Dirigenti Hajduka i Dinama / Ključari uspjeha u derbiju: Poljudsku križaljku ne rješavaju Livaja i Oršić nego Krovinović i Ademi, a evo i zašto

Image
Foto: pixell.hr

Dok su svjetla reflektora uprta u Livaju i Oršića u sjeni igrom Hajduka i Dinama dirigira dvojac koji se na prvi pogled razlikuju poput neba i zemlje. Arijan Ademi i Filip Krovinović ključni su ljudi poljudskog derbija, a mi vam donosimo odgovor na pitanje zašto je to tako.

20.4.2022.
14:31
pixell.hr
VOYO logo

Hajduk i Dinamo u srijedu u 19 sati igraju svoj treći ovosezonski dvoboj koji uz već uobičajeni naboj potencijalno nosi i rješenje pitanja o prvaku u najujednačenijoj sezoni HNL-a. Dinamo u Split dolazi sa sedam bodova prednosti te je dojam kako su Modri posljednjih nekoliko tjedana popravili formu.

Momčad Željka Kopića ne zna za poraz još od 27. veljače i utakmice u kojoj je Osijek bio bolji s 1:0 u Gradskom vrtu. Osim toga od posljednjih šest ogleda u HNL-u Modrima je bod uspio uzeti samo Hajduk na Poljudu, a u spomenutom periodu imaju impresivnu gol razliku od 11:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz svu tu statistiku, Dinamo se diže na krilima sve bolje forme Mislava Oršića i Mahira Emrelija, ali i činjenice da je kapetan Arijan Ademi ponovno zdrav.

Dinamo ove sezone nije zabio Hajduku

S druge strane i Hajduk ima razloga za optimizam. Naime, Splićani su u dva ovosezonska derbija protiv Kopićeve momčadi ostali nedirnute mreže, a navijačima oba kluba u sjećanju je i Livajina simultanka u Maksimiru kad je potopio Dinamo golom i asistencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DERBI SEZONE /

Nikola Kalinić maestralnim potezom srušio Dinamo na prepunom Poljudu i maksimalno zakomplicirao borbu za naslov

Image
DERBI SEZONE /

Nikola Kalinić maestralnim potezom srušio Dinamo na prepunom Poljudu i maksimalno zakomplicirao borbu za naslov

Hajdukov niz neporaženosti je još dulji, a proteže se na šest HNL kola i polufinale Kupa protiv Gorice. Ipak, Splićani nisu tako uvjerljivi poput njihovih rivala sa sjevera. Od poraza kojeg su doživjeli na Poljudu protiv Rijeke krajem veljače, Bili su upisali tri neriješena rezultata i tri pobjede. Doduše, remiji protiv Dinama i Osijeka se ne mogu smatrati kiksevima, ali u tu kategoriju svakako možemo ubrojiti mršavih 1:1 protiv Istre.

Hajduk teško gubi, ali se muči i kad pobjeđuje 

Dambrauskasova ekipa se mučila i posljednja dva kola u pobjedama protiv Šibenika i Gorice no naposljetku su na mišiće i borbenost izvukli šest bodova pred derbi. Možemo reći da Hajduk pod palicom litavskog stručnjaka ne gubi, ali da se povremeno jako muči čak i kad pobjeđuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, spomenuti Jadranski derbi protiv Rijeke je jedini Dambrauskasov poraz od 6. studenog kada je preuzeo klupu splitskog kluba. Uz taj poraz upisao je 13 pobjeda (u kupu i HNL-u) te pet remija. U svom mandatu u kojem je Dinamo odigrao 15 utakmica, Željko Kopić je zabilježio dva poraza, ali i samo dva remija.

Samozatajna gospoda na klupama traže ravnotežu

Kopić i Dambrauskas su treneri koje krasi dosta zajedničkih crta ličnosti. Nisu skloni bombastičnim izjavama, puni su respekta prema protivnicima te ostavljaju dojam trenera koji više vole stvarati momčad i igru u tišini nego iskakati po naslovnicama novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nogometna filozofija ovog dvojca počiva na posjedu upotpunjenom ofenzivnim bekovima i okomitim traženjem međuprostora. No ono što obojica najviše vole je ravnoteža. Ravnoteža u veznome redu je ključ uspjeha obaju trenera u njihovim najboljim utakmicama.

Takva nogometna filozofija Kopića i Dambrauskasa uvelike počiva na dvojici igrača koji se stilski uvelike razlikuju no Dinamu i Hajduku donose balans i protok lopte te često pozitivan rezultat leži upravo na njihovim leđima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detonator Dinamove igre

Riječ je, naravno, o Arijanu Ademiju i Filipu Krovinoviću. Arijan Ademi je borac, lider i detonator Dinamove igre. Modri su ove sezone najviše patili upravo u utakmicama koje je Ademi propuštao zbog ozljeda. Jedina dva poraza koje je Dinamo doživio ove sezone s Ademijem u kadru Modrima su nanijeli Sevilla i Hajduk.

Sheriff, West Ham, Lokomotiva, Rijeka i Osijek su bacali Modre na koljena u trenucima kad je kapetan sanirao ozljede ili pak ulazio s klupe nedovoljno oporavljen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Ademi je godinama nogometaš koji je za Dinamo ključan ne samo zbog svojih igračkih kvaliteta već i zbog liderskih osobina pomoću kojih momčad gura naprijed čak i kad ne ide najbolje. On je veznjak koji djeluje u oba pravca, a uz pokrivanje ogromnog prostora u defanzivi nerijetko donosi loptu u opasnu zonu pa i sam završava akcije.

Ademi je ove godine propustio povelik broj utakmica i ne igra svoju najbolju sezonu no i takav je nezamjenjiv u igri Modrih. Visokim postotkom točnih dodavanja, sigurna je luka prilikom izlaska iz prve trećine te samim tim iznimno bitan u derbiju u kojem se očekuje izuzetno 'nabrijan' i agresivan Hajduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački dečko 'bile krvi'

Njegov pandan s druge strane je Filip Krovinović. Zagrebački dečko 'bile krv', drugačiji je profil igrača. Finije tehnike, naizgled manje energičan i agresivan no podjednako koristan u oba pravca. Krovinović je doveden kao sidekick Marku Livaji i to je uloga koju samozatajni i uvijek nasmijani Krov izvršava fantastično.

U 21 utakmicu Hajdukov metronom je zabio četiri pogotka i upisao još pet asistencija. No ono što je možda i bitnije od njegove realizacije je činjenica da utakmice u kojima je Hajdukov veznjak često u dodiru s loptom na protivničkoj polovini, splitska momčad mahom dobiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustaviti Livaju je moguće jedino ako se zaustavi Krovinovića

Više od 2 ključna dodavanja po utakmici i četiri dobivena duela uz 1.5 presječenih lopti čine ga otrovom za ambicije protivničkih ekipa. Ipak, u prošlom derbiju Krovinović nije briljirao. Udavio ga je na toj utakmici Josip Mišić koji je tek oporavljenog Krovinovića izdominirao u zraku i na tlu te ga prisilio da izgubi loptu čak 14 puta u samo 65 minuta igre.

U toj utakmici Modri nisu imali previše problema ni s Markom Livajom jer je izostankom učinka njegovog sidekicka, Hajdukova desetka ostala odsječena i bez upotrebljivih lopti. Drugim riječima, ako Dinamo želi zaustaviti Livaju, prvo mora zaustaviti Filipa Krovinovića, a to je mnogo lakše napisati nego napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega navedenog, ključ derbija i za Bile i za Modre leži u prezentaciji njihovih ključnih veznjaka. Krovinović i Ademi su napokon zdravi i u solidnoj formi te je jasno da onaj koji se uspije nametnuti na poljudskom travnjaku u srijedu navečer će svoju momčad gurnuti u predvorje raja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo