JE LI HRVATSKA GRUBO OŠTEĆENA U FINALU? / Nogometni svijet šokiran spornom sučevom odlukom; evo što o tome kaže Casillas

Image
Foto: AFP

Pitamo se je li videotehnologija trebala uskočiti u prvi plan i promijeniti odluku o nepostojećem prekršaju Brozovića?

16.7.2018.
10:35
AFP
VOYO logo

Legendarni španjolski vratar Iker Casillas putem društvene mreže Twitter je priznao da mu uopće nije jasna upotreba VAR-a nakon što je Francuskoj priznat prvi pogodak protiv Hrvatske u finalu Svjetskog prvenstva...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BEUSAN ODRADIO POSLJEDNJU ANALIZU: ‘Sudac je usmjerio utakmicu, napravio je veliku pogrešku na početku’

I dok neki kritiziraju glavnog suca jučerašnjeg finala SP-a, Argentinca Nestora Pitanu, zbog dosuđenog penala, drugima nije jasno zašto je priznat prvi pogodak Francuske i pitaju se je li videotehnologija trebala uskočiti u prvi plan i promijeniti odluku o nepostojećem prekršaju Brozovića, iako takva upotreba još uvijek nije predviđena...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije mi jasna ta uporaba VAR-a'

"Iskreno, nije mi jasna ta uporaba VAR-a. Sudac dosudi prekršaj na Griezmannu kojeg nije bilo. Francuska zabije gol iz te akcije. Ništa se ne dogodi', napisao je Iker Casillas na Twitteru, a podržao ga je i Luis Suarez:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Iker, imaš pravo za to. Uz to, Pogba je bio u zaleđu kad je sudjelovao u ovoj akciji.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Rakitić kritizirao je upotrebu VAR-a na presici nakon utakmice. Raketa nije bio zadovoljan odrađenim poslom Nestora Pitane, VAR-a, a nije mu se svidjela ni izjava Fifinog predsjednika Giannija Infantina koji je dan prije finala poručio kako je iznenađen da su Vatreni stigli do samog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prekršaj prije prvog gola nikad se nije dogodio'

"Prekršaj prije prvog gola nikad se nije dogodio, a jedanaesterac... Što će nam VAR kada nismo u stanju utvrditi očite stvari. Bit će u budućnosti mnogo prostora za poboljšanja u primjeni videotehnologije," rekao je Rakitić pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Užasno je teško izgubiti na ovakav način, čini mi se da smo odigrali svoju najbolju utakmicu na turniru, ali s druge strane kada slušam ljude sa svih strana svijeta... Koliko su impresionirani hrvatskom reprezentacijom, našom igrom, rezultatom...", istaknuo je Rakitić, prenosi Goal.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Graeme Souness: 'Ovo ostavlja gorak okus'

Spomenuti nogometaši nisu jedini koji su kritizirali Pitanu, odnosno donesene odluke. Nekadašnji veznjak Liverpoola Graeme Souness poslije utakmice izjavio je da ovo ostavlja gorak okus, dok je slavni Irac Roy Keane suca Pitanu nazvao idiotom. Pisali smo o tome jučer...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bili su bolji. Hrvatska je dominirala. Bili su odlični i mogu napustiti Rusiju uzdignutih glava. Nogomet je najpopularnija igra na svijetu, ali gadi mi se odluka kod penala. Hrvatski igrači zaslužili su bolje od toga. Bila je to smiješna odluka i bijesan sam. Bila je to sramotna odluka. Taj sudac nikada nije igrao nogomet, jamčim vam to. Trebali bismo pričati o igračima i kvaliteti igre, ali sada moramo pričati tom idiotu””, poručio je Souness.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alan Shearer bio je prilično ljutit zbog te odluke te ju je nazvao smiješnom. S njim se složio i Gary Lineker. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

Brozović nije skrivio prekršaj

Hrvatski nogometni sudac Bruno Marić slaže se s onima koji tvrde da je odluka Argentinca Néstora Pitane iz 18. minute usmjerila tijek finala Svjetskog prvenstva. Griezmann je uoči prvog gola "prevario" suca, Brozović nije skrivio prekršaj. Iz tog nabacivanja došlo je do autogola. Praktično, usmjerena je utakmica baš tada. A što se tiče kaznenog udarca, to jest je li on opravdano dosuđen, Marić kaže da je sudac Pitana u pravu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidite, razlika je kad se lopta odbije od trave pa pogodi ruku obrambenog igrača kao što je bio slučaj s Benkovićem u derbiju u Splitu, to nije za kazneni udarac. Naprotiv, ovo kako je lopta udarila u ruku Perišića, to se mora suditi. Inače, iznijet ću svoj dojam da je Argentinac, cijenim to po njegovu govoru tijela, u nekim situacijama bio naklonjen nama. Ne, nije on ništa svirao što nije bilo, ali mi se ne trebamo žaliti na suđenje", izjavio je Bruno Marić, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VAR-ova upotreba je ograničena

Krovna organizacija svjetskog nogometa Fifa uvela je videoasistenciju sucima tijekom utakmica SP-a, ali ograničila je upotrebu na provjeru regularnosti pogotka, reviziju potencijalnih penala, crvenih kartona i identiteta kartoniranih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da je VAR-ova upotreba ograničena, a upravo se ta ograničenost vidjela i u finalu. Zato se sad mnogo govori o VAR-u koji je odigrao ključnu ulogu tijekom prvog poluvremena. Tko zna, možda će baš događaji u finalu Svjetskog prvenstva utjecati na promjene pri upotrebi videopomoći sucima koja je ipak poboljšala kvalitetu utakmica na ovom Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo