OLMO JE SVJETSKA KLASA, ALI NAMA JE DRUGI DINAMOVAC POTPUNI HIT: / Iskopali smo podatke o Oršiću koji će vas definitivno otpuhati

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zanimljivu priču zapravo ima ovaj zagrebački dečko

23.10.2019.
9:39
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Aktualni prvak Hrvatske odradio je sasvim dobar posao na gostovanju u Ukrajini kod Šahtara u sklopu trećeg kola Lige prvaka. Dinamo je remizirao, možda čak i pomalo tragično, ali s tim bodom Modri su i dalje drugi i imaju velike šanse prezimiti u Europi.

U utakmici sa Šahtarom, prema mnogima, prvo ime je bio Dani Olmo, što i ne čudi jer je čovjek zabio i cijelu utakmicu stvarao nered na Šahtarovoj polovici. Međutim, nama je ipak za oko zapeo drugi igrač Dinama, za kojeg sada već polako možemo sa sigurnošću reći da je nezamjenjiv i vjerojatno uz Olma ključni igrač Nenada Bjelice. Govorimo, dakako, o Mislavu Oršiću. Ovaj krilni napadač bio je izrazito dominantan u utakmici sa Šahtarom, što je zapravo samo nastavak njegove, a idemo se izraziti malo slobodnije, luđačke forme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISPLIVAO DETALJ KOJI PUNO TOGA GOVORI O BJELIČINOM ATOMSKOM DINAMU: /

Mnogi ovo nisu primijetili, a Šahtar na to nije imao odgovor

Image
ISPLIVAO DETALJ KOJI PUNO TOGA GOVORI O BJELIČINOM ATOMSKOM DINAMU: /

Mnogi ovo nisu primijetili, a Šahtar na to nije imao odgovor

Image
Foto: Profimedia

Dinamo Zagreb's Croatian midfielder Mislav Orsic (L) celebrates with Dinamo Zagreb's Croatian defender Marin Leovac after scoring a goal from the penalty spot during the UEFA Champions League Group C football match between FC Shakhtar Donetsk and GNK Dinamo Zagreb at the OSK Metalist stadium in Kharkiv on October 22, 2019., Image: 478418395, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ključni igrač protiv Šahtara

Na utakmici sa Šahtarom Oršić je odigrao, pa usuđujemo se reći, najbolje jer je sudjelovao u baš svim ključnim akcijama. Perfektno je odrađivao presing kada god bi se to tražilo od prednje linije Modrih, vraćao se nerijetko i u obranu pomagati suigračima, da bi već drugog trenutka hitao na protivničku polovicu u kontru ili polukontru. Dinamo je sjajno igrao prvih 15 minuta, ali se ofenzivna igra nakratko obila o glavu Bjeličinim trupama te je Šahtar poveo preko Konopljanke. Međutim, već nekoliko minuta kasnije kreće akcija za poravnanje.

Moro je oduzeo loptu na sredini terena, a Oršić je nakon prodora po lijevom boku dobro ubacio u peterac na prvu stativu, gdje je loptu dočekao Olmo i pogodio za 1:1. Naglasit ćemo, iako je Olmo poentirao, Oršić je ovdje napravio ključan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo dalje, u 49. minuti, Dinamo je mogao povesti. Oršić je s polovice terena krenuo u prodor po lijevom boku, "promiješao" je nekoliko suparničkih igrača i sa deset metara iskosa pogodio je vratnicu, a odbijenu loptu pokupio je Olmo, koji odlično puca sa 18 metara, ali vratar Pjatov spašava Šahtar od sigurnog pogotka.

Image

21.08.2019., stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica doigravanja UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - Rosenborg BK. Mislav Orsic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nova šansa za Modre u 57. minuti, Olmo je pucao sa osam metara iskosa, ali domaćini izbijaju loptu u korner. Olmo je izveo korner, a vratar Pjatov rukama obara Gavranovića na travnjak. Uslijedila je provjera na VAR-u i sudac Lahoz pokazao je na bijelu točku, a odgovornost je preuzeo onaj najhladnokrvniji, Mislav Oršić. Oršić je poslao Pjatova u jednu stranu, a loptu snažno i smireno u drugu, baš onako "kulerski".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što fascinira kod Oršića jest suluda trkačka i kondicijska nadmoć. Posljednju šansu na utakmici imao je Dinamo nakon kontranapada u 89. minuti, koji je bio djelo, ha pogađajte eto... Prema nama najbolji igrač susreta, Oršić, iznova odlično gura u šansu Olma, koji je utrčao u šesnaesterac i sa 12 metara iskosa pogodio je vratnicu. Možda smo već naporni, ali bez daljnjeg, Oršić je bio prvo ime ove utakmice.

Image

18.09.2019., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Lige prvaka, skupina C, 1. kolo, GNK Dinamo - Atalanta B.C. Mislav Orsic Photo: Igor Soban/PIXSELL

Težak put do uspjeha

Zanimljivu priču zapravo ima ovaj zagrebački dečko. Sjećaju ga se neki vjerojatno kao mršavog, ali hitronogog klinca iz Zaprešića, koji je svojevremeno zabijao i Dinamu i Hajduku te je ostavio traga i u mladoj reprezentaciji Hrvatske dok ju je još vodio Niko Kovač. Malo tko zna da ga je svojevremeno tražio i Crystal Palace, pa čak i da je trebao prijeći u Hajduk, ali na koncu završava u - Speziji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spezija ga je dala sestrinskoj Rijeci, Rijeka nije znala što će s njim pa ga je posuđivala u Celje i na kraju je iz Rijeke za 700 tisuća eura otišao tamo gdje odlaze veterani prije mirovine – Koreju i Kinu. Mlad i u naponu snage na Dalekom istoku, Oršić se nije prepustio i opustio već je naporno radio i upijao što je više mogao. U Jeonnam Dragonsima, Yataiju i Ulsanu, ovaj uporni i svestrani krilni igrač pokupio je što je mogao, a iako se čini malo, zapravo je naučio podosta i onda se izrazito gladan vratio u Europu.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Slavlje nogometaša Dinama.

Eksplozija u Dinamu

Iz UIsana je za milijun eura prešao u Dinamo dolaskom Nenada Bjelice koji je na njemu baš inzistirao i tu kreće streloviti uzlet. Oršić je od samih početaka kod Bjelice pokazivao neviđen entuzijazam i želju za igrom i to još u fazi kada je trener Dinama testirao svoje ideje i istraživao sve njegove mogućnosti. Pored Hajrovića, Kadziora, Šituma, Marina, Oršić je djelovao najubojitije, a na koncu mu je Dinamo doveo i konkurenciju vrlo skupog i opasnog Atiemwena, ali Oršića je to samo još više potaklo da pojača angažman i zadrži mjesto u momčadi. Ne samo da ga je zadržao, nego je postao, prema našem sudu, uz Danija Olma, prvo ime Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je sezone bio jedan od najboljih igrača zagrebačkih plavih sa 13 pogodaka i sedam asistencija u 44 utakmice, a luđačku formu je prenio u novu sezonu. Vjerovali ili ne, do sada je u 16 utakmica zabio 13 pogodaka i upisao četiri asistencije. Međutim, iako su golovi najefektniji segment igre, Oršić ima pregršt odlika koje ga čine još i većim igračem.

Image
Foto: PIXSELL

21.08.2019., stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica doigravanja UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - Rosenborg BK. Mislav Orsic Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Bolji od najboljih

Oršić je vrlo zahvalan igrač i polivalentan nogometaš koji ima izražene kvalitete kada su u pitanju prodornost i timska igra, međutim dinamovac je vrlo odgovoran i obrambeno pa je nerijetko igrao i ‘wing’ beka, odnosno povučeno krilo koje igra u oba smjera. Oršića krasi izrazita volja za suradnjom sa suigračima, jer svjestan je da će samo tako do izražaja doći njegova igra i to ga čini izvrsnim tranzicijskim igračem u fazi napada. Izvrstan je u stvaranju presinga jer ne trči bezglavo, a sjajno se kreće međuprostorom i odličan je pri ulasku u završnicu iz drugog plana, ako nekim slučajem nije taj koji pokreće kontru ili prodire po krilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voli odigravati 'dupli pas' i slične minijaturne kombinacije jer se uvelike oslanja na svoju brzinu i eksplozivnost, zbog čega nerijetko zna biti taj koji na kraju završi s loptom pred protivničkim vratarom, što je eto baš slučaj ove sezone. Pokazalo se na koncu i kako je Oršić igrač za velike utakmice, briljirao je u dvjema ključnima ove sezone u Ligi prvaka. Protiv Atalante je upisao hat-trick, protiv Šahtara je bio pokretač ili egzekutor gotovo svega opasnog. Takvi su igrači raritet i može ih se vidjeti samo na najvećoj sceni, odnosno u top klubovima "lige pet" i sada u Dinamu.

Eto, na kraju izdvojit ćemo samo podatak da je Oršić trenutačno učinkovitiji u Ligi prvaka od, recimo, Maura Icardija, Romelua Lukakua, Luisa Suareza i Kyliana Mbappea, dok stoji rame uz rame s nekim tamo Harryjem Kaneom, Raheemom Sterlingom i Sergeom Gnabryjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo