REAKCIJE / Nijemci objasnili zašto je suspendiran Vušković, poruku podrške poslao mu je i Hajduk

Image
Foto: Profimedia

Hrvatski Hrvatski branič koji igra za Hamburg Mario Vušković (21) suspendiran je na dvije godine jer je bio pozitivan na EPO sredinom rujna 2022. godine, objavio je Njemački nogometni savez (DFB) u četvrtak

30.3.2023.
15:29
Profimedia
VOYO logo

Testom obavljenim 16. rujna 2022. na treningu utvrđeni su tragovi EPO-a u urinu Marija Vuškovića, u uzorcima A i B. Dvogodišnja kazna protiv Vuškovića stupa na snagu 15. studenog 2022.

Image
PALA ODLUKA /

Šokantne vijesti iz Njemačke: Sportski sud suspendirao Marija Vuškovića zbog dopinga

Image
PALA ODLUKA /

Šokantne vijesti iz Njemačke: Sportski sud suspendirao Marija Vuškovića zbog dopinga

Igrač i drugoligaški klub iz Hamburga (HSV) žalili su se na odluku DFB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primili smo na znanje odluku sportskog suda DFB-a i, nakon razgovora s Mariovim odvjetnicima, odmah smo se složili da se na presudu treba žaliti. Sada ćemo uzeti vremena da se pozabavimo obrazloženjem presude", rekao je član uprave HSV-a Jonas Boldt.

"Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a uvjeren je s dovoljnom sigurnošću da analize A i B uzoraka urina igrača u laboratoriju u Kreischi pokazuju prisutnost egzogenog eritropetina (EPO). Riječ je o zabranjenoj tzv. 'nespecifičnoj tvari', što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a.", izjavio je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda (Sportgericht) Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je prva instanca u slučajevima dopinga u njemačkom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Urin uzet 16. rujna 2022. tijekom provjere treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta priznatim znanstvenim metodama, u slučaju B uzorka također pod nadzorom stručnjaka s kojim su se konzultirali igrač i HSV Dostupne su sve analize malog, ali jasno vidljivog nalaza egzogenog EPO. Ove rezultate i rezultate drugog mišljenja dr. Yvette Dehnes, stručnjakinje za EPO iz Osla, provjerio je i potvrdio sudski vještak prof. -Francois Naud iz Quebeca Stoga, daljnja analiza, koju je obrana zahtijevala kao alternativu, više nije potrebna s našeg stajališta", nastavio je Oberholz.

"Za utvrđeni prekršaj obično je predviđena kazna od četiri godine od koje smo namjerno odstupili.Razloga za to je više: Vušković treba se tretirati kao prvi prekršitelj s jedne strane, a s druge strane rezultati analize pokazuju samo malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti strukturirani doping. Učinci duge zabrane također bi utjecali na 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša i momčadskog sportaša koji je još u procesu razvoja intenzivnije od sportaša pojedinca. Sportski sud stoga smatra izricanje dvogodišnje zabrane biti primjerenim", pojasnio je Oberholz odluku o suspenziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka antidopinška agencija (Nada) i Svjetska antidopinška agencija (WADA) također se mogu žaliti, u roku od tjedan dana.

Nakon svega se oglasio i Hajduk s porukom podrške za Vuškovića na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cestom ponosa, čista srca i obraza… Mario, uz tebe smo", napisao je splitski klub.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo