mijenjanje igre iz temelja /

FIFA promijenila 95 nogometnih pravila koja vrijede od 1. lipnja: prvi test imaju Englezi

Image
Foto: Marc M/DPA/PIXSELL

Uvedena su i neka pomalo smiješna pravila, poput toga da donje rublje igrača mora biti iste boje kao i šorc

10.5.2016.
11:32
Marc M/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Vijeće međunarodne nogometne organizacije (IFAB) priopćio je da će izmjene 95 nogometnih pravila biti uvedene 1. lipnja.

Neka od njih objavio je engleski sportski novinar Henry Winter na svom Twitteru profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila neće stupiti na snagu1. lipnja, ali nogometno udruženje dozvolilo je da ih koriste Australija i Turska.

Engleska će tako 22. svibnja odigrati utakmicu s Turskom, s Australijom 27. svibnja, a prije završnog turnira u Francuskoj odigrat će 2. lipnja protiv Portugala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije promjene su te da se mijenja primjena trostruke kazne kod dosuđenog kaznenog udarca. Igraču se ne dodjeljuje crveni karton ako je start za kazneni udarac bio nenamjeran

Najvažnije promjene su te da se mijenja primjena trostruke kazne kod dosuđenog kaznenog udarca. Igraču se ne dodjeljuje crveni karton ako je start za kazneni udarac bio nenamjeran. Ipak, za namjeru ostaje trostruka kazna, kaznenog udarca, crvenog kartona i disciplinske kazne za iduću utakmicu.

Igrač, koji u očiglednoj namjeri, ne dođe do lopte napraviti prekršaj u kaznenom prostoru, i tako zaustavi protivnika u prilici za gol, dobit će žuti, a ne crveni karton.

Suci sad igračima mogu pokazati crveni karton prije početka utakmice zbog raznih kršenja pravila, poput sukoba u tunelu. Ipak, igrač koji je isključen na taj način, može biti zamijenjen, pa njegova ekipa može početi utakmicu sa svih 11 igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako igrač prilikom izvođenja jedanaesterca napravi lažnjak, sudac će mu pokazati žuti karton i dosuditi indirekt. Jedanaesterac se neće ponavljati, a zastajanje prilikom prilaska lopti tijekom izvođenja je dozvoljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrijeđenom igraču se pomoć na terenu može ukazati u trajanju od 20 sekundi, a za to vrijeme ne mora izaći izvan terena.

Pauze za osvježenje dozvoljene su u slučaju velikih vrućina. Pravilo će vrijediti od 1. lipnja, ali i na prijateljskim utakmicama reprezentacije Engleske u svibnju

Pauze za osvježenje dozvoljene su u slučaju velikih vrućina. Pravilo će vrijediti od 1. lipnja, ali i na prijateljskim utakmicama reprezentacije Engleske u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrač, koji tijekom utakmice ostane bez kopačke, može nastaviti igrati do prvog prekida igre. Uvedena su i neka pomalo smiješna pravila, poput toga da donje rublje igrača mora biti iste boje kao i šorc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se izvodi početni udarac, igrač može loptu poslati u bilo kojem pravcu, a kad izvodi aut, loptu mora baciti s dvije ruke. Izvođenje jednom rukom i 'navođenje' drugom nije dozvoljeno.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo