Oko sokolovo u šoku: 'Boga mi ako to nije bila namještaljka!'

'Šokiralo me sve to, nevjerojatno je da se to tek sada otkrilo, a da se prati već dvije, tri godine. Koliko je to namještanje ozbiljno bilo?!

6.2.2013.
8:48
VOYO logo

Nakon što je Europol objavio da je u posljednje četiri godine namješteno 380 nogometnih utakmica u Europi, među kojima i nekoliko susreta Lige prvaka, te kvalifikacijskih susreta za odlazak na međunarodna natjecanja, sportski je svijet ostao u nevjerici. Namješta li se zaista toliko utakmica i ako je obim prijevare toliki u nogometu, što je s ostalim sportovima?

Za komentar ovog megaskandala zamolili smo dugogodišnjeg nogometnog djelatnika Matea Beusana, koji je kao kontrolor suđenja i delegat nadgledao stotine međunarodnih i domaćih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šokiralo me sve to. Pa pazite vi kako je cijela ta istraga provedena u tajnosti, barem za Hrvatsku, pa svakoga je ovo iznenadilo. Pa svi pišu i pričaju da je ovo što se dogodilo iznenađenje za cijelu Europu. I, zapravo, sad kad vidimo što je ono Platini govorio u Hrvatskom narodnom kazalištu za vrijeme proslave sto godina HNS-a, vjerojatno je on imao nekih naznaka. Samo evo, slušam glasnogovornicu MUP-a Hrvatske, koja kaže da što se tiče naše zemlje, samo onih 18 ljudi koji su procesuirani, zasad su u svemu tome. Tako da se Hrvatska zasad dalje ne spominje u ovih, koliko je, 425 ljudi, odnosno 380 utakmica. Bog dao da je tako. Znate, ako je istina ovo vezano za kvalifikacije za Europsko i Svjetsko prvenstvo i Ligu prvaka, da se i tu namještalo, pa dokle smo onda mi to došli? Je li moguće da je mafija dotle prodrla i da se to čak iz Azije vuku pipci i vladaju cijelim sportom, pa tako i nogometom. I da je to toliko ogrezlo da vi ustvari kad idete na utakmicu ne znate ništa", ogorčen je Beusan na ljude koji su od navijača i poštenih nogometnih djelatnika napravili teške naivce.

"To je mene najviše potreslo, pa ja sam bio kontrolor i delegat i u Ligi prvaka i Kupu UEFA-e, te na kvalifikacijama za EP i SP."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kad vrtite film unazad, sjećate li neke utakmice koja vam je po nečemu već prije 'mirisala' na namještaljku? "Pa evo, kad vratim film, jedna utakmica koja se igrala u Grčkoj, to je bilo neko pretkolo Kupa UEFA-e, još prije pet godina, otprilike. Igrao je klub iz Atene s klubom iz Gruzije. Mi smo prije početka utakmice imali naznake da se događaju čudne uplate, prvo poluvrijeme na vodstvo gostiju, a u nastavku visoka pobjeda domaćina. I sad, prvo poluvrijeme domaćin gubi 0:1, a nisu im igrala dva najbolja igrača. Ja sam bio kontrolor suđenja i u poluvremenu sam s delegatom otišao do svlačionica, gdje je on upozorio kapetane i oba predstavnika kluba da se ta utakmica prati i nadgleda.

Prvo poluvrijeme, a ja gledam samo sudačke stvari, bilo je sve korektno, ali stvarno je gost vodio 0:1. Drugo poluvrijeme, domaći trener uvede ta dva najbolja igrača i utakmica završi 4:1 za domaćina. Ja pretpostavljam da je ta utakmica namještena. Mene nikad nitko nije zvao u vezi s tim, ni sudačka trojka ni ja nikad nismo zvani da damo neku izjavu, ali sad gledajući sve unazad, boga mi ako ta utakmica nije bila namještaljka. Sada dolazim sve više do uvjerenja da je to to", kaže Mateo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo i Vi sad sebe preispitujete i podsjećate što bi od utakmica koje ste gledali moglo 'biti ili ne biti'... "Pa da, recimo dođem u kafić u Dubrovniku i onda ljudi, kako to uvijek bude, pričaju za ovu ili onu utakmicu: ma to je prodano. A ja često govorim da je to nemoguće namjestiti. A kad sam čuo onog potparola Europola, pa kad je on rekao koji je princip... Kaže da se kupi golman i dva igrača i da je to bila uigrana shema za sve utakmice. Što onda, kad malo razmisliš, i nije tako teško. Igrač skrivi penal ili isključenje, golman malo pogriješi, pa to je najlakše učiniti. I gledajući sve skupa, suci su tu najmanje u igri. Zato jer je najlakše vrbovati igrača. Ali ti brojevi, 380 utakmica, pa to je nemoguće, ja sam u šoku..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo