NEVJEROJATNO / Skupljao je kovanice s ulica, igrao je i bosonog, život mu je bio pakao

Fantastični napadač Barcelone Luis Suarez postigao je dva pogotka u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka protiv PSG-a.

16.4.2015.
16:08
VOYO logo

Priča oko Luisa Suareza jedna je od onih koji će vas zaista nadahnuti. Ovaj 28-godišnjak svoje prve nogometne korake napravio je u rodnom Saltu, i to, pazite sad ovo, bosonog. Bio je toliko siromašan da njegova obitelj doslovno nije imala za hranu. No, njega to nije spriječilo da postane vrhunski nogometaš. Još kao 15-godišnjak čistio je ulice Montevidea, kada je upoznao svoju današnju suprugu Sofiju Balbi Luis.

Ona je tada imala 12 godina. Suarez je, kako bi ju izveo na spoj, skupljao kovanice s ulica. Da, odmah je znao da je ona ljubav njegovog života, isto kao što je znao i vjerovao da će jednoga dana postati nogometaš o kojem će pisati svi svjetski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Božica Fortuna mu je odmah okrenula leđa. Samo godinu dana poslije, točnije 2003. godine, njezini su roditelji preselili u Barcelonu. Bio je to pravi šok za Luisa. No, on joj je obećao da će jednoga dana postati veliki nogometaš, potpisati za poznati klub, te da će ponovno biti zajedno. Njezini roditelji voljeli su Suareza, njegovi školski prijatelji pričaju da su mu upravo oni dali krov nad glavom.

On je tada igrao za Nacional, klub u kojeg ga je doveo stanoviti Wilson Perez još kada je imao 14 godina. Suarez je dolaskom u klub odmah pokazao svoj veliki talent, ali i svoju divlju narav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 16 godina je, tako, u jednoj utakmici za Nacional suca pogodio glavom u glavu. i to zbog jednog crvenog kartona, a uhvaćen je kako pijan partija, te ga je trener odmah pozvao na red, zaprijetivši mu da se ozbiljnije počne baviti nogometom. Inače, više nikad neće zaigrati nogomet u njegovoj momčadi.

Suarez je kritike shvatio ozbiljno, uozbiljio se, te je s 19 godina završio u nizozemskom Groningenu, koji je Nacionalu za 19-godišnjeg Suareza platio 800 000 eura. Na odlazak u Europu odlučio se zbog toga da bude bliže Sofiji. Nakon potpisa ugovora, otputovao je u Barcelonu kako bi od Sofijinih roditelja zatražio da joj dozvole da se s njim preseli u Nizozemsku. Oni su pristali, iako je ona još tada bila maloljetna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Groningen je igrao godinu dana, pomagao mu da sezonu završi kao osmi u prvoj nizozemskoj ligi, a onda je na red došao Ajax. Skauti ovog slavnog nizozemskog kluba uočili su njegov ubojiti instikt za golove, te ponudili 3,5 milijuna funti za njega. Međutim, Groningen je ponudu odbio.

Suarez je poludio, prijavio slučaj arbitražnoj komisiji nizozemskog nogometnog saveza, koja je odbila njegov prigovor. Međutim, isti dan Ajax je povisio svoju ponudu na 7,5 milijun eura, i stvar je bila riješena. Za Ajax je igrao od 2007. do 2011., odigravši 158 utakmica, postigavši u svim natjecanjima 111 golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2011. godine, na Ajaxov stol sletjela je ponuda ravno iz Liverpoola, s kojim je Suarez potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 22 milijuna funti. Odlazak iz Ajaxa za njega je bio ‘spas’. Posebno nakon što je ugrizao Bakkala, zbog čega je bio kažnjen i na stupu srama. Dolaskom na Anfield vrlo brzo je postao ljubimac navijača Liverpoola. Zabio je u debiju, nakon samo 12 minuta u igri. Ali novinari ga nisu voljeli i njegov se život u Engleskoj pretvorio u pakao.

Naročito nakon rasističkog izgreda s Evrom, a potom je ugrizao sjajnog defenzivca Chelsea Ivanovića. A bio je najbolji igrač Liverpoola, živjeli su od njegovih golova. Nakon što su Redsi propustili osvojiti naslov prvaka 2014. godine, u sezoni u kojoj je on briljirao i zabio ukupno 31 pogodak u svim natjecanjima, neki su mu ljudi savjetovali da mu je najbolje da napusti klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 7. srpnja 2014. mediji su javili da je postignut dogovor između Barcelone i Liverpoola, a sam Suarez se odlučio za broj 9, nakon što je bivši igrač Barcelone Alexis Sánchez koji je prethodno nosio broj 9 prešao u Arsenal, a četiri dana poslije, i klub je potvrdio da je postignut dogovor s Liverpoolom.

Tako je Suarez potpisao za Barcelonu petogodišnji ugovor vrijedan 88 milijuna eura. Prelaskom u Barcelonu, Suarez je ostvario svoju veliku želju, i konačno obukao dres katalonskog giganta, kluba kojeg je spomenuo i u svom prvom intervjuu nakon prelaska u Ajax u vidu svog velikog sna. I onda je došlo SP u Brazilu. Prvo je doživio novi trenutak slave nakon što je zabio dva gola Englezima i s Urugvajem izborio osminu finala SP-a, a potom i najtužniji trenutak karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugriz Chiellinija je nešto što ni sam Luis nije mogao objasniti. Znao je da je pogriješio, da ga čeka kazna, no, u Barceloni su znali kakvog igrača su dobili. Suarez je odgulio četveromjesečnu kaznu zabrane igranja i bavljenja nogometom, a morao je platiti i 112 000 dolara zbog vampirskog nasrtaja na Talijana.

Kada je konačno zaigrao za Barcelonu, Suarez se suočio s Lionelom Messijem, čovjekom koji ima apsolutno sve ovlasti u Barci, i na kojem Luis Enrique ponajviše gradi igru katalonskog diva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvim taktičkim zamislima, Suarez se nije mogao istaknuti. Slijedili su dani frustracija za Suareza, a na prvi gol u dresu Barcelone čekao je skoro dva mjeseca, kada je 20. prosinca prošle godine zabio Cordobi u slavlju 5:0. I onda mu je krenulo. Golovi su sami počeli stizati, Suarez je zabijao redom Atletico Madridu, Bilbaou, Levanteu, Granadi, Rayu Vallecanu dva puta, Real Madridu u svojem prvom El Clasicu, te dva puta Almeriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suarez je konačno odahnuo, sve one frustracije zbog golgeterskog posta, sve kritike španjolskih medija i sumnja Barceloninih navijača, sve je bilo iza njega. Konačna potvrda milijuna koji su uloženi u Suareza došla je u srijedu u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka protiv PSG-a na Parku prinčeva (pobjeda Katalonaca 1:3), kada je s dva gola svojoj momčadi vjerojatno čekirao kartu za polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suarezu se sve konačno vratilo na naplatu, svi oni mukotrpni treninzi, siromaštvo, odlazak u Europu kako bi bio sa svojom ljubavi, sav onaj rizik koji je u nekim njegovim nogometnim odlukama bio prisutan, a na koji se odlučio, sve se isplatilo.

I ona sreća, ona famozna Božica Fortuna, konačno mu se nasmijala. Da, uistinu sreća prati hrabre, a Suarez je pravi dokaz toga...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo