MALO TKO BI SADA HTIO BITI U MAMIĆEVOJ KOŽI: / Vjerojatno nije mogao ni sanjati da će ga dočekati tako delikatan problem u Dinamu

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo je grubo prizemljen nakon što je dvije godine živio poprilično luksuzno i raskošno, a sada baš sve mora graditi ispočetka

5.8.2020.
20:14
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

No dobro, sada kada znamo da Dinamo neće zapošljavati novog trenera i da će se o "modrima" barem godinu dana brinuti dosadašnji sportski direktor i nepravomoćni osuđenik kojeg se tereti za nezakonito izvlačenje novca iz kluba, Zoran Mamić, valjalo bi se pozabaviti krvnom slikom momčadi s Maksimira, odnosno, tko bi od igrača mogao otići, tko će doći i kako će izgledati u novoj sezoni.

Premda je, mora mu se to priznati, Zoran Mamić bio jedini trener, uz Nenada Bjelicu dakako, pod čijim je vodstvom Dinamo barem na nešto sličio u novijoj povijesti, Mamić će sada ipak imati znatno teži zadatak nego u svom prijašnjem mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

22.10.2019., OSK Metalist Stadion, Harkiv, Ukrajina - UEFA Liga prvaka, skupina C, 3. kolo, FC Shakhtar Donetsk - GNK Dinamo. Trener Dinama Nenad Bjelica Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Uspon na Mount Everest

Tu je već standardni "modus operandi" kluba koji se mora poštovati, a dolazi u obliku rafiniranja i afirmiranja mladih igrača koje će se u nadolezećim prijelaznim rokovima morati što skuplje prodati, a tu je Zoran Mamić za razliku od Nenada Bjelice ipak ekspert, ali drugi zadatak bit će možda i nemoguća misija. Ponoviti Bjeličin rezultat u Europi, bilo to prezimljavanje u Europa ligi ili konkurentnost u Ligi prvaka, u ovim se trenucima, de facto, čini ekvivalentnim usponu na Mount Everest bez adekvatne opreme i pripreme.

Bjelica je to posložio na svoj način, doveo je "gotove", razvijene igrače u srednjim ili kasnim dvadesetim godinama, imao je Danija Olma jednog od najboljih mladih igrača u Europi, navukao je formu Bruni Petkoviću, Mislavu Oršiću, Dini Periću, Emiru Dilaveru, Teophile-Catherinu, Leovcu, Stojanoviću, Ameru Gojaku - Livakovića i Ademija nećemo niti spominjati jer oni su konstantno na visokoj razini -zatim, imao je nekoliko efikasnih sustava bilo u 4-1-4-1, 4-3-3 ili 3-5-2 sustavima, a imao je navijače i medije uz sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

12.07.2020., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 34. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Trener Dinama Zoran Mamic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo izgleda loše

Zorana Mamića dočekalo je kaotično stanje. Igor Jovićević je u nekoliko utakmica, nažalost i ne potpuno svojom krivicom, srušio sve što je Bjelica gradio prethodnih godina. Na silu je forsirao mlade igrače, rotirao je suludo puno, pokušao je s nekim svojim sustavom, a pritisak je bio pregolem i nakon što je zaredao nekoliko loših rezultata jednostavno je morao otići jer Dinamo je u jednoj sezoni od "atomskog i europskog" spao na "seoski" Dinamo, a to je, dakako, nedopustivo.

Mamić u svojih prvih nekoliko utakmica nije previše promijenio, forma je gotovo svim igračima pala, djelovali su letargično, bezvoljno i nezaisteresirano, čast izuzecima dakako. Ali dobro, kraj je sezone, prvenstvo su osvojili pa još nekako i možemo razumjeti opuštenost u igri, no, bliže se kvalifikacije u Ligi prvaka, a Dinamo izgleda onako loše kako je izgledao prije dolaska Bjelice i još gore neće biti podrške navijača, što zbog korona-restrikcija, što zbog činjenice da je pola Maksimira zatvoreno zbog derutnog stanja stadiona dodatno stradalog u potresu i što zbog fakta da Mamići opet "drmaju" klubom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSEL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSEL

12.07.2020., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 34. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Trener Dinama Zoran Mamic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Težak posao za Mamića

Dinamo je grubo prizemljen nakon što je dvije godine živio poprilično luksuzno i raskošno, a sada baš sve mora graditi ispočetka. Iako je Mamić ranije dokazao da je dobar trener, sada ga čeka znatno teži posao i definirat će između ostalog i njegovu trenersku i menadžersku sposobnost.

Zoran Mamić prije svega mora paziti da poštuje klupsku politiku koju je nametnuo njegov brat, dakle, mora u momčad, htio ne htio, uvesti oveći broj mladih igrača. Mora stvoriti novu ekipu u kojoj će biti mjesta za "klince" i ove dokazane i iskusne igrače. Mora vratiti prepoznatljivu igru, mora riješiti naslov prvaka otprilike do Božića, mora osigurati nastup u Europi, mora već sada računati da će u sljedeća dva prijelazna roka vjerojatno ostati bez većine igrača koji će mu nositi ili već sada nose igru. Mora se nositi s ogromnim pritiskom medija, mora se nositi s gnjevom velikog dijela navijača i dakako mora se, kao i svi njegovi prethodnici, nositi s bratom Zdravkom i njegovim utjecajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: STR-2222/PIXSELL
Image
Foto: STR-2222/PIXSELL

Zdravko Mamić

Injekcija svježe krvi

No, prebacit ćemo sada fokus na ono najvažnije - s kakvim to igračkim kadrom Mamić raspolaže i što može s njima napraviti. Da se ne zavaravamo, Dinamo i dalje ima najširi roster igrača od svih klubova u HNL-u. Na širem popisu ih je otprilike četrdesetak, a ima tu vrlo zanimljivih imena i isto tako, ima onih koje mora pod hitno otpisati kako bi stvorio mjesta za ulazak novih i kako bi malo oporavio budžet.

Injekcija svježe krvi neupitno slijedi. Mladi stoper Joško Gvardiol već se izborio za mjesto u momčadi, a u redu još čekaju Sandro Kulenović, Antonio Marin, Šutalo, Hrvoj, Julardžija, dok se dvojice već u startu riješio. Mario Ćuže i Marko Đira otišli su prema Lokomotivi, ali zato su u smjeru Maksimira stigla dvojica, odnosno trojica, izrazito zanimljivih mladih igrača. Kosovar Lirim Kastrati, najbrži igrač Prve HNL i ponajbolji mladi igrač lige, te sjajni mladi defenzivni veznjak Kristijan Jakić. Možda će im se pridružiti i Fran Karačić, odlično riješenje na desnom beku koji je činio tandem s Kastratijem na desnoj strani u Lokomotivi, a možda će ostati na Kajzerici do polusezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

01.02.2020., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 20. kolo, NK Lokomotiva - HNK Rijeka. Lirim Kastrati Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Senatori u padu

Sve u svemu, Dinamo opet ima nekoliko izvrsnih mladih igrača i ako im se još dodaju Nikola Moro i Luka Ivanušec koji su također u ranim dvadesetima, mora se priznati da je to sasvim pristojna forca kada su u pitanju "klinci". Mamić je, kao što smo rekli, ekspert za afirmaciju mladih igrača, nije mu to uspjelo tek s Antom Ćorićem, ali čak je i njega uspio lijepo zapakirati i prodati Romi. Ono što će Mamića vjerojatno najviše mučiti jest kako izvući maksimum iz ove uvjetno rečeno "starije" garde.

Na Arijana Ademija može računati uvijek, on će dati sve od sebe u prvoj i u posljednjoj utakmici sezone, kao i Dominik Livaković, a pokazalo se i Damian Kadzior, ali forma Brune Petkovića, Mislava Oršića, Teophila-Catherinea, Dine Perića, koji ne igra već dugo zbog ozljede, Petra Stojanovića, Marina Leovca, Marija Gavranovića već je neko vrijeme u padu, dok Luka Ivanušec, Nikola Moro i Lovro Majer uglavnom stagniraju te imaju poneki bljesak. Njihova su mjesta u momčadi, po defaultu, zagarantirana, ali činjenica da od odlaska Bjelice ovi "senatori" ne igraju baš najbolje, svakako stoji. Mamić će ih, ako želi ostvariti sve ciljeve, morati pod hitno dovesti u red, a vremena i prostora za reorganizaciju i pripremu je vrlo malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

29.02.2020., Zagreb - Stadion Maksimir. 24. kolo Hrvatski telekom Prve HNL: Dinamo - Rijeka. Slavlje nakon gola Arijana Ademija. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Odlasci i dolasci

Nadalje, Mamić će pod hitno morati otpustiti balast, to jest, riješiti se viška igrača. Na transfer-listi su Izet Hajrović, Emir Dilaver, Atiemwen, Ivo Pinto, Francis Moubandje, Marko Lešković (da, on je još uvijek u Dinamu) i Komnen Andrić. Pojedinci na ovoj listi imaju goleme plaće, a doprinos momčadi je ravan nuli. Problem s njima je i taj što ih je jako teško prodati jer ne igraju, nisu u formi i tržište je zbog korona-krize devastirano pa klubovi jako paze koga će dovesti i koliko će novca izdvojiti. Milijun eura u nogometu za neke je klubove preko noći postao luksuz i činjenica da neki igrač dolazi iz respektabilne nogometne sredine kao Dinamo, polako prestaje biti prednost pri pregovorima.

Lako je moguće da Dinamo već u nadolazećem prijelaznom roku ostane bez dijela mladih i afirmiranih igrača. Dinamo od nečega mora živjeti, a zna se i od čega - od prodaje najboljih igrača. Već se neko vrijeme govori kako bi klub uskoro mogli napustiti, ako dođu dobre ponude, Petković, Oršić i Livaković, a trenutno je aktualna priča o odlasku Nikole More u Dinamo iz Moskve za deset milijuna eura, odnosno, Lovre Majera u Birminhgam ili gdje već. Dakako, Dinamo neće reći ne i ako dođe zadovoljavajuća ponuda za Arijana Ademija, kao i za Amera Gojaka, dakle Mamiću se lako može dogoditi da ostane i bez ključnih igrača. Jasno, Dinamo neće prodati sve odjednom, realno je za očekivati da će maksimalno dvojica ili trojica igrača u jednom prijelaznom roku napustiti klub, ali opet zamislite da ostanu bez Ademija i Livakovića ili More i Petkovića u jednom prijelaznom roku. Kombinirajte kako želite, ali njihovim odlascima nastat će ogromne rupe u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dolazaka tiče, Dinamo radi već neko vrijeme na dovođenju stopera. Meta im je Alan Franco, mladi branič i povremeni reprezentativac Argentine, ali ne mogu se dogovoriti oko odštete s Indepedienteom koji traži oko pet milijuna eura za svog igrača, a Mamić im to ne želi dati. Velimo, odlična su pojačanja Kastrati, Jakić i Karačić, a možda mogu iskoristiti i Luku Menalu koji je imao sjajnu sezonu u slovenskoj Olimpiji.

Image
Image

04.03.2020., stadion Poljud, Split - Hrvatski Telekom Prva liga, 25. kolo, HNK Hajduk - GNK Dinamo. Bruno Petkovic Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Delikatna situacija

Dakle, da rezimiramo. Dinamo je proteklih sezona, posebice prije Bjelice, bio u svakakvim stanjima, ali ne pamtimo da je bilo ovako delikatno. Klub i dalje vodi bitku s financijama, nema previše afirmiranih mladih igrača na kojima bi dovoljno zaradio da pokrije budžet za sezonu i morat će prodavati više od jednog kako bi se "pokrio". Forma kod ključnih igrača je u padu, popis neželjenih igrača s visokim primanjima je pregolem, sama igra je podosta loša, navijači su opet okrenuli leđa klubu, stadion je u derutnom stanju i pitanje je koliko bi ljudi uopće dolazilo čak i da nema korona-restrikcija, naklonost medija pada i pressing na trenera i klub postaje sve veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo tko bi sada htio biti u koži Zorana Mamića...

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo