FOKUS NA NOGOMET / HNS: 'Kod nas nema grešaka kao u Europi, uzeli smo strane suce da ne razmišljamo tko sudi'

Iscurio VAR, Dalmacija na nogama, smijenjen Bruno Marić - vatra se rasplamsala i zato je HNS odlučio kako će utakmice velike trojke suditi elitni europski suci

5.3.2024.
20:41
VOYO logo

U završnih 11 kola HNL-a preostala su tri velika derbija koja će međusobno odigrati velika trojka koja se bori za naslov - Rijeka, Hajduk i Dinamo. Hrvatski nogometni savez želi stati na kraj pričama o sudačkim pogreškama nakon afere VAR leaks i zato je pala odluka - sudit će ih elitni strani suci.

Image
NASTAVAK KAOSA /

Hrvatska nogometna lakrdija: HNS nema vjere u hrvatske suce u ligi na rubu regularnosti

Image
NASTAVAK KAOSA /

Hrvatska nogometna lakrdija: HNS nema vjere u hrvatske suce u ligi na rubu regularnosti

Iscurio VAR, Dalmacija na nogama, smijenjen Bruno Marić - vatra se rasplamsala i zato je HNS odlučio kako će utakmice velike trojke (Hajduk - Dinamo 30. ožujka, Rijeka - Hajduk 6. travnja, Rijeka - Dinamo 4. svibnja) suditi elitni europski suci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Angažman stranih sudaca nipošto nije izraz nepovjerenja prema hrvatskim sucima iza kojih je jako dobra sezona u HNL-u. Međutim, stvorio se jedan izniman pritisak u javnosti proteklih tjedana na suce i želimo ovim angažmanom najboljih europskih sudaca omogućiti i klubovima i njihovim navijačima, javnosti i medijima, da se svi fokusiramo na nogomet i ne razmišljamo o tome tko sudi utakmice. Tako da lišimo naše suce jednog nepotrebnog dodatnog pritiska koji se stvara", rekao je glasnogovornik HNS-a, Tomislav Pacak.

Priča o stranim sucima nije nova, prošlih su sezona pet utakmica HNL-a sudili ciparski i bugarski suci u sklopu razmjene dvaju saveza. Ciparski sudac Antoniou Menelau, složili su se svi, odradio je dobar posao u derbiju Hajduk - Osijek na Poljudu 2022. godine. E sad, hoće li se HNS odlučiti za velike mačke poput najboljeg suca Svjetskog prvenstva u Kataru Danijelea Orsata ili Poljaka Szymona Marciniaka, koji je sudio finale Lige prvaka ili će se okrenuti regiji i BIH sucu Irfanu Peljtu, vidimo ga u utakmici Leipzig - Real Madrid, ili najboljem srpskom sucu Srđanu Jovanoviću - to ćemo doznati uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko uopće međunarodni suci zarađuju?

Najviše u španjolskoj La ligi 137.000 eura na godinu. U Engleskoj između 80 i 230 tisuća funti godišnje, u Italiji 45 do 80 tisuća na godinu, a u HNL-u? Glavni sudac 500 eura po utakmici, VAR sudac 280 eura po utakmici. A ponekad nosite glavu u torbi.

"Odlučio sam da nemam pravo ugrožavati i komfor i život i zdravlje i sigurnost, niti svoje obitelji niti svoje osobno", rekao je Bruno Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, teško je uspoređivati Hrvatsku s bogatijim ligama i tržištima, no veći honorari ne moraju značiti da nema velikih sudačkih pogrešaka. Recentan primjer najboljeg španjolskog suca Jesusa Hila Mansana, koji je svirao kraj u trenutku kada Realov Diaz upućuje centaršut, a dvije sekunde kasnije Bellingham zabija pogodak za pobjedu koji nije priznat.

"Mogli smo vidjeti da u drugim ligama, od Premiershipa do La lige pa i Lige prvaka, ima zaista kardinalnih grešaka koje mi u HNL-u ove godine nismo vidjeli", dodao je Pacak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je poznato, strani sudac neće suditi utakmicu polufinala Kupa Hajduk - Dinamo na Poljudu. Razgovarali smo s nekim hrvatskim sucima. Kažu: "Iako je uvijek čast suditi velike hrvatske derbije, neki od njih nisu protiv stranih sudaca, baš kako bi se pokazalo da hrvatski suci itekako vrijede."

Tko zna, na kraju možda cijela priča pokaže da u tuđem dvorištu trava - nije zelenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo