HNL NA ČEKANJU / Nesvakidašnja situacija u hrvatskom nogometu. Odgađa se čitav niz derbija i pitanje je kada ćemo gledati prvi, evo o čemu se radi

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vrlo je izgledno da se neće igrati niti najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka u petom kolu, 13. kolovoza

15.7.2022.
16:46
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon briljantne i uzbudljive prošle sezone u HNL-u, mnogi su navijači jedva čekali početak nove i radovali su se napetim derbijima četiriju najvećih hrvatskih klubova. No, ispada da bi se publika mogla načekati do prvih velikih okršaja naših najjačih ekipa.

Naime, već je odgođen derbi Rijeke i Hajduka koji se trebao igrati u drugom kolu i to zbog kvalifikacijskih utakmica tih momčadi u europskim natjecanjima, a je vrlo izgledno da se neće igrati niti najveći hrvatski derbi između Dinama i Hajduka u petom kolu, 13. kolovoza, iz istog razloga. Hajduk dva dana ranije igra uzvrat trećeg pretkola Konferencijske lige i jasno je da im je ta utakmica prioritet, a isto tako imaju pravo tražiti odgodu utakmice u prvenstvu pa će je gotovo sigurno i koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pravilima Prve HNL, klubovi koji igraju pretkola u europskim natjecanjima imaju pravo na odgodu jedne prvenstvene utakmice u što se ne ubraja možebitna potreba odgode neke utakmice zbog preklapanja termina odigravanja europskih i utakmica hrvatskog prvenstva. Primjerice, kada su u paru klub koji igra kvalifikacije za Ligu prvaka i klub koji igra kvalifikacije za Europa ligu ili Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgode derbija

Isto tako, ekipa koja se plasira u grupnu fazu nekog europskog natjecanja ima pravo na još jednu odgodu utakmice tijekom jeseni, ako već u kvalifikacijskom dijelu nije imao dvije odgode. Ako je riječ o odgodi utakmice u kojoj se sastaju klubovi koji sudjeluju u UEFA-inu natjecanju, pravo na odgodu ostvaruju zahtjevom jednog od klubova sudionika.

E sada, takve odgođene utakmice zbog nastupanja u europskom natjecanjima, moraju se odigrati najkasnije prije termina za odigravanje posljednja dva kola Prve HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Tomislav Globan smatra kako se možebitna odgoda spomenutog derbija Dinama i Hajduka na početku sezone sezone neće računati kao "joker odgodi" ijednom klubu.

Međutim, ako Dinamo ili Hajduk odgode još jednu utakmicu pretkola europskih natjecanja, gube pravo ijedne odgode u grupnoj fazi europskih natjecanja. Kao što pokazuju propozicije, u fazi skupina klub nema pravo odgoditi dvije utakmice SuperSport HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Globan obrazlaže da postiji iznimka ako se utakmica Dinamo - Hajduk/Osijek/Rijeka ne može odigrati ni u subotu ni u nedjelju jer jedni igraju Europu idući utorak, a drugi su igrali prethodni četvrtak. Onda se, kaže Globan, to odgađa "po sili zakona".

Dinamo bi na kraju, ako dođe do play-offa, mogao igrati u utorak, a Hajduk treće pretkolo igra u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači moguće nezadovoljni

HNL-u sada prijeti, ako se klubovi plasiraju u Europu, moguće čitav niz odgođenih derbija i oni se zbog iznimnog gustog rasporeda mogu prolongirati sve do proljeća sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan primjer već imamo iz prošle sezone. Derbi Hajduka i Dinama prvo se trebao igrati u devetom kolu, sredinom rujna, ali je odgođen i odigrao se, pazite sada, tek 20. travnja 2022. godine. Jasno je da će mnogi navijači ostati silno razočarani odgodama derbija, posebice ako se neki od naših klubova na kraju ne plasira u Europu ili tamo ostvari loše rezultate.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo