NASTAVAK KAOSA / Hrvatska nogometna lakrdija: HNS nema vjere u hrvatske suce u ligi na rubu regularnosti

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ako ste zaboravili ranije u HNL-u su sudili već i suci s Cipra i iz Bugarske. Pa se dogodilo da su oni pogriješili dva kola zaredom

5.3.2024.
18:34
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Afera VARleaks itekako je uzdrmala regularnost hrvatske nogometne lakrdije, odnosno HNL-a, kako znate po skraćenici najbolju hrvatsku nogometnu ligu.

Image
OGLASIO SE I ČEFERIN /

HNS osnovao povjerenstvo za analizu spornih situacija: Evo tko se našao u njemu

Image
OGLASIO SE I ČEFERIN /

HNS osnovao povjerenstvo za analizu spornih situacija: Evo tko se našao u njemu

Ionako upitno regularno prvenstvo zbog odgođenih utakmica iz kolovoza prošle godine koje još uvijek nisu odigrane, novi udar doživjelo je prošlog tjedna kada su objavljene snimke komunikacije sudaca s VAR sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bile su one ilegalno skinute i distribuirane, no barem su nam otkrile kako stvari iza kamere (ne)funkcioniraju ponekad, a na kraju je zbog cijele afere odlučio otići šef sudaca Bruno Marić.

Potom je HNS odlučio osnovati neovisno tijelo koje bi trebalo detaljno analizirati sve sporne situacije, uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njega su imenovani predsjednica Lada Rojc te dva člana, Miro Grgić i, na preporuku UEFA-e, Darko Čeferin. Čeferin možda dijeli prezime s prvim čovjekom UEFA-e Aleksandrom, no nisu u rodbinskoj vezi. No, barem je Aleksandar nahvalio prezimenjaka Darka progovorivši o aferi VARleaks.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

"HNS će imati maksimalnu potporu Uefe u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, zbog čega smo i preporučili Darka, dugogodišnjeg Uefinog kontrolora suđenja, koji izvrsno poznaje hrvatski jezik što je u ovom slučaju iznimno važno, i koji će jamčiti neutralnost i stručni autoritet u okviru novoosnovanog povjerenstva", rekao je prvi čovjek UEFA-e

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS nije odlučio stati samo s neovisnim tijelom, a čini se da bi u završnici HNL-a najveće derbije navodno trebali suditi elitni strani suci. Ako ste zaboravili ranije u HNL-u su sudili već i suci s Cipra i iz Bugarske. Pa se dogodilo da su oni pogriješili dva kola zaredom.

"HNS neće odustati od međunarodne razmjene sudaca. Siguran sam da ćemo ovakvim i sličnim potezima samo dobiti", pričao je tada Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim potezima može se iščitati kako je HNS definitivno izgubio povjerenje u hrvatske suce i to uoči nikad zanimljivije završnice prvenstva. Ne želimo ni zamišljati kako bi prošli hrvatski suci da su donijeli odluku kao Jesus Manzano koji je u Španjolskoj prekinuo dvoboj Valencije i Reala, i to u jeku napada gostiju koji je samo nekoliko sekundi kasnije završio golom u mrežu domaćina.

HNS po tko zna koji puta se nada da će alibi odlukama riješiti kaos koji stvara godinama… Dokle?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Stavovi izneseni u tekstu su stavovi autora i ne održavaju nužno stav RTL.hr-a*

Spektakularnu FNC 15 priredbu iz Ljubljane možete gledati u prijenosu UŽIVO 30. ožujka na Voyo platformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo