AJAXOVI KLINCI PROKAZALI SU I ŠTO NE VALJA S HRVATSKIM NOGOMETOM: / Ovo je tajna uspjeha nizozemskog giganta

Image
Foto: Profimedia

Razgovarali smo s Tomom Šokotom o još jednom čudu u Ligi prvaka

9.5.2019.
19:32
Profimedia
VOYO logo

Ajaxovi klinci svojim nastupima u Ligi prvaka ove sezone oduševili su nogometni svijet, slično kao Hrvatska na SP-u. Često je to tako kad se radi o nogometnom "Davidu", o sudaru "Davida i Golijata". Iako je Ajax europski i nizozemski gigant, već godinama nije na karti onih najboljih momčadi Europe, pa se u polufinalu našao u ulozi potpunog autsajdera.

Predznak David uvijek bolje kotira kod nogometnog puka, među rajom kako bi se ono reklo, jer se nekako i sami poistovjećujemo s njim, u ovom slučaju s njima. Stoga, dosta nam je trenera i nogometnih stručnjaka kazalo u posljednje vrijeme da ih je Ajax oduševio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
KAKO JE MOURA POSTAO JUNAK SPURSA: /

PSG ga žrtvovao zbog velikih zvijezda koje će gledati finale Lige prvaka na TV-u

Image
KAKO JE MOURA POSTAO JUNAK SPURSA: /

PSG ga žrtvovao zbog velikih zvijezda koje će gledati finale Lige prvaka na TV-u

Amsterdamska arena bila spremna za feštu

Iako je amsterdamska arena sinoć bila spremna za feštu kad su kopljanici pogotcima De Ligta u 5. i Ziyecha u 35. minuti imali ukupnih 3-0, Brazilac Lucas Moura srušio je nizozemske snove, zabivši u 55. i 59., a onda i u 96. minuti za konačnih u susretu 2-3, te je Tottenham zbog golova u gostima izborio megdan s Liverpoolom 1. lipnja u Madridu za trofej ovog elitnog klupskog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bol nogometnog puka, onih malih ali opet tako ponosnih i velikih, bude veća pobrinula se božica Fortuna kad nije nagradila sjajnog marokanskog reprezentativca Ziyecha i njegov pokušaj s nekih 18 metara u 79. minuti. Na drugoj strani u 85. minuti nakon kornera je udarcem glavom Vertonghen pogodio gredu, pa je ta ista božica Fortuna tu malo vratila kopljanicima, malo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, gledao sam prvo poluvrijeme, otišao spavati i onda me sin probudio da vidim što se događa u Amsterdamu. Pa, tko je to uopće mogao i očekivati?", kazao nam je bivši legendarni nogometaš Dinama Tomo Šokota i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To što smo vidjeli u ovih dva dana je čista stvar trenera'

"Gledajte, to što smo u ova dva dana vidjeli, u Liverpoolu i sinoć u Amsterdamu, to je čista stvar trenera. Znači, samo te trener može podići i probuditi kad gubiš 3-0 da preokreneš u pobjedu 4-0, samo te trener može osvjestiti i dati hrabrosti da usred susreta, kad se nalaziš u jednoj bezizlaznoj situaciji, da skupiš snagu i okreneš deficit 0-2 u pobjedu 3-2", dao nam je do znanja Šokota s kojim nas je razgovor odveo i prema hrvatskom klupskom nogometu, odnosno povezao nam je europsko shvaćanje nogometa i "zapadni" način rada s hrvatskim "principima"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeh Ajaxovih klinaca nije ništa drugo nego trener uz kontinuirani rad i sustav. Znači, mladi igrači se razvijaju prema strategiji, dugoročnoj, a onda se prodavaju. No, za razliku od nas, oni igrača, kad ga prodaju, zamijene s drugom akvizicijom, kvalitetnom. U toj želji za dokazivanjem ti mladi igrači daju sve od sebe. Znači, postoji nevjerojatno veliki motiv za dokazivanjem kod njih, što se moglo vidjeti u njihovim nastupima u Ligi prvaka", kazao nam je Tomo Šokota i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Hrvatskoj treneri prebrzo dobivaju otkaz'

"U Hrvatskoj treneri prebrzo dobivaju otkaz. U Europi, jakim ligama, renomiranim klubovima, to nije tako. Tamo se ne dobiva otkaz nakon dva, tri uzastopna poraza, ma ne dobiva se samo tako niti nakon deset, ako me razumijete što vam s tim želim reći. Čeka se kraj sezone, a onda se povlači crta, analizira se napravljeno, ostvareno, pa se tek onda donose odluke. Kod nas se svi mijenjaju kao na pokretnoj traci, prodaju se igrači, ali se ne dovode novi ili se bar ne dovode akedvatne zamjene, pa se tone. Bit će teško to promijeniti jer smo naviknuli na takve anomalije. No, na taj način nećemo napredovati".

Sustav mora imati podršku u obliku normalnog rada

Zna Tomo što govori, i sam je bio svjedok takvog sustava, nećemo reći sustava nego nogometnog shvaćanja koji je preteća sustavu, najbitnija stvar. Jer, što će ti sustav ako se on ne može razviti, niti se ne može "oploditi", ako imaš ljude koji nemaju strpljenja, znanja niti vizije, pa sustav unište svojim potezima, bilo to samo prodajom igrača, konstantnom promjenom trenera ili nećim trećim..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igrao sam u Benfici, znam na koji način klubovi rade, ozbiljni europski klubovi. To je neka druga razina nego kod nas i dok ne budemo tako razmišljali, nećemo na klupskoj razini napredovati, odnosno napredovati u smjeru kako se to radi u Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucas Moura se ukazao kao iz vedra neba

Kao iz neke bajke, igrač kojeg je PSG odbacio zbog zvijezda Neymara i Mbappea kako bi osvojio Ligu prvaka, postao je junak. Lucas Moura ukazao se kao iz vedra neba, zabio hat - trick, od toga i gol u posljednjoj sekundi za finale, te završio na naslovnicama sportskih tiskovina i medija. Od propalog igrača do čovjeka koji je srušio hrabri Ajax, tako bi glasio film o njemu. ‘Vječni talent’ Lucas Moura apsolutni je junak sinoćnje dramatične i povijesne pobjede za Tottenham.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lucas Moura je briljirao, a to što ga se PSG odrekao, gledajte, u tom trenutku oni su smatrali kako su Neymar i Mbappe bolje akvizicije. Čovjek je otišao iz kluba, došao u Tottenham kako bi nastavio karijeru i sad je zabio hat-trick. Ne bih ja rekao da je PSG kiksao svojim potezom, pogriješio što ga se riješio jer je Mbappe vrhunski igrač, a o Neymaru da ne govorimo. Jednostavno, imao je svoju noć i briljirao, svaka mu čast na tome", zaključio je Tomo Šokota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo