MAMIĆ SVE PRIZNAO ENGLEZIMA: / Govorio o namještanju utakmica, Modrićevoj isplati, Boysima, bijegu u BiH i spornim ugovorima

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Otkrio je i kako mu je bilo pregovarati s jednim od najtvrđih pregovarača na svijetu, predsjednikom Tottenhama

1.9.2019.
10:27
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Bivši izvršni predsjednik Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, Zdravko Mamić, odradio je veliki intervju za ugledni nogometni magazin FourFourTwo, a mi ćemo izdvojiti neka od najzanimljivijih pitanja. Na šest i pol godina zatvora nepravomoćno osuđeni Mamić i dalje stoji iza svojih riječi i tvrdi kako nikada nije napravio ništa nezakonito te da klub i dalje radi prema njegovim postulatima.

"Imam veliki utjecaj na vođenje kluba, o ključnim odlukama se raspravlja sa mnom. Uprava je sposobna, ali nema iskustvo i znanje kakvo ja imam. Nastavili smo raditi kao da sam i dalje u Zagrebu", rekao je Mamić i zatim komentirao odnos s BBB-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomogao sam puno BBB-a. Plaćao sam im putovanja i pomogao u teškim trenucima. Nevjerojatno je da sam im na kraju trn u oku. Željeli su kontrolirati klub, a ja im to, naravno, nisam dozvolio. Dinamo je jedan od rijetkih klubova u regiji koji ne kontroliraju navijači, a sve zahvaljujući meni", rekao je Mamić za FFT, a prenosi Večernji list.

Image

EKSKLUZIVNO 10.06.2019., Medjugorje, Bosna i Hercegovina - Zdravko Mamic u Villi Regini u Medjugorju. Za danas je zakazao konferenciju za medije sa pocetkom u 12 sati, medjutim zbog pritiska njegovog odvjetnika koji je rekao da ga nece vise braniti ukoliko odrzi konferenciju, Mamic je istu otkazao. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Namještanje

Govorio je i o utakmici s PSG-om i porazu 7:1 u Ligi prvaka. Mnogi su rekli da je utakmica bila namještena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek su kružile priče o toj utakmici, ali bi Uefa reagirala da je bilo išta sumnjivo. Ne sudjelujem u namještanju utakmica jer bih tako radio protiv Dinama, nogometa i sebe", veli Mamić.

Kako je završio u BiH? "Par dana prije presude dobio sam informaciju da ću biti proglašen krivim. Sjeo sam u automobil i prešao preko granice. Htjeli su me staviti u zatvor, izolacija je najgora kazna. Morate shvatiti da je Hrvatska 50 godina bila u komunizmu i da se komunističke metode i dalje koriste. Ne mislim da Hrvatska nema nikakve pravne standarde, ali selektivna primjena sudskih procesa ima veliki utjecaj na društvo", izjavio je to Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li njegov sin Mario Mamić zastupao igrače Dinama? "Moj sin Mario je bio zastupnik igrača Dinama kao što su Mateo Kovačić i Luka Modrić. Može se govoriti je li tu riječ o sukobu interesa, ali je tu riječ o etičkom pitanju, a ne o kriminalu", priznaje Mamić.

Image
Foto: Pixsell

Međugorje: Zdravko Mamić o aferi SMS 03.12.2018., Medjugorje, Bosna i Hercegovina - Zdravko Mamic odrzao je konferenciju za medije na kojoj je pricao o aferi SMS i drugim aktualnim temama. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Odnos s Modrićem

Zašto su igrači dobivali postotak od odštete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dinamo je to radio jer manji klubovi ne mogu odgovarajuće platiti igrače. Modrić i Lovren imali su desetogodišnje ugovore s Dinamom prema kojima su zarađivali tisuću eura mjesečno. Klub je tada bio u problemima i nismo mogli osigurati veće ugovore", objasnio je Mamić.

Je li mu itko od igrača vratio novac od transfera? "Samo u slučaju Modrićeva transfera u Tottenham. Tada sam obnašao dvije funkcije. Prije nego što sam došao u Dinamo imao sam menadžersku agenciju. Ona je ugašena kad sam se vratio u Dinamo, a moj je sin nastavio posao kao agent. Dok sam još imao agenciju, investirao sam u mlade igrače. Potrošio sam oko 100.000 eura na te igrače i s njihovim roditeljima dogovorio da ću imati postotak od transfera. U slučaju Modrića, to je isplaćeno na temelju civilnog ugovora između nas koji je bio potpisan dok nisam bio u Dinamu", razjašnjava Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zdravko Mamić

Suđenje

Na sudu je bilo govora o antidatiranim ugovorima...

"Ugovori nisu antidatirani. Donio sam odluku i zatražio da se plaćanje obavi u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu kao što je to ranije bio slučaj. To znači i plaćanje poreza državi", naglasio je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li mu žao što je Modrić morao na sud? "Naravno, ne postoji bolja osoba od Luke. Hrvatsko pravosuđe proglasilo ga je lašcem, ali se kasnije pokazalo da nije lagao. To više govori o našem pravnom sistemu nego o njemu", rekao je Mamić.

Je li Andrej Kramarić odbio potpisati ugovor s Dinamom zbog Mamića? "To je još jedna laž. Nije ni čudo da grade negativnu percepciju o meni kada se takve stvari mogu događati", veli bivši čelnik Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

03.07.2017., Osijek - Na Zupanijskom sudu nakratko je nastavljeno sudjenjenje Zdravku i Zoranu Mamicu, bivsem direktoru Dinama Damiru Vrbanovicu i porezniku Milanu Pernaru. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Pregovori s Tottenhamom

Otkrio je i kako mu je bilo pregovarati s jednim od najtvrđih pregovarača na svijetu, predsjednikom Tottenhama, Danielom Levyjem.

"On je jedan od najsposobnijih nogometnih trgovaca. Evo kako on štiti interes kluba: kad je Modrić potpisao, zamolio sam pet njegovih dresova. Levy mi ih je dao, ali na kraju je transfer od 23 milijuna eura bio umanjen za vrijednost dresova. Pregovarao sam i oko transfera Alena Halilovića i Tina Jedvaja u Tottenham. Moj sin je bio njihov zastupnik i prevoditelj. Sjedili smo u Levyjevom uredu, a bio je tamo i sportski direktor Franco Baldini. Ponudili su 10 milijuna eura i tajnica nam je donijela čaj. Rekao sam sinu da zahvali Levyju i da pita hoću li popiti čaj ili da idem kući. Moj sin nije to želi prevesti. Levy i Baldini su shvatili da sam postao malo agresivniji i tada sam im rekao 'idite vi svi u pič** materinu'. Nakon toga smo nastavili pregovore i dogovorili odštetu od 25 milijuna eura. Nažalost, transfer je propao", završio je Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo