protiv Splita kod kuće s 5:0. To je bilo užasno", iskreno govori Kalac pa nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularno spašavanje Uranije

"Ipak brzo su shvatili što od njih želim. Riješili smo se nekih igrača koji nisu mogli zadovoljiti i doveli smo igrače koji su bili top. Što god sam tražio od njih, sve su ispoštovali i na kraju smo se spasili. Kada sam preuzeo imali smo 1 bod uz gol razliku 3:43. Predzadnji su nam bježali čak 12 bodova", prepričava nam ovaj Australac hrvatskih korijena.

Image
Foto: NK Urania

Bila je mračna prošla sezona, a naposljetku su Urania i Kalac pronašli svjetlo na kraju puta. Pred njima je sezona stabilizacije, mirne plovidbe treće ligaškim morem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš trener u suradnji s kapetanom Pejkovićem uspio je vratiti nekoliko igrača koji su iz Uranije pobjegli u druge klubove. Uspjeli smo ih vratiti i još smo dobili nekoliko pojačanja njihovom zaslugom tako da smo danas klub osrednje kvalitete u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi – jug", konstatirao je Sikavica, a Kalac se nadovezao.

'Sredina tablice i mirna sezona'

"Cilj je izbjeći ono što se lani događalo. Sredina tablice i mirna sezona u kojoj neće voda biti do grla ili preko glave kako je bilo lani. Želimo igrati nogomet u kojem će ljudi iz Baške Vode guštati, a ne da plaču zbog igre i rezultata", ističe. Kao nagrada za podvig koji su ostvarili prošle sezone, za vikend su Baškovođani i svi koji vole ovaj klub bogate povijesti mogli uživati u druženju s najdražim im gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvalni smo Hajduku što je u svom zgusnutom rasporedu našao vremena da uveliča obljetnicu naše baškovoške kraljice. Organizacija utakmice je bila savršena što su potvrdili predsjednik i članovi uprave Hajduka. Bili su iznenađeni i oduševljeni prijemom i ispraćajem", zaključio je Sikavica s nadom da će kao što joj ime simbolizira zvijezdu vodilju, Urania nastaviti ploviti mirnim vodama i nakon rođendana.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo