HRVATSKA BI PROTIV SLOVENIJE MOGLA NASTUPITI U DOSAD NEVIĐENOM SASTAVU: / Dalić se upušta u riskantan eksperiment?

Image

Tko će igrati u veznom redu, hoće li Dalić odigrati u formaciji s krilima ili možda u rombu i s dvojicom u špici?

23.3.2021.
12:13
VOYO logo

Otkako je preuzeo izborničku klupu hrvatske nogometne reprezentacije, još tamo ujesen 2017. godine, Zlatko Dalić se vjerojatno još nije našao u ovako delikatnoj situaciji. Uoči kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, u kojima se Hrvatska sudara sa Slovenijom (24. ožujka), Ciprom (27. ožujka) i Maltom (30. ožujka), Dalić se suočio sa cijelom jednom serijom problema.

Napušta ga njegova "desna ruka" Ivica Olić, koji je, sada je već službeno, prihvatio trenerski angažman u svom bivšem klubu, CSKA iz Moskve. Ali uz sve to, Daliću će podosta igrača, i to onih ključnih, izbivati zbog ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do posljednjeg trenutka izbornik nije znao hoće li mu se pridružiti Marcelo Brozović i Ivan Perišić jer Inter je dobio naputak lokalnih vlasti da svoje igrače ne pušta izvan granica države. No, na kraju su ih ipak pustili i Daliću je sad bar malo lakše. Isto je bilo i s Josipom Brekalom koji je bio u nemilosti Wolfsburga, ali klub je uspio izvojevati da Brekalo ne mora u karantenu po povratku u Njemačku pa se mladi krilni napadač ipak priključio.

Image
Image

Problemi u napadu

No, veliki problem Hrvatska će imati u napadu. Naime, potvrdio je izbornik u ponedjeljak na presici kako neće na raspolaganju imati udarnog napadača Brunu Petkovića, a ranije je već primio vijest kako neće moći računati niti na Antu Rebića, još jednog ofenzivca koji je ove sezone u vrlo dobroj formi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, ostali smo bez Brune Petkovića, kao što smo već ranije i bez Ante Rebića. Obojice nema zbog ozljeda. Najteža utakmica je prva, ona kod Slovenije, jer okupljamo se sve do danas navečer, a samo dva dana kasnije čeka nas utakmica u Ljubljani", rekao je Dalić na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Hrvatska otvara ciklus srazom protiv vrlo dobre Slovenije Matjaža Keka i izbornik je itekako svjestan opasnosti jer mnogi igrači koji su se priključili reprezentaciji dolaze iz klubova "lige pet" i gotovo cijelu sezonu igraju u veoma žestokom ritmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će to najzahtjevnija utakmice od ove tri. Najteža jer ćemo se okupiti tek navečer, a već u srijedu igramo. Međutim, naš cilj je jasan. Plasman u Katar. Bitno je dobro startati, morat ćemo biti motivirani, odgovorni i i ozbiljni jer samo tako možemo do uspjeha. Moramo biti pametni i rasporediti snage i energiju. Imamo pakleni ciklus. Igrači dolaze iz takvog ritma, igraju svaka tri dana i sigurno nisu u optimalnom stanju", kazao je izbornik.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

14.10.2020., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga nacija, 4. kolo grupe 3, skupine A, Hrvatska - Francuska. Luka Modric Photo:

Tko će igrati?

I sada dolazimo do glavnog pitanja. Tko će na kraju i u kojoj formaciji istrčati protiv Slovenije? Izbornik je do sada isprobavao nekoliko varijanti u nekoliko formacija, ali sada se nalazi u specifičnoj situaciji. Što se obrane tiče, tu vjerojatno neće biti previše dvojbi. Na vratima je zacementiran Dominik Livaković, a u liniji ispred njega trebali bi biti Dejan Lovren i Duje Ćaleta-Car ili Domagoj Vida na stoperskim pozicijama, dok će na bekovima vjerojatno igrati Šime Vrsaljko s desne strane i Borna Barišić s lijeve strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sada dolazimo do problema. Tko će igrati u veznom redu, hoće li Dalić odigrati u formaciji s krilima ili možda u rombu i s dvojicom u špici? Problem nastaje jer Dalić nema previše opcija na krilima, to jest ima, ali pretežito na lijevoj strani gdje igraju Mislav Oršić, Ivan Perišić, Josip Brekalo i debitant Kristijan Lovrić, dok na desnoj strani jedno iskoristiti može Brekala i Andreja Kramarića. Dakle, ako se odluči na 4-2-3-1 ili 4-3-3 formacije moglo bi biti dosta "frkovito" na krilnim pozicijama i u napadu. Problem bi onda bio taj što Kramarića ne bi mogao koristiti na centarforu, a tamo mu onda preostaje samo jedan pravi napadač, Ante Budimir.

Stoga, lako bi se moglo dogoditi da se Dalić ponovo okrene onom poludovršenom eksperimenti s 4-4-2 formacijom i rombom u sredini, koja se pokazala iskoristivom prošle jeseni. U sredini bi onda zaigrali Brozović na spuštenoj poziciji, zatim Modrić i Kovačić na centralnima i ispred njih bi igrao Nikola Vlašić. No, ono što je kod ove formacije najvažnije, Dalić bi u njoj imao gomilu opcija u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

14.10.2020., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga nacija, 4. kolo grupe 3, skupine A, Hrvatska - Francuska. Filip Uremovic, Josip Brekalo, Luka Modric, Domagoj Vida, Bruno Petkovic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Romb je idealan, ali...

Na pozicijama centarfora i druge špice mogu igrati gotovo svi ofenzivci. Oršić je u Dinamu tako već odigrao gomilu utakmica pogotovo na poziciji drugog napadača. Perišić se pokazao sjajnim odabirom za tu ulogu još prošle jeseni, a Kramariću odgovara imati podršku u napadu. Budimir, kao visoki centarfor i igrač sa solidnim duelom, dobrom skok igrom i osjećajem za prostor, idealan je partner u napadu i za Oršića i za Kramarića, a ne vidimo zašto ne bi bio kompatibilan i sa Brekalom i Perišićem. Isto tako Dalić može kombinirati čak i s dvojicom krila u špici, kao što je to napravio jesenas kada su protiv Šveđana igrali Perišić i Brekalo, a može u neku varijantu, s nekima od njih, možda najbolje s Budimirom, isprobati Oršića ili Lovrića. Bit će to prava križaljka.

Romb svakako nosi i određenu dozu rizika jer nastaje "meki trbuh" na bočnim pozicijama. Bekovi će, u ovom slučaju imati izuzetno težak posao jer u napadu će morati služiti kao krila, a opet moraju se i na vrijeme vratiti u obranu. Srećom obojica, i Barišić i Vrsaljako, imaju solidnu moć ponavljanja, ali ako se Dalić odluči za ovu varijantu, imat će pakleni posao i mogli bi se silni potrošiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je nažalost takva da kako god Dalić odluči, netko će na kraju imati težak, a netko lagan posao. No, čini nam se kako bi ova 4-4-2 romb formacija ipak mogla biti najisplativija za sve, a ujedno je i velika prilika da je Dalić usavrši i možda primijeni na Euru.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

[PROMO] Najbolje koeficijente i 100% bonusa na uplate do 1000 kuna potražite u kladionici Germania.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo