NET.HR DONOSI / Pet ključnih stvari koje smo naučili iz sinoćnje utakmice Bodø/Glimt - Dinamo: Čačić jednu stvar nikako da nauči

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Pet ključnih stvari koje smo naučili iz prve play-off utakmice Lige prvaka Bodø/Glimt - Dinamo (1-0)

17.8.2022.
8:58
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Dinamo može biti zadovoljan rezultatom protiv Bodø/Glimta na sjeveru Norveške. Minimalan poraz od 1-0 jamči veliku priliku da se u uzvratu na Maksimiru sljedeće srijede, od 21.00, izbori plasman u skupinu Lige prvaka.

Image
STRAHUJU /

Bodø/Glimt u 'vještičjem kotlu' u Zagrebu čeka pakao: 'Morat ćemo se dobro spremiti za taj vulkan, znam kakvi su tamo fanatici'

Image
STRAHUJU /

Bodø/Glimt u 'vještičjem kotlu' u Zagrebu čeka pakao: 'Morat ćemo se dobro spremiti za taj vulkan, znam kakvi su tamo fanatici'

Samo jedna ideja Zagrepčana

Dinamo je u Norvešku stigao s idejom ne izgubiti. Igranje na umjetnoj, neuobičajenoj i brzoj podlozi, koju je dodatno otežala i kiša koja je padala u Bodøu prije utakmice, kao i orijentiranost više obrambenim zadaćama u ovom dvoboju a manje napadačkim, bili su je još jedan otežavajući faktor za Čačićevu momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodø/Glimt za širu nogometnu populaciju je ime koje ne znači ništa. No, oni bolji pratitelji nogometa znaju o kakvoj se paklenoj momčadi radi, klubu koji doživljava ekspanziju.

"Ostali smo živi, to je najvažnije", rekao je strateg Ante Čačić nakon utakmice. I bio je u pravu. Njegove riječi imaju težinu kad se potkrijepe činjenicama. Naime, priča Bodø/Glimta počinje prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom na kormilo momčadi Kjetila Knudsena počinje se ulagati u skauting, promovirati mlade igrače iz svog omladinskog pogona i kompletno mijenjati način igre. Bodø/Glimt počinje igrati napadački nogomet, nisu se zatvarali kao ostale slabije momčadi, već su igrali napadački i protiv puno jačih klubova, te su na taj način promijenili i kompletnu dotadašnju norvešku nogometnu filozofiju igre i shvaćanje, kao i način. I tu doživjeli svoj igrački preobražaj. Počeli su igrati netipični norveški nogomet...

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Preporod Bodø/Glimta 2020.

Bodø/Glimt je 2020. srušio sve rekorde i jednom naletu rijetko viđenom u Europi, bar kad je riječ o ekipama koje se tek pojavljuju na euro sceni. Osvojili su najviše bodova u povijesti norveškog prvenstva (81). Prije toga je rekord držao Molde (71), postigli najviše golova u jednoj sezoni (103 gola). U 30 utakmica ostvarili su 26 pobjeda, tri "iksa" i samo jedan poraz, od rivala Moldea na gostovanju (4:2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sezone Bodø/Glimt baš i nije briljirao, ali u posljednja dva mjeseca momčad je dohvatila punu formu i sada podsjeća na stroj. Vidjeli smo jučer kakav nogomet igraju i s koliko visokog pritiska i posjeda.

Bodø/Glimt je prije utakmice protutnjao kroz Sarpsborg (4-1) na krilima dvostrukog strijelca Pellegrina, prvog strijelca norveške Eliteserien (17 golova) i sada za vodećim Moldeom zaostaje pet bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazati da europski suparnik plavih nije znao za poraz u posljednjih sedam utakmica do jučer (niz je sad na osam susreta) bila bi samo puka tvrdnja, informacija koja vam može i ne mora značiti. Ali, sigurno će vam upasti u oči podatak da je u tih navedenih sedam dvoboja Bodø protivnicima utrpao čak 32 gola, s jučerašnjim jednim u osmom domaćem dvoboju taj score se sad penje na brojku od 33 pogotka. Nije loše za "neke tamo" Norvežane...

Krvnik velikana

Sezonu prije u kvalifikacijama za EL su izbacili Kauno Žalgiris i Žalgiris pa ispali od Milana. Ove sezone u kvalifikacijama za LP izbacili su Klaksvik, Linfield i Žalgiris. U međuvremenu, klubu su prozvali krvnikom velikana zbog impresivnih pobjeda prošle sezone nad Romom (6-1, 2-1) i Celticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pao je i AZ Alkmaar u Konferencijskoj ligi u kojoj su pokazali nogometnoj Europi da se na nogometnoj karti pojavila jedna nova momčad koja želi i može igrati na visokom nivou. Bodo je posljednji poraz na svom travnjaku doživio prije godinu i mjesec dana.

Netipični norveški nogomet

Stoga, kojih smo pet stvari naučili iz ove prve play-off utakmice Lige prvaka u Norveškoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Da je Bodo/Glimt opasna ekipa koja je jako dobro istrenirana igrati na umjetnoj travi, pogotovo kad je skliska nakon kiše. Kako će izgledati u Zagrebu, tek treba vidjeti. Ali, sasvim sigurno drugačije nego jučer.
  • Da su netipična norveška momčad koja igra na posjed i napade i teže zabiti gol i stalnom i intenzivnom ofenzivnom pritisku.
  • Da im je Saltnes najopasniji igrač koji se konstantno ubacuje iza leđa suparničkim igračima, a Pellegrino najbolji u završnici. I ako se zatvori koridor između njih dvojice, raširi prostor, oni će postati neučinkoviti u međusobnom djelovanju jer neće moći surađivati.
  • Da Dinamo, kad se branio, uporno je pokušavao iznijeti loptu, umjesto da ju ispucaju ili plasiraju neku dugu loptu.
  • Da Robert Ljubičić, po stoti put, nije lijevi bek i više bi koristio u veznom redu, te da je Čačić možda trebao započeti susret s Dinom Perićem kao stoperom, znači sa još jednim stoperom. Ljubičić nije napravio ništa prema naprijed tako ionako.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo