JE LI BILIĆ SVJESTAN U KAKAV JE KLUB DOŠAO? / Da, možda jesu superbogati, ali pogledajte kakav pakao čeka našeg trenera

Image
Foto: Profimedia

Usprkos svom tom bogatstvu i luksuzu imaju podosta problema

6.1.2021.
15:06
Profimedia
VOYO logo

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić (52) nije dugo čekao na novi posao. Tri tjedna nakon što je dobio otkaz u West Bromwich Albionu pronašao je novog poslodavca, a to je kineski prvoligaš Beijing Guoan s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.

Beijing Guoan objavio je u srijedu na društvenim mrežama da je Bilić na trenerskoj klupi naslijedio Francuza Bruna Genesia, s kojim su prošle sezone bili treći u prvenstvu, te su igrali u četvrtfinalu azijske Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Manager of West Bromwich Albion, Slaven Bilic - Brighton & Hove Albion v West Bromwich Albion, Premier League, Amex Stadium, Brighton, UK - 26th October 2020

Editorial Use Only - DataCo restrictions apply Brighton & Hove Albion v West Bromwich Albion, Premier League, Football, Amex Stadium, Brighton, UK - 26 Oct 2020,Image: 565641784, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications., Model Release: no

Superbogati klub

No, gdje je to Bilić zaista došao? Beijing je drugi najbogatiji klub u Kini, procijenjen je na 167 milijuna dolara prije pet godina, a u vlasništvu je tvrtke Sinobo koja se bavi nekretninama i koja je većinski vlasnik, dok ostatak pripada CITC-u, kineskoj državnoj investicijskoj kompaniji koja se specijalizirala za ulaganja izvan Kine. To je ujedno i najveći konglomerat u vlasništvu države i raspolaže s fondovima koji najviše ulažu po svijetu.

Smješteni su u glavnom gradu Kine, Pekingu, u najelitnijoj četvrti poslovnog središta grada, ali klub usprkos svom tom bogatstvu i luksuzu imaju podosta problema. Naime, posljednji put bili su prvaci još davne 2009. godine, dok su u posljednje četiri godine osvojili samo jedan trofej. No, u te su četiri godine, što je za Bilića svakako crveni alarm, smijenili čak šestoricu trenera, od kojih i neke zaista vrhunske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Slaven Bilić

Troše trenere 100 na sat

Bio je tu Alberto Zaccheroni, Jose Gonzalez, Roger Schmidt, Bruno Genesio i tri puta je dolazio i odlazio Xie Feng. Bilić će im sada biti šesti trener, a Genesio je dobio otkaz samo pet mjeseci nakon što je preuzeo funkciju trenera i nakon što ih je doveo do trećeg mjesta i četvrt finala azijske Lige prvaka, što bi mnogi smatrali solidnim rezultatom.

Jasno je, dakle, što se od Bilića očekuje. Prvo ili drugo mjesto i plasman iznad četvrtfinala Lige prvaka, ali Bilića čeka puno gori posao i uvjeti jer početkom ove godine donesena je odluka o uvođenju "salary capa" za strane nogometaše. Od sada će klubovi moći dati najviše tri milijuna eura godišnje strancima, a maksimalno 600 tisuća domaćim igračima. Podsjetimo samo da su pojedini igrači ovdje zarađivali i više od 20 milijuna eura godišnje, dakle teško da će sada uspjeti dovabiti onako jaka imena kao što su uspijevali ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

West Bromwich Albion's Croatian head coach Slaven Bilic leaves the pitch after the English Premier League football match between Fulham and West Bromwich Albion at Craven Cottage in London on November 2, 2020. Fulham won the match 2-0.,Image: 567004634, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications., Model Release: no

Ponešto dobrih igrača

U klubu ga pak čeka ponešto zvučnijih imena. Tu je slavni brazilski reprezentativac Renato Augusto koji ovdje već igra četiri godine i praktički je institucija. Odigrao je 152 utakmice, zabio 40 golova i 45 namjestio. Tu je i Cedric Bakambu koji je u 74 utakmica zabio impresivna 53 gola i još ih je 20 namjestio. A vrijedi spomenuti i bivšeg igrača Las Palmasa, Jonathana Vieru, kao i brazilskog defenzivnog veznjaka i bivšeg reprezentativca Fernanda.

Kadar će mu se možda osnažiti još pokojim zvučnim igračem, a možda i neće, ali bilo kako bilo, Bilića čeka pakleni posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo