DRAMA U GRČKOJ / Mladi uhićeni Boys bio na rubu smrti zbog nedostatka pristupa inzulinu: 'Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek'

Image

U tučnjavi u Ateni dvojica pripadnika Bad Blue Boysa ostali bez senzora koji im mjeri razinu glukoze u krvi

26.8.2023.
15:42
VOYO logo

U dva Grčka zatvora su pritvorene dvije osobe s tip 1 dijabetesom, a kao i ostalim pritvorenim navijačima, iako još im nije priopćeno što im se točno stavlja na teret i njihov slučaj, kao i slučaj ostalih uhićenika, jako se aljkavo provodi u grčkim pravosudnim i policijskim tijelima. Iako, jasno je k'o dan i zna se kako nitko od uhićenih Boysa nije usmrtio huligana AEK-a.

Image
IMPRESIVNA SVOTA /

Bad Blue Boysi objavili koliko su prikupili za pravnu pomoć u Grčkoj

Image
IMPRESIVNA SVOTA /

Bad Blue Boysi objavili koliko su prikupili za pravnu pomoć u Grčkoj

Problemi s pristupom inzulinu

Istovremeno oba mladića, mlada Hrvata, od kojih je jedan tek navršio 18 godina, su imala problema sa pristupom inzulinu zbog čega su trpjeli zdravstvene posljedice. No, u međuvremenu im je osiguran nesmetan pristup ovom lijeku za što vjeruju da će se i nastaviti, javlja portal nainzulinu.com i Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com i aktivist. On je uskočio u pomoć…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tučnjavi u Ateni su, naime, dvojica pripadnika Bad Blue Boysa ostali su bez senzora koji im mjeri razinu glukoze u krvi. Zbog toga je uhićeni navijač Dinama ubrzo nakon uhićenja imao, kako 24sata saznaju i dijabetičku ketoacidozu, koja je opasna po život te su mu grčki liječnici u zadnji tren pružili terapiju te mu spasili život.

Predani senzori

Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske su predani vrhunski senzori koji će već u ponedjeljak hitno krenuti put Grčke u Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Potom će biti isporučeni u udaljeni zatvor Nigrita na granici s Bugarskom te Avlona blizu Atene u koje su smještene naše osobe s dijabetesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od srca se zahvaljujemo na empatiji i podršci od Ministarstva Vanjskih poslova prema pritvorenim osobama s dijabetesom i drugima zatečenima u sličnoj situaciji.

'Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek'

Također zahvaljujemo Grčkoj dijabetičkoj federaciji na ogromnom angažmanu u prikupljanju informacija o zatočenim osobama s dijabetesom kao i senzibilizaciji uprava obaju zatvora na specifičnosti dijabetesa tip 1", stoji u mailu kojeg smo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Skeledžija je za 24sata rekao:

"Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek. Odlučio sam ovo napraviti jer svakom bolesnom čovjeku treba pomoći, bez obzira na situaciju. O takvim stvarima neka odlučuju nadležna tijela, ali svi moraju imati adekvatnu medicinsku pomoć. Stupio sam u kontakt s potpredsjednicom Grčke dijabetičke federacije, koja je studirala u Sarajevu pa govori naš jezik. Ona ima kontakte po grčkim zatvorima pa nam je tako pomogla u cjelokupnoj organizaciji", govori dalje Skeledžija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje dvojca koji boluju od dijabetesa je sad, kaže Skeledžija, dobro.

FNC 12 iz pulske Arene ekskluzivno ćete 2. rujna moći gledati na streaming platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo