u društvu velikana / Hrvatska svrstana uz europsku elitu u novoj UEFA-inoj besmislici zvanoj 'Liga nacija'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

UEFA-ina Liga nacija stvorena je kao zamjena za 'besmislene' prijateljske utakmice i kako bi reprezentacije koje imaju sličan renking imale što više kompetitivnih utakmica

11.10.2017.
15:21
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija svrstana je u elitni razred, među 12 najboljih europskih momčadi novog natjecanja UEFA-e Lige nacija, čija će se grupna faza igrati od rujna do studenog iduće godine, nakon SP u Rusiji, a završni turnir četiri najbolje reprezentacije u lipnju 2019.

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija izabranih prema UEFA-inom koeficijentu po završetku europskih kvalifikacija za SP 2018. nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska. Te će momčadi biti smještene u četiri skupine po tri na ždrijebu koji će biti održan 24. siječnja 2018. u Lausannei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom iduće godine, a pobjednici četiri skupine unutar Lige A sudjelovat će na završnom turniru (polufinala, susret za treće mjesto i finale) od 5. do 9. lipnja 2019. godine i boriti se za naslov pobjednika Lige nacija. Četiri posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine preselit će u niži, B rang natjecanja.

UEFA-ina Liga nacija stvorena je kao zamjena za "besmislene" prijateljske utakmice i kako bi reprezentacije koje imaju sličan renking imale što više kompetitivnih utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liga B također ima 12 reprezentacija, a čine ju domaćin SP 2018. Rusija, Austrija, Wales, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Danska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Bosna i Hercegovina, Češka i Turska. Četiri pobjednika svake od skupina bit će promovirani u Ligu A, a posljednjeplasirane reprezentacije će preseliti u C razred.

Ligu C, u kojoj je 15 reprezentacija, čine Srbija, koja je ostvarila izravan plasman na SP, Mađarska, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Škotska, Finska, Grčka, Cipar, Norveška, Izrael, Rumunjska, Albanija, Estonija i Litva. Reprezentacije će biti razvrstane u tri skupine po četiri, a jedna će imati tri reprezentacije. Za Ligu C vrijede ista pravila napredovanja i nazadovanja: prve četiri reprezentacije iz svake skupine će u Ligu B, a četiri posljednjeplasirane preselit će u Ligu D.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najnižem razredu Lige nacija je 16 najslabije rangiranih reprezentacija Europe, a to su: Azerbajdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, San Marino, Kosovo, Andora i Gibraltar. 

Osim, što će iz kalendara potpuno istisnuti pripremne utakmice, UEFA-ina Liga nacija utjecat će i na kvalifikacije za EURO 2020. godine. One su na rasporedu u pet termina 2019. godine, a 55 europskih nacija bit će raspoređeno u deset skupina, od kojih će u pet biti smješteno po šest, a u preostalih pet po pet momčadi. Po dva kvalifikacijska kola bit će odigrana u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom 2019. godine, a pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti izravan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostale četiri reprezentacije će doći kroz redizajnirane dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, a glavni kriterij za sudjelovanje u njima bit će plasman u Ligi nacija. Svaki od četiri razreda trebao bi dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020., a mjesta u dodatnim kvalifikacijama su inicijalno rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda. Ako su pobjednici skupina kroz kvalifikacije stekli izravno pravo sudjelovanja na završnom turniru, onda će u doigravanje za EURO 2020. sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda.

Za plasman na završni turnir bit će potrebne dvije pobjede, jer će se igrati jednokružnim sustavom: jedna utakmica polufinala iz koje će se pobjednici boriti za mjesto na završnom turniru. Domaćin polufinala odredit će plasman u grupama, a domaćin finala odredit će se ždrijebom. Te utakmice na rasporedu su u ožujku 2020. godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo