KAKO NAS VIDE ENGLEZI: / 'Jedu janjeće glave, Ćorluka je najzgodniji, piju pivo, a večeras će piti nacionalni koktel'

Image

Evo kako britanska novinarka The Daily Maila, Jane Fryer piše o Hrvatima, uoči današnje utakmice.

11.7.2018.
16:36
VOYO logo

Jeste li spremi za najveću nogometni dvoboj od 1966.godine?

Trivijalnosti o Hrvatskoj

Neočekivano, Hrvati koriste istu riječ “bog” za pozdrav i doviđenja, a puno hrvatskih riječi uopće nema samoglasnika. Sa samo 20 kuća, dvije ulice i populacijom od 17 ljudi, Hum, na istarskom poluotoku, je najmanji grad na svijetu, a ima središnji trg, poštu, groblje, suvenirnicu, prodavaonicu vina, muzej i dvije crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski kriminalist i antropolog, Ivan Vučetić (Juan Vuchetich) otkrio je daktiloskopiju, odnosno identifikaciju otiskom prsta, 1890.godine. Hrvati su izmislii kravatu i predstavili je Zapadnoj Evropi u sedamnaestom stoljeću tijekom, tridesetogodišnjeg rata od 1618.do 1648., kada su se kao plaćenici borili pod francuskom zastavom. Hrvatski vojnici su nosili crveni rubac oko vrata.

Image
IZ HRVATSKOG TABORA STIŽU I DOBRE I LOŠE VIJESTI: /

Vrsaljko ipak kreće od prve minute, ali nastup sjajnog napadača je pod upitnikom

Image
IZ HRVATSKOG TABORA STIŽU I DOBRE I LOŠE VIJESTI: /

Vrsaljko ipak kreće od prve minute, ali nastup sjajnog napadača je pod upitnikom

Snimanje igre prijestolja i mržnja prema klimi

U Dubrovniku se snimala Igra prijestolja. Ali stvari nisu išle glatko. Kada su izvršne osobe HBO-a zahtijevale da cijeli grad bude zatvoren zbog snimanja, kazano im je, uljudno ali strogo, da to nije moguće. Unatoč tome što temperature često znaju prijeći 39 stupnjeva, Hrvati strastveno mrze klimu i krive je za sve, od prehlade, vrtoglavice, problema sa leđima i migrenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati vole kavu ali iz malih kafića, ne vole lance kao Starbucks ili Costa Coffees i vole sjediti dok je piju. Gnušaju se ideje da je nose sa sobom u plastičnoj čaši, a McDonalds su izbacili iz Dubrovnika. Muzej prekinutih veza u Zagrebu čuva kolekciju uspomena koje su za sobom ostavili bivši ljubavnici, uključujući uvojke kose, najdraže džempere, čak i flastre za kurje oči.

Hrvatska ima najbogatiju kolekciju ostataka neandertalaca, na svijetu. Pongo, Perdita i svih drugih 101 dalmatinaca vuku svoje porijeklo iz hrvatske pokrajine Dalmacije. Antiruski komentar Domagoja Vide na društvenim mrežama, Slava Ukrajini, nakon pobjede hrvatske momčadi, naljutio je Ruse pa će ruski navijači večeras podržati Englesku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Visina Hrvata i Luke Modrića

Zemlja ima populaciju kao pola Londona, 4.154.200 stanovnika, 6276 kilometara obale, uključujući otoke, više od 1200 otoka, 8 nacionalnih parkova, 8 UNESCOM zaštićenih mjesta, 13 planinskih lanaca i isto toliko srednjovijekovnih gradova. Prošle godine posjetilo ju je 765 tisuća Britanaca. Prosječno imaju 2715 sati sunca, pobijedili su Britaniju koja je ima tek 1633 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati su visoki ljudi, prosječno 180 centimetara, u Drnišu su prosječno visoki 186 centimetara. Luka Modrić visok je jedva 165 centimetara.

Žestoki su, ne zovu ih uzalud “teškim ljudima Evrope”. Često viču, psuju i mašu rukama čak kada raspravljaju o lijepom vremenu, šake su spremne poletjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspad Jugoslavije

Hrvatska je postala država 1991.godine nakon proglašenja neovisnosti od Jugoslavije, što bi značilo da dvanaestorka iz hrvatskog tima nije službeno rođena u Hrvatskoj. Tijekom brutalnog rata kojim se Jugoslavija raspala, Modrićevog djeda ubili su sprski militanti. Obitelj je bila prisiljena pobjeći iz rodnog mjesta Modrići i postali su izbjeglice.

Hrvatska je postala dvadeset i osma članica Evropske unije 1.srpnja 2013.godine ali još nije dio Schengena, svi putnici trebaju putovnice (ili osobne iskaznice ako su iz Unije) kada ulaze u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je uživala u nogometu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uživala je u Svjetskom kupu koliko i igrači. Nakon što je momčad pobijedila Rusiju, požurila je u svlačionicu i pridružila se slavlju polugolih igrača. Ne zaboravite ovo je pedesetgodišnja plavuša koja je otvoreno koketirala sa predsjednikom Trumpom na nedavnom susretu u Poljskoj, voli pripijene dresove i znaju je zamijeniti za porno glumicu.

Hrvati nemaju euro nego kunu, koja je dobila ime po životinji koja živi u hrvatskim planinama, čije se krzno cijeni jer je iznimno mekano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od Osmanske invazije je polako je nestao ali stoljećima već Hrvati vole Morešku, atraktivni, bojni, živahni ples sa mačevima, srećom sada bez ceremonijalnog odsijecanja glave na kraju pa se na Korčuli izvodi jednom tjedno i Hrvati sudjeluju u opasnom maratonu rijekom Neretvom. Buketi cvijeća uvijek su neparnog broja osim onih namijenjenih groblju, tada je broj paran.

Tradicionalno govore da sjedenje na betonu oštećuje bubrege, led upaljeno grlo i smatraju da su mjenice ubojice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularna hrana

Najveći tartuf, težak 1.31 kg vrijedan oko 4.5 tisuća funti našao je Giancarlo Zigante sa svojom kujicom Dianom, 1999.godine. Vegetraijanske obroke u restoranima teško je naći, veganske još teže, pa Hrvatska nije mjesto za vas ako ste vegetarijanci ili vegani.

Brudet, polako kuhana riba u umaku od rajčice servirana sa palentom, sarma, kiseli kupus punjen mljevenim mesom i rižom i čvarci, pržena svinjska mast su neka od tradicionalnih jela. Hrvati serviraju čitavu janjeću glavu, sa očima, obrazima, jezikom, mozgom i očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njihovom receptu jednostavno je napraviti salatu od hobotnice, skuhajte je, dodajte nasjeckani luk, peršin, maslinovo ulje, kvasinu i uživajte.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene hrvatskih nogometaša

Raquel Mauri srela je Ivana Rakitića 2011.godine kada je igrao za Sevilliu, a ona radila kao konobarica u hotelskom baru. Poslije je priznao da kada ju je vidio, osjećao se kao da ga je pogodila bomba.

Iako on nije govorio španjolski, a ona engleski, naručio je puno više kava nego što bi bilo zdravo i pitao ju je više od 30 puta da izađe sa njime, dok se konačno nije složila. Oženili su se 2013.godine i imaju dvije kćeri koje se često vide na Raquelinim društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izabel Andrijanić, žena Matea Kovačića, nije samo nevjerojatno lijepa, prema njezinom Linkedin profilu, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i sa svojom sestrom vodi posao dječjih proizvoda.

Model Dina Dragija izlazi sa Tinom Jedvajem, braničem koji ima 22 godine. Zapanjujuće je lijepa, i čini se kao da joj je 15 godina. Ali ona nije samo lijepo lice, pohađala je Školu za međunarodne odnose i diplomaciju gdje se specijalizirala za vanjsku politiku Jugoslavije od 1945.do 1956.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franka Batelić, 26 godina, hoda sa Vedranom Ćorlukom, pjevačica je i predstavljala je Hrvatsku na ovogodišnjoj pjesmi Eurovizije. Pjeva od treće godine, pobijedila je u Showtime. Aktivistica je za prava LGBT zajednice, bori se za prava životinja i Ćorluka je zove boljom polovicom.

Najzgodniji igrači

Hrvatski nogometaši nisu najzgodniji na mundijalu ali su visoki, jaki, brutalni i ništa ih ne može zaustaviti da uđu u finale. Kaptan tima, Ćorluka možda je bio beskoristan u Manchester Cityju ali on je pametan, zgodan, visok 193 centimetra, tamnokos, zgodan i tako dlakav da se sigurno brije četiri puta na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se karijera Duje Ćalete-Cara ne bude isplatila, sigurno bi dobro prošao u Hollywoodu, sa tim plavim očima, plavom kosom i nevjerojatno simetričnim licem.

Kda večeras budu navijali za svoje nogometaše, puno će Hrvata piti snažni nacionalni koktel. Crocktail je kreirao 2012.godine nagrađivani barmen Marin Nekić. Glavni mu je sastojak jaki liker maraschino, sa 32 posto alkohola i okusa višnje maraska. Gorka mješavina je napravljena od kiselog soka višnje, svježeg limuna i puno leda, sa dodatkom arancina, zašećerene narančine korice iz Dubrovnika i divljih trešanja za dekoraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači možda ipak preferiraju pivo, koje košta oko 15 kuna. Nacionalno pivo Karlovačko je na drugom mjestu, a najdraže im je Ožujsko, kojeg se svake sekunde popije 10 boca.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo