Pazimo što želimo / Kako bi izgledale skupina smrti i skupina snova za Vatrene: Iz trećeg 'pota' prijete Srbija i afričke sile, a iz četvrtog Južnoamerikanci

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Većina reprezentacija koje će sudjelovati na nadolazećem Mundijalu je poznato, a ždrijeb je najavljen za 1. travnja

28.3.2022.
14:40
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je osigurala poziciju u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba za Svjetsko prvenstvo u Katru ove godine nakon što je u subotu odigrala 1:1 protiv Slovenije u prijateljskom ogledu.

Većina reprezentacija koje će sudjelovati na nadolazećem Mundijalu je poznato, a kako je ždrijeb najavljen za 1. travnja mi ćemo se pozabaviti kombiniranjem najtežih i najlakših skupina koje mogu zadesiti našu izabranu vrstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno smo izbjegli Meksiko, Nizozemsku, Urugvaj...

Hrvatska se u grupi ne može naći s preostalim reprezentacijama iz druge jakosne skupine, a to su Urugvaj, Nizozemska, Meksiko, SAD, Švicarska i Urugvaj. Danska se još uvijek nalazi 'između' prvog i drugog pota, jer čekaju ishod utakmice između Portugala i Makedonije. Ako Portugal pobjedi, Danska ostaje u drugoj jakosnoj skupini, a ako pak Makedonija izbori plasman na Svjetsko prvenstvo onda Skandinavci idu u najjaču skupinu.

Image
Najavio utakmicu /

Izbornik Dalić o rekreaciji Vatrenih u Dohi: 'To je najvažnije...da dečki dolaze s velikom željom'

Image
Najavio utakmicu /

Izbornik Dalić o rekreaciji Vatrenih u Dohi: 'To je najvažnije...da dečki dolaze s velikom željom'

Momčadi koje Hrvatska može dobiti iz prve jakosne skupine su Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španjolska te Portugal ili Danska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći i četvrti pot kriju zamke

Treći pot, već po običaju, krije brojne jake reprezentacije koje bi bilo dobro izbjeći u grupnoj fazi. U njoj su sigurni Srbija, Japan, Iran, Južna Koreja te bolji iz susreta Švedske i Poljske, a tu bi trebali upasti još Egipat/Senegal, Maroko i Nigerija.

Četvrta jakosna skupina je ipak slabija no i tu se kriju ekipe koje svakome mogu zagorčati život. Mogući afrički predstavnici ne izgledaju bezazleno, jer u ovom potu se mogu naći Alžir ili Kamerun te Tunis ili Mali. Osim toga, sigurno je u ovoj jakosnoj skupini Kanada, uvijek opasni Ekvador, Saudijska Arabija te moguće Peru ili Kostarika. U četvrtom potu će se naći i najbolja reprezentacija iz trolista Walesa, Ukrajine i Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je bitno navesti, jeste da u ždrijebu ima 13 europskih reprezentacija te da u svakoj skupini mogu biti najviše dvije momčadi sa Starog kontinenta, a sve ostale moraju biti s različitih kontinenata.

Svi se nadaju izvući Katar, a izbjeći Srbiju

Uzevši sve to u obzir, jasno je da bi najlakša skupina za Hrvatsku bila ona s domaćinom Katrom, Kanadom i Marokom. S druge pak strane, teških kombinacija se može iskombinirati nekoliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od onih koje bismo željeli izbjeći bi bila skupina sa Francuskom, Egiptom/Senegalom i Ekvadorom. Grupa koja bi zasigurno izazvala najviše pozornosti jest ona u kojoj bi se susreli Hrvatska i Srbija. Da im se pridruže još Brazil i Alžir mogli bismo govoriti o skupini smrti.

Kombinacije su brojne, a ono što je sigurno je da ako budemo u grupi s još jednom europskom reprezentacijom da je onda bolje da ta momčad bude iz prve jakosne skupine. Naime, iz prvog pota su svi osim domaćina izuzetno jaki no dojam je da su europske reprezentacije iz ostalih jakosnih skupina ipak znatno opasnije od neeuropske konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo