JEDNA ZA sva vremena / Stručnjaci su otkrili tko je odigrao najbolju utakmicu za Vatrene na SP-u! Evo o kome je riječ

Image
Foto: Profimedia.hr

Pozabavili se utakmicama Hrvatske na svjetskim prvenstvima od neovisnosti pa na ovamo, a analizirali su i pojedinačne predstave Vatrenih te su došli do vrlo zanimljivih rezultata

18.11.2022.
10:30
Profimedia.hr
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija je nastupila na pet od šest Svjetskih prvenstava na kojima je imala priliku sudjelovati od neovisnosti. Vatreni su već broncom 1998. godine najavili rađanje nove nogometne sile na europskom kontinentu, a iako smo se nadali, malo tko je vjerovao da će naši nogometaši ikad nadmašiti taj doseg.

Ipak, nakon nekoliko skromnijih predstava na svjetskim smotrama 2002. i 2006. te nesretnog propuštanja Mundijala u Južnoj Africi na scenu je stupila generacija predvođena Lukom Modrićem za koja je u sebi krila golem potencijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRUŠILI ČETIRI SVJETSKA PRVAKA /

Crni dresovi odlaze u povijest: Prisjetite se najvećih pobjeda koje su Vatreni ostvarili u njima

Image
SRUŠILI ČETIRI SVJETSKA PRVAKA /

Crni dresovi odlaze u povijest: Prisjetite se najvećih pobjeda koje su Vatreni ostvarili u njima

Eksplozija srebrne generacije

Nekoliko nesretnih ispadanja na europskim prvenstvima i podbačaj u Brazilu doveli su do tog da se i u tu generaciju počne sumnjati, a onda je ona eksplodirala u Rusiji. Nevjerojatan put završio je u finalu, a Vatreni su uz srebro osvojili i srca milijuna ljubitelja nogometa diljem svijeta.

Tijekom tih pet nastupa na svjetskim smotrama blistali su mnogi u kockastom dresu. Nevjerojatna brončana generacija dala nam je Davora Šukera, Zvonimira Bobana, Aljošu Asanovića, Roberta Prosinečkog. Pružali su sjajne partije i Mario Stanić, Robert Jarni i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i one rezultatski neuspješne epizode na Mundijalu iznjedrile su ponekog heroja poput Dade Prše, Ivice Olića ili Milana Rapajića.

SofaScore, hrvatska kompanija svjetskog ugleda koja se bavi sportskom statistikom, ususret Svjetskom prvenstvu u Kataru je pokrenula projekt dubinske analize svih utakmica na ovom natjecanju još od 1966. godine i SP-a u Engleskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubinska analiza nastupa Vatrenih na SP

Tako su se pozabavili i utakmicama Hrvatske na svjetskim prvenstvima od neovisnosti pa na ovamo, a analizirali su i pojedinačne predstave Vatrenih te su došli do vrlo zanimljivih rezultata.

Među pet najboljih predstava na mundijalima našli su se prezentacije Marija Stanića protiv Jamajke i Aljoše Asanovića protiv Rumunjske 1998. godine, Marija Mandžukića protiv Kameruna 2014. i Luke Modrića protiv Rusije 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Svi oni su dobili iznimno visokih 8.5 za ono što su pokazali u tim dvobojima no utakmica koju je Ivan Perišić odigrao u najvećoj pobjedi Vatrenih u povijesti, onoj protiv Engleske u polufinalu prošlog SP-a je statistički najdojmljivija prezentacija jednog Hrvata na Mundijalu ikad.

Image

Perišić iznad svih

Čak i površna analiza Perišićeve igre na toj utakmici dovoljna je da se složimo da je Ivan zaslužio svojih 8.9 koliko mu je dodijelila statistička analiza. Zabio je nevjerojatnim karate potezom za 1:1, a onda i asistirao Mariju Mandžukiću za pobjednički pogodak u produžetku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Perišić je još pogodio i vratnicu u 72. minuti te utakmice i kreirao zicera Mandžukiću u nadoknadi prvog produžetka kojeg je hrvatskom centarforu obranio Pickford.

Image

Tu je utakmicu Ivan Perišić pucao na engleska vrata čak sedam puta u 120 minuta što je osobito impresivno ako znamo da je Engleska uputila samo četiri udarca više od njega. Ostvario je i tri ključna dodavanja. Osvojio je gotovo polovinu duela od njih 14 u koliko ih je sudjelovao, a uzeo je i dvije lopte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodio je i 2 duge lopte, a generalno gledano svih 120 minuta je terorizirao desnu stranu engleske obrane te je izravno sudjelovao u oba pogotka i bio je najopasniji igrač na terenu po svim kriterijima.

Ukratko, utakmica Ivana Perišića koju će pamtiti generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo