GENIJALNA FOTKA IZ BRAZILA / Evo što je majstor Eduardo napravio!

Proslavljeni hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva nastavlja promovirati zemlju koja mu je dala krug i u kojoj je napravio ozbiljnije nogometne korake.

17.4.2015.
14:26
VOYO logo

Što je najbolje, niti brazilski novinari ne znaju porijeklo imena. Projekt postoji od 1986. godine, a nakon pauze je ponovno pokrenut 2013. godine. Sada je u pomoć uskočio i Eduardo, koji se nakon dugo europskih godina, igranja u Dinamu, Arsenalu i Šahtaru konačno vratio u svoju rodnu zemlju, u Rio de Janeiro, gdje igra za najpopularniji brazilski klub Flamengo.

Projekt "Vila Croacia" zaintrigirao je i ESPN, čiji su se novinari čudili imenu, iako se u orginalu klub u kojem je igrao zove "Villa Kennedy". No, ono što je najbitnije u čitavoj ovoj priči, radi se o projektu koji siromašnoj djeci iz favela Rija de Janeira pruža nogometne uvjete kakve imaju oni sretniji vršnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu je Eduardo briljirao, obukao malene Brazilce u hrvatske dresove, i istaknuo hrvatske zastave. No, pustimo sada priču oko hrvatskih zastava i promocije. Najbitnije u ovoj čitavoj priči je to da je Dudu svojom prisutnošću inspirirao klince koji odrastaju u surovoj okolini favela, koje broje veliki postotak nasilja, ubojstava i ostalih kaznenih dijela.

''Čast mi je sudjelovati u ovom projektu i kad sam dobio pozivnicu nisam morao razmišljati dvaput. I ja sam nekada imao idole koji su me motivirali da postanem nogometaš. Kada su me okružila djeca zamislio sam se i vratio u prošlost'', rekao je Dudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilski mediji ističu kako je Eduardo kao tinejdžer osvojio Kup favela 1999. igrajući za “Vilu Kennedy” kada je imao 16 godina, što mu je bila svojevrsna odskočna daska za dolazak u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje sam kod kuće, živio sam i odrastao vrlo blizu ovog mjesta. Ja sam dokaz da je sve moguće. Čini se lagano, ali nije. Upravo je Kup favela bila moja odskočna daska za uspjeh. Napravio sam neke testove i skauti su me odveli van Brazila. Otišao sam sa 16 godina, kao što mnogi od vas ovdje imaju. U životu nekada imate malo vremena za dokazivanje. Treba vam sreće i strpljenja", kazao je djeci Eduardo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometni majstor klincima u favelama otkrio je kako je i on poput njih na njihovim terenima igrao nogomet. Eduardo nije skrivao oduševljenje projektom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igrao sam ovdje kad sam bio dijete. Jako sam sretan što sam došao. Nisam dvaput razmišljao kad sam dobio pozivnicu, a kad sam čuo da su projektu dali hrvatsko ime to me je jako dirnulo. Želim im pomoći da rastu u budućnosti, a možda neki postanu i pravi nogometaši", kazao je Eduardo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo