JE LI OVO DEFINITIVNI KRAJ: / FIFA suspendirala Blattera i Platinija!

Image
Foto: AFP

Etička komisija Fife i službeno je suspendirala predsjednika te organizacije Seppa Blattera, glavnog tajnika Jeromea Valckea i potpredsjednika Michela Platinija na 90 dana, javio je BBC.

8.10.2015.
12:50
AFP
VOYO logo

Također, bivši potpredsjednik FIFA-e Chung Mong-joon suspendiran je na šest godina i mora platiti kaznu od 100.000 švicarskih franaka. Kažnjen je zbog kršenja odredbi Statuta FIFA-e, prilikom izbora domaćina SP-a 2018. i 2022. godine. Ta su natjecanja dodijeljena Rusiji i Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blatter, Valcke i Platini su također pod istragom zbog optužbi u korupciju. Etička komisija svjetske nogometne organizacije počela je svoju istragu, nakon što je švicarsko državno tužilaštvo otvorilo istraku protiv 79-godišneg Blattera.

Platiniju plaćeno dva milijuna eura za savjete

Optužen je za potpisivanje nepovoljnog ugovora za FIFA-u u prodaji televizijskih prava za svjetska prvenstva za Karibe, a sumnjiva je i isplata dva milijuna švicarskih franaka Michelu Platiniju iz 2011. godine. Platinija je policija u tom slučaju ispitala kao svjedoka. Blatter je, pak, morao odgovarati na pitanja o svojoj ulozi prodaje tv-prava prije deset godina. Ta prava je prodao bivši potpredsjednik Fife Jack Warner po mnogo nižoj cijeni od realne, a istražuje se je li Blatter imao ikakvog utjecaja u cjelokupnom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerome Valcke optužen je da je ubirao profit od prodaje ulaznica za Svjetsko prvenstvo.

Blatter odbio pritisak sponzora

Nedavno su glavni sponzori FIFA-a, najveće svjestske kompanije poput Coca Cole i McDonaldsa zatražile odlazak Seppa Blattera i prije izbora koji su najavljeni 26. veljače. No, Švicarac koji je u svibnju dobio svog peti mandat kao predsjednik FIFA-a, tu je ponudu glatko odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE MOŽE MU NITKO NIŠTA: /

Blatter je jači i od najjačih korporacija

Image
NE MOŽE MU NITKO NIŠTA: /

Blatter je jači i od najjačih korporacija

Nakon skandala zbog korupcije i pranja novca, zbog koje su uhićeni neki od najbližih Blatterovih suradnika, ionako poljuljani imidž FIFA-e se potpuno urušio. Blatter je, unatoč tome, dobio novi mandat, ali je najavio odstupanje četiri dana nakon izbora. Nove izbore najavio je za veljaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udar iznutra

Kao glavni kandidat za Blatterovog nasljednika kotirao je, barem do danas, Michel Platini. Predsjednik UEFA-e je ujedno i potpredsjednik FIFA-a, no i on se našao na udaru Etičke komisije. Kad se činilo da je Blatter uisitnu neuništiv, jači i od moćnih korporacija, udar moćnom Švicarcu stigao je iznutra, od njegove FIFA-e, a s njim padaju i njegovi ljudi, što Platini zasigurno i jest.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo