Mamić preko posrednika poslao poruku Sammiru!

U Maksimiru se, suprotno očekivanjima, nije pojavio Zdravko Mamić.

8.11.2011.
10:59
VOYO logo

Pred novinarima su se pojavili glavni direktor Damir Vrbanović i direktor stadiona Miljenko Sakoman. Zdravka Mamića ipak nije bilo iako su ga svi očekivali.

"Znam da ste očekivali Sammira i neke druge teme, bit će i o tome riječi, no glavna tema je vrlo ozbiljan problem s kojim se suočavamo. Ne pada nam na pamet da netko pomisli da je Dinamo u sukobu s Bad Blue Boysima, nego s huliganima. Mi znamo gdje su problemi. Neki navijači pozivaju na linč, vrijeđaju članove obitelji dužnosnika kluba, ali i kapetana kluba i to na nacionalnoj osnovi. Svojom pirotehnikom ugrozili su živote svih prisutnih na stadionu. Puka je sreća što raketa ispaljena u subotu protiv Zagreba nije pogodila nekoga od djece koja sakupljaju lopte, vatrogasaca i drugih prisutnih", započeo je Vrbanović i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U UEFA-i već niz godina postoji dokument o navijačkim izgredima i sankcijama koje su izrečene našem klubu. Imamo uvjetnu kaznu koja nas opterećuje. Dinamo je platio otprilike milijun eura kazni, većinom zbog izgreda i nemira navijača. Bolje da smo taj novac donirali humanitarnim udrugama, a ne UEFA-i. Posljednji događaji u okviru HNS-a i dolasci Platinija u Zagreb i pismo predsjedniku Josipoviću sa zahtjevom za nultu toleranciju prema huliganima dovoljno govori o ozbiljnosti situacije."

"Svjedoci smo da je Dinamo u svojoj 100. godini postojanja doživljava nevjerojatno ponižavanje dijela navijača. Osim vulgarnih i neprimjerenih skandiranja, poziva se na linč. Bacanje pirotehnike kojim se ugrožava život gledatelja je kap koja je prelila čašu. Projektil koji je bačen stručnjaci klasificiraju kao predmet koji je mogao ozbiljno ugroziti nečiji život. U Maksimiru je stradao snimatelj HTV-a i policajac Kristijan Trokter, koji je zbog ozljede oka morao prestati raditi. To su huligani koji se pozivaju na ljubav prema klubu. Većina tih navijača koji su izrazili nezadovoljstvo vodstvom kluba se ruga s činjenicom da nam na stadion dolaze obitelji s djecom. Tužna je istina da je ta sebična skupina s utakmica HNL-a udaljila normalne gledatelje. Od trenutka njihovog bojkota europskih utakmica nije zabilježen niti jedan incident. Mi ne možemo dobiti odobrenje za organizaciju prijateljskih utakmica na pripremama jer se domaćini boje izgreda naših navijača", govori Vrbanović i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neosporna je činjenica da smo taoci huligana koji omalovažavaju igrače, čelnike itd. i da većina ostalih navijača od državnih institucija traži reakciju i zaštitu. Zbog njih dižemo glas protiv huligana. Dinamo je kao sportski klub najčešće provjeravan u Hrvatskoj i nije pronađeno ništa. Gdje je sad HOO, gdje je pučki pravobranitelj? Gdje je dječja pravobraniteljica sada kada se pjevaju vulgarne pjesmice na račun djece čelnika kluba. Od države očekujemo da preuzme odgovornost za ono što joj je zakon prepisao. Nas zanima radost nogometne igre. Presica nije nastala zbog događaja od subote, radi se o ozbiljnom problemu koji ne traje od jučer i možda može dovesti do ozbiljnih posljedica. Uvjereni smo da se može nešto napraviti dok ne bude prekasno", završio je Vrbanović i riječ prepustio Sakomanu.

"Jako sam tužan što sada ne pričamo o uređenju stadiona, nego o ružnim stvarima. Ta raketa koja je ispaljena na subotnjoj utakmici je kap koja je prelila čašu. Neugodno sam iznenađen dijelom navijača koje ja ne bih nazvao Bad Blue Boysima. Oni uništavaju imovinu, dovode u opasnost svoj život, kao i svih onih koji sudjeluju u nogometnoj utakmici. Bacaju baklje na skupljače lopti, Dinamove juniore, i pukim slučajem nije došlo do veće tragedije. Na subotnjoj utakmici me iznenadilo isticanje nacističkih simbola. UEFA nas je upozorila de neće tolerirati takve stvari. Nakon sastanka s predstavnicima zakona i zaštitarima, mi smo spremni reagirati i početi provoditi zakon. Nas zovu normalni navijači i traže da riješimo situaciju kako bi se mogli vratiti na stadion. Pozivam sve navijače, ne samo naše, na normalno navijanje. Neka dođu sljedeći utorak u Maksimir i pomognu Hrvatskoj u sportskoj borbi za EURO", završio je Sakoman, a Vrbanović nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je apel normalnim navijačima. Pitali smo stručnjake kako stvari izgledaju kada baklja dodirne kožu. Želimo upozoriti javnost da se ne mirimo sa situacijom koja nas je zadesila. Ako vas netko vrijeđa 45 minuta i ne zanima ga rezultat, onda su tu jasne namjere. Brzo ćete biti obaviješteni o mjerama koje namjeravamo poduzeti. Ja osobno nemam ništa protiv konstruktivnog prijedloga za boljitak kluba. Na tribini se divlja, a na adrese raznih institucija dolaze uljuđena pisma. Vrijeme je da raščiste stvari u svojim redovima."

Što kažete na inicijativu 'jedan član – jedan glas'?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad imamo statut kakav imamo i ponašamo se u skladu s njim. Pustimo to ako među njima postoje ljudi koji su u stanju unesrećiti nekoga. Kakvo opravdanje postoji za napad i paljenje autobusa s prijateljima PAOK-a? Ma kakva demokracija? Neka se riješe te stvari pa ćemo biti otvoreni za dijalog. One stvari koje kod nas nisu dobre mi smo spremni promijeniti. Nisu problem Bad Blue Boysi, već oni koji krše zakon, vrijeđaju, omalovažavaju", izjavio je Vrbanović, a Sakoman dodao:

"Krivci smo i mi. Mnogo puta smo na pitanje policije da li da intervenira, rekli da ne treba. Vjerovali smo u dijalog, vjerujemo i dalje. Nitko ne želi probleme, ali, ljudi, morate nas pustiti da radimo svoj posao. Palica i policija na tribini je zadnje, ali ako mora doći do toga doći će. Doći će do zabrana gostovanja i zatvaranja tribina. Milijun puta smo odgađali reakciju. U subotu smo molili igrače da pričekaju s odlaskom sa stadiona jer nismo htjeli raditi probleme s policijom, no nije sve na nama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimala i situacija sa Sammirom koji je udaljen iz momčadi.

"Sammir više nije tema u GNK Dinamo, on je sad u nadležnosti trenera i isključivo on odlučuje hoće li ga suspendirati. On se vratio u momčad nakon ozljede i sad je na Jurčiću da odluči što s njim", završio je Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Mamić u jutarnjim je satima u pratnji dvojice policajaca došao u prostorije USKOK-a! No Mamić nije osumnjičen za bilo koje djelo, nego je na saslušanje došao samo po funkciji šefa struke u Dinamu.

Naime, cijeli je neugodan slučaj pokrenut zbog navodnog maloljetničkog zlostavljanja putem Facebooka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači iz Dinamove omladinske škole slali su navodno neprimjerene poruke nekim djevojkama (ili djevojčicama), od kojih je jedna ili više njih to odlučilo prijaviti.

"U interesu istrage policija nam je zabranila komentiranje slučaja u javnosti", jedino je prenio šef Dinamove škole Romeo Jozak, dakako upućen u zbivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je, prema posljednjim informacijama, samo dao izjavu, kao svojevrsni šef struke.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo