110 godina Maksimirskog stadiona / Maksimir slavi rođendan: Prvu utakmicu odigrao je Građanski, sam protiv sebe!

Image
Foto: Photo: Igor Soban/PIXSELL

Idejni začetnik izgradnje sportskog kompleksa bio je nadbiskupu dr. Antunu Baueru kojem su se obratili predstavnici HAŠK-a. On im je predao u zakup zemljište na kojem je izgrađen maksimirski stadion.

5.5.2022.
16:02
Photo: Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Na današnji dan, 5. svibnja 1912. godine, svečano je otvoreno novo igralište u Maksimiru uz koje je vremenom niknuo i sam stadion.  Prvu utakmicu odigrale su prva i druga momčad Građanskog i to prije središnjeg susreta između HAŠK-a i budimpeštanskog BAK-a.

U početku je to bila sportska oaza nadomak gradskom parku. Projekt izgradnje sportskog terena smislili su zagrebački akademičari povezani s HAŠK-om, 1911. godine. Idejni začetnik izgradnje sportskog kompleksa bio je nadbiskupu dr. Antunu Baueru kojem su se obratili predstavnici HAŠK-a. On im je predao u zakup zemljište na kojem je izgrađen maksimirski stadion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski rat započeo je na Maksimiru

GNK Dinamo na svojim službenim stranicama navodi kako su Zagrebački akademičari nogometne utakmice igrali u Maksimiru, dok je Dinamo, kao nastavak Građanskog, nastupao na starom igralištu u Koturaškoj ulici. Modri su se tek 1948. godine preselili na maksimirsko igralište da bi u siječnju 1952. Izvršni odbor Grada Zagreba, uz potvrdu Vlade NR Hrvatske i Narodnog odbora Zagreba, predao cijeli kompleks u vlasništvo kluba.

Image
VELIKI INTERES /

Juriš na Maksimir: Navijači poludjeli za Dinamovim paketima ulaznica za derbije

Image
VELIKI INTERES /

Juriš na Maksimir: Navijači poludjeli za Dinamovim paketima ulaznica za derbije

Sama gradnja stadionskog kompleksa počela je 1953. godine po projektu arhitekta Vladimira Turine. Na Dinamovim službenim stranicama možemo pronaći podatke kako su prvi radovi podrazumijevali postavljanje atletske staze i izgradnju kompletne zapadne tribine. Sjeverna je podignuta 1955. godine, istočna 1962., dok je južna tribina dovršena 1969. Velika rekonstrukcija stadiona dogodila se 1998. godine rušenjem stare i zidanjem nove sjeverne tribine te nadogradnjom gornje zapadne. Projekt je predvidio micanje atletske staze i spuštanje travnjaka, ali radovi su naglo obustavljeni u prosincu 1999.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom Domovinskog rata, Dinamo je morao predati vlasništvo gradu Zagrebu zbog nemogućnosti održavanja samog kompleksa. Za mnoge u Hrvatskoj, Domovinski rat je upravo započeo na Maksimiru neodigranom utakmicom Dinama i Crvene Zvezde, 13. svibnja 1990. CNN je ovaj susret uvrstio među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, a Zvonimir Boban i njegovo udaranje milicajca postali su simbol otpora i želje za stvaranjem slobodne Hrvatske.

Istočna tribina nije u funkciji

Na Maksimiru se, vidimo, pisala i povijest Hrvatske pa tako on ne predstavlja emociju isključivo za Dinamove navijače. Upravo oni vole govoriti, kada im netko spomene zapuštenost i oronulost stadiona: 'kakav god da je, naš je'. Na silne probleme vezane uz izdanje stadiona, kao svojevrsna točka na i, stigao je 2020. zagrebački potres koji je oštetio istočnu tribinu i od tada ona nije u funkciji.

Image
Foto: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Grafiti posveceni Dinamu na osnovnoj školi Savski gaj

Zbog koncerta U2-a promijenjen travnjak nakon 58 godina

Maksimir je ugostio mnoge velike nogometne zvijezde poput Cristiana Ronalda, Pelea, Maradone, Sergija Ramosa, Davida Beckhama i Paola Maldinija. Osim svjetski poznatih nogometaša i trenera, Maksimirom su kročile i neke glazbene zvijezde poput Robbieja Williamsa, Bon Jovija i irske rock grupe U2. Travnjak zasađen još 1951., nije izdržao dva uzastopna koncerta grupe U2 na prepunom Maksimiru 2009. pa je uslijedila promjena podloge.

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Postavljanje pozornice za koncert irske rock grupe U2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamov stadion za budućnost

Dinamo je u travnju prošle godine predstavio ideju i viziju kako bi trebao izgledati njihov novi stadion. Vizualni izgled stadiona u Maksimiru napravio je zagrebački arhitekt g. Otto Barić sa svojim partnerima iz specijalizirane tvrtke Polymachine.

"Radi se o prijedlogu izgradnje stadiona kapaciteta 34 000 mjesta, uz velike parking kapacitete - 300 VIP parkirališnih mjesta i 30 VVIP mjesta, zatim PRESS parking te parking za gledateljstvo. Sva su mjesta na stadionu sjedeća i natkrivena, previđen je fan shop na stadionu, kao i klupski muzej i dodatni komercijalni sadržaji na tribini sjever. Predviđen je moderan hospitality na području cijelog stadiona, kao i vrhunski opremljen medijski kompleks. Od svečanih loža izdvajamo 2000 VVIP mjesta na zapadu i 1 000 VVIP mjesta na istoku iza kojega je zamišljen kamp Dinamove nogometne škole s potrebnom infrastrukturom. Gostujuća tribina bila bi na južnom dijelu stadiona", napisali su iz Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana poslije, još nema na vidiku 'Dinamovog stadiona za budućnost'. Iako su održani sastanci s novom gradskom vlasti, konkretnih pomaka nema,a istočna tribina je još neupotrebljiva.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo