Žrtva rasističkog ispada koji je obišao svijet: 'Ja svakodnevno živim s tim'

Nakon rasističkog ispada koji je zgrozio nogometni svijet, po prvi puta se oglasila i žrtva incidenta, 33 godišnji Francuz Souleymane.

19.2.2015.
10:10
VOYO logo

Po prvi puta nakon ovog rasističkog incidenta koji se dogodio nakon utakmice osmine finala Lige prvaka između PSG-a i Chelsea u Parizu, oglasila se i sama žrtva, i poručila da ovako nešto jednostavno ne smije proći nekažnjeno.

"Htio sam ući u vlak ali mi je grupa engleskih navijača zabranila ulazak i izgurala me van. Ponovno sam pokušao ući unutra, ovoga puta na silu, ali opet nije išlo. U toj svoj gužvi, izgubio sam svoj mobitel", kazao je Souleyman, te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorili su mi neke stvari na engleskom ali nisam puno toga razumio, tj nisam shvatio značenje tih riječi. Ne govorim niti riječi engleskog. Međutim, shvatio sam i sam da sam napadnut zbog boje svoje kože. Znate, ja svakodnevno živim s rasizmom, stoga nisam uopće iznenađen ovim događajem, iako je prvi ovakav incident koji mi se dogodio u podzemnoj".

https://embed.theguardian.com/embed/video/football/video/2015/feb/17/chelsea-fans-prevent-black-man-boarding-paris-metro-video

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz žrtvu, oglasio se i britanski premijer David Cameron koji je osudio rasističko ponašanje navijača londonskog kluba.

"Ponašanje navijača Chelsea je uznemirujuće i zabrinjavajuće. To je potencijalno krivično djelo. Siguran sam kako će francuska policija na ovaj slučaj gledati vrlo ozbiljno, a znam da će britanska policija pružiti svaku moguću pomoć. To su veoma ozbiljne stvari," kazao je Cameron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video materijal incidenta koji je brzinom munje obišao svijet snimio je britanski državljanin koji živi u Parizu. Nakon što je video snimka objavljena, francuska i britanska policija pokrenule su istragu, a Chelsea je ponašanje svojih navijača oštro osudilo.

"Takvo je ponašanje neprihvatljivo i nema mu mjesta ni u nogometu, ni u društvu. Podržat ćemo svaku pravnu akciju protiv onih koji su bili uključeni, a pokaže li se da među njima ima vlasnika godišnjih ulaznica ili članova Chelsea FC, poduzet ćemo najstrože kaznene mjere protiv njih, uključujući i zabranu dolaska na stadion", poručili su iz kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasistički ispad u Parizu naišao je na osudu čelnika FIFA-e i UEFA-e, francuskih političara i brojnih udruga.

Jučerašnji incident u Parizu naišao je na osudu čelnika Međunarodne (FIFA) i Europske (UEFA) nogometne federacije, francuskih političara i brojnih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo