HNS JE UPOZORIO UEFU: / 'Incident je plod pasivnog odnosa hrvatske države pa smo danas svi taoci skupine huligana'

Image
18.6.2016.
13:20
VOYO logo

Uz uvodnu zahvalu navijačima, a bilo ih je na utakmici protiv Češke više od 10,000, na podršci priopćenje se nastavlja osudom scene huliganizma i isprikom zbog njih pri čemu se ističe da je krovna organizacija hrvatskog nogometa upozorila Europsku nogometnu federaciju (Uefa) i francusku policiju na ovo što se u petak i dogodilo.

Hoće li reagirati država!?

"Hrvatski nogometni savez ispričava se gledateljima u Saint Etienneu i na malim ekranima kao i reprezentaciji Češke zbog ponašanja huligana koji nisu navijači hrvatske reprezentacije, ali su odgovornost svih nas u Hrvatskoj. Još jednom, HNS oštro osuđuje svako neprimjereno i protupravno ponašanje na tribinama, od rasizma preko diskriminacije do nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi ove utakmice, HNS je učinio sve u svojoj moći kako bi spriječio incidente pa su tako upozoreni i Uefa i francuska policija o namjerama huligana da prekinu utakmicu", tvrdi se u priopćenju u čijem se nastavku podsjeća da su slični primjere iz prošlosti, odnosno neefikasnost u njihovom rješavanju uzrokovali ovo što se dogodilo pri čemu se prozivaju državne institucije zbog neobavljanja svojeg posla:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije prvi ovakav događaj koji je zaprepastio hrvatsku javnost. No, neefikasnost, nedjelotvornost i uopće nedostatak želje državnih institucija da barem počnu rješavati taj problem, potaknuo je huligane da nastave s ovakvim djelima. Incident u Saint Etienneu upravo je plod takvog pasivnog odnosa hrvatske države pa smo danas svi taoci skupine huligana. Istodobno nas može veseliti i rastužiti činjenica da su u nedostatku bilo kakve reakcije države na višegodišnje iživljavanje huligana u Saint Etienneu po prvi puta reagirali drugi navijači. Zar su zaista obični navijači, obitelji s djecom, ti koji trebaju rješavati problem huligana? Ili je spremna konkretno reagirati i država? Nažalost, dosadašnja praksa pokazala je nelogičnu korelaciju između zločina i kazne."

'Kažnjavaju se krivi'

"Zločinci - osobe koje na stadionima viču rasističke povike, osobe koje crtaju svastike na travnjacima, osobe koje bacaju bengalke u Milanu, osobe koje fizički napadaju delegaciju Saveza, osobe koje sramote hrvatsku zemlju diljem Europe nasiljem, diskriminacijom i netolerancijom – ostaju neidentificirane ili prolaze bez ikakvih kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

S druge strane, kažnjavaju se oni koji nemaju mogućnost spriječiti divljanje te skupine huligana. Kažnjavaju se HNS i klubovi brutalnim novčanim kaznama, kažnjavaju se nogometaši kojima u trenucima kada igraju najbolji nogomet kao u Milanu ili Saint Etienneu ti huligani isprovociraju prekide utakmica, kažnjava se 99 posto sjajnih hrvatskih navijača time da ne mogu doći na utakmice hrvatske reprezentacije.

Pozivamo, stoga, hrvatsku državu, ali i Uefu, da nam se pridruže u borbi protiv huligana, da konačno iskorijenimo zlo koje je sposobno u sjenu baciti sve ono što Vatreni pružaju na terenu. Da počnemo kažnjavati one koji počine zločin, a ne one koji su njegove žrtve", zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo